Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość krln

czy z kotem przy dzieciach to dobry pomysł?

Polecane posty

Gość krln

Jak myślicie czy zakup kota do domu z małymi dziećmi 3,5 roku to dobry pomysł? One bardzo chcą i wydaje mi się że to dobrze wpłynie na ich wychowanie ale.... mam też obawy. Zdaje sobie sprawę, ze na początku może być ciężko ale jestem w stanie podjąć ryzyko. Czy ktoś miał może doświadczenia w tym temacie?

Gość ja bym sie bardziej obawiala
o kotka ale jesli dzieci nie sa dokuczliwe to bym zaryzykowala.

Dokładnie... jeśli dzieci są w miarę grzeczne, i wiesz, że nie będą dokuczały kotu to pewnie zaryzykować możesz :) I oczywiste, że będzie trzeba też bardzo ich pilnować. Ja mam znowu odwrotną sytuacje... Nie długo przyjdzie na świat dziecko i troszkę boję się jak kot zareaguje, może być zazdrosny ale mam nadzieje, że będzie dobrze :)

Gość weź pod uwagę fakt
że gdy przychodzą wakacje i będziecie chceili wyjechać gdzieś z cała rodziną, to z kotem nie będzie co zrobić dlatego zastanów się 2 razy

mamy kota od kilku miesięcy. Jest super. Kot się zadomowił. Dzieciaki- zwłaszcza syn jak go dopadnie to go chce męczyć ale kot swój rozum ma więc jak tylko słyszy małego to zwiewa i się chowa. Na razie całą trójka- dzieci i kot- nie mają większych śladów na ciele :P Jakoś nie lubiłam kotów wydawały mi się dzikie i wredne ale do naszego się przekonałam. Już tyle razy mógł wystawić pazury i pokazać kto tu rządzi a jednak tego nie zrobił. Dobry zwierzak. I w przeciwieństwie do psa jest dużo mniej uciążliwy. Nie ma w zwyczaju narobić na środek pokoju tylko stoi pod drzwiami i miauczy żeby go wypuścić. Nie śmierdzi, nie rozwala jedzenia po podłodze...

Gość moi przyjaciele
sprawili sobie kota gdy ich syn miał 2 lata - wybrali brytyjczyka, bo ta rasa ponoć najbardziej spolegliwa jest jeśli chodzi o dziecięce męczenie. I rzeczywiście kto daje ze soba robić dziecku wiele, kupa roboty przy tym faktycznie jest, bo o ile z kotem nie ma specjalnych problemów tak dziecku musza cały czas po 100 razy tłumaczyć: "nie wolno kicik ciągnąć za ogon/ucho/wąsy", " nie wolno kici wsadzać palca do oka/ucha/pyszczka", "nie wolno wyjadać kotu z miski", " nie wolno zjadać żwirku z kuwety" itd itd. Ogólnie myślę, że warto by dziecko wychowywało się ze zwierzęciem. Pomyśl tylko czy jesteś gotowa na taki obowiązek.

Gość krln
one troszkę wychowywały się z kotem, mieliśmy kotkę przed ich urodzeniem , i wytrzymaliśmy 4 miesiące - przy bliźniakach malutkich cięzko było się z kotem bawić więc oddaliśmy w dobre ręce.jesli chodzi o wakacje to już przemyślałam i kot będzie miał opiekę dobra. Sama nie wiem.... Strasznie mam ochotę no i ładny koteknietypowy się trafił......

Gość tylko zeby nie bylo
jak z poprzednią kotką, ze ja oddaliscie bo nie wytrzymaliscie:o

Gość weź pod uwagę fakt
jeśli jesteś pewna, że na czas wyjazdy masz z kim zostawić kota, to ok, ale oddawanie zwierzaka, bo "coś tam" jest zwykłym brakiem odpowiedzialności zwierzę nie jest zabawką i trzeba mieć tego świadomość zanim się je przygarnie

Gość krln
to nie chodzi o to że nie wytrzymaliśmy tylko ze względu na kupę roboty z dwoma noworodkami była trochę zaniedbywana, gdybym nie znalazła dobrego domu to byśmy jej nie oddali - obcy ludzie nie wchodzili w grę.

my mamy siersciucha ze wsi. Miał zostać utopiony więc go wzięliśmy. Zależy jakie masz warunki mieszkaniowe. Ja bym się na kota w mieszkaniu nie decydowała bo jak dla mnie każdy zwierz potrzebuje wyjść na powietrze- sąsiedzi mają koty które od urodzenia są zamknięte w domu. Siedzą takie biedulki na parapecie i patrzą na świat przez okno... Ja się wychowałam "na wsi" i mam trochę inne poglądy na zwierzaki.

Gość krl
jak ją kupiliśmy nie byłam w ciazy a tym bardziej niewiedziałam ze będą bliźniaki, myślę więc ze postąpiłam słusznie

Gość bellusia
teraz to ryzykowne, koty mają bardzo różne temperamenty i nie wiesz na jakiego trafisz. Ja mam malutkie dziecko, ale kota mamy już 4 lata i znamy jego charakter, a i tak na początku obserwowaliśmy jaka będzie jego reakcja, ale nasz jest super