Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość do zorientowanych mam

poradzcie kochane jak rodzic?

Polecane posty

czy rodzic naturalne ze znieczuleniem zzo czy odrazu decydowac sie na cc? niewiem jaką decyzje podjąc

Gość mama klaudii
spróbuj z zzo a jak by coś nie szło to zwiększają dawke i robią cc

Gość treee..........
naturalnie z ZZO...

Gość ja wybralabym cc
przynajmniej cipke zachowam oryginalna, skoro brzuch i reszta zmasakrowana ciaza. Jedna blizna wiecej czy mniej co za roznica, ale przynajmniej komfort psychiczny i brak traumy porodowej

ja rodziłam przez cc i jestem bardzo zadowolona. To była trudna decyzja, ale dziś wiem, że jedna z lepszych :)

tak sie wlasnie zastanawiam czy to samo znieczulenie podają do cc mam mieszane uczucia i niewiem co bedzie lepsze :(

kolezanka jest juz po terminie i za 4 dni ma miec cc nastraszyli ją ze to ciezka operacja i moze nie przezyc :(

Gość treeee....
ja wybralabym cc --> rodzilam naturalnie z ZZO i zadnej traumy nie mam, moge isc rodzic jutro :-) ... a cialo tez wrocilo do normy :-)

Gość ja wybralabym cc
jaaaaaasne.....

ja miałam cc ale nie na żądanie....ale wiem wiem że przy drugiej ciązy też wybiorę cc, a co do blizny...maaaaałooo widoczna :)

CC, mniesjze ryzyko urazów oiołoporodowcyh dla dziecka, a i mama po porodzie pozstaje nienaruszona w środku;) Co do zzo to próbowałam urodzic z tym znieczuleniem. Niestety, namnie ono w ogóle nie podziałało.

Gość ja dwa razy rodziłam
naturalnie a za trzecim chcę ZZO tak dla porównania.

Gość do treee
napisz prosze jak wyglądał twoj poród?? zbieram kazde informacje zeby podjąc sluszną decyzje

Gość nie ma słusznej decyzji
te corodziły naturalnie będą ci udowadniać że tak lepiej te co CC odwrotnie, więc forum nic ci nie da. Musisz sama podjąć decyzje - najlepiej kierując się dobrem dziecka. Po prostu zapytaj lekarza. Ja dwa razy rodziłam naturalnie - bez znieczulenia i nie uważam, że to coś nadzwyczajnego. Ale rozumiem, że niektóre kobiety boją się bólu i dlatego wybierają inne opcjie i nie kwestionujuę ich wyborów. A jeżeli chodzi o narządy rodne to nie wiem kto wam takich głupot naopowiadał, że coś się tam niedobrego dzieje - oczywiście kilka tygodni po porodzie wszystko się goi, ale potem jest tak jak porzed porodem.

a ja sie wtace i powiem tak co to sposobu rodzenia to mozna sobie chcec a jak sie zacznie porod to juz sie opcje moga zmienic byc moze trzeba bedzie natychmiast robic cc choc to zawsze jest operacja znieczulenie zzo nie zaszkodzi a na naturalny porod bez znieczulaczy to nigdy sie nie zgadzaj!!!

Gość monia nie pieprz
rodziłam dwa razy bez znieczulenia i jakoś żyje i urazu psychicznego nie mam i na trzecie dziecko się zdecydowałam. Każda kobietka jest inna i każda wie co dla niej najlepsze. Ja się jak ognia boję CC bo wiem, ze mi się rany nie chcą goić i blizny mam paskudne więc wiem, ze bym miała niezłe powikłania po niej , ale jak trzeba będzie to trudno. I co mam chodzić i ogłaszać światu ze cc jest złe bo ja się go boje?

..............A jeżeli chodzi o narządy rodne to nie wiem kto wam takich głupot naopowiadał, że coś się tam niedobrego dzieje............. - to też jest indywidualna sprawa, nie które kobiety po porodzie sn przechodziły plastykę pochwy... więc nie pisz że wszystko wraca do takiego stanu jak przed porodem :( bo każda kobieta inaczej będzie przechodzić poród sn

Gość treee.....
Caly porod 12 godzin, 6 godzin bez znieczulenia z bolami krzyzowymi co 5 minut :-O.... pozostale 6 godzin BAJKA :-) : czulam skurcze ale zadnego bolu i nawet sie przespalam 1.5 godzinki :-) Znieczulenie zadzialalo bardzo dobrze, 2 razy sobie sama dolozylam leciutka dawke znieczulenia jak zaczynalam odczuwac bol ... Naprawde polecam. ja wybralabym cc --> zal Ci bo sama masz " brzuch i reszte zmasakrowana ciaza" ...? :-P :-D

zgadzam się z tym, że taką decyzje każdy musi podjąć sam, bo to indywidualna sprawa. Ja się nasłuchałam, ze cc to poważna operacja, a w moim przypadku okazło sie, że to bułka z masłem :) - błyskawicznie wróciłam do formy, blizna mało widoczna i kompletnie jej nie czuję (trzy tygodnie po porodzie, a nastraszyli mnie, że będzie ciągła przez pół roku). Już w szpitalu byłam calkiem sprawna, zajmowałam się małą, a po około dwóch tygoniach całkiem zapomniałam, że rodziłam. Ogólnie super. Dla mnie osobiście najgorszy scenariusz to zacząć rodzić naturalnie i skończyc na stole na cc - wówczas wszytko jest robione na szybko, organizm jest juz wymęczony i wzrasta ryzyko powikłań. To najgorsze, co może się stać. No ale jak widać inni wręcz doradzają takie rozwiązanie każdy ma swoje racje - sama musisz być przekonana

też rodziłam naturalnie bez znieczulenia i przeżyłam, wszystko ok, traumy nie mam. Teraz kobiety to idą na łatwiznę z tymi cc (na żądanie).

Gość kazdy swoje chwali
Wiec takie rady mozna sobie wsadzic w pochwe, w ramach swiczen miesnia kegla 🖐️

to rzeczywiście bez sensu temat........ bo każda ma ine doświadczenia...ty polecasz sn....ale druga kobieta bardzo przeżyła sn...np po tym jak jej dziecko "wyciskali" i np złamali obojczyk....więc....no cóż...lepiej tylko opowiedzcie...a nie polecajcie :/

ja tez rodzilam sn i zadnej traumy nie mam z tego powodu nawet czuje sie dumna a nie jak niektore kobiety zachodza w ciaze i juz wiedza ze beda mialy cc nigdy sie nie zdecyduje na cc no chyba ze nie bede miec wyboru a co do ci...to glupoty piszecie mi wszystko wrocilo do normy figura rowniez i powiem tak nie ma lepszego porodu i poczucia bycia matka jak sn!!!!!

do moniki1681 czyli uważasz że jak kobieta miała cc to jest gorszą matką? od kiedy to poród ma wpływ na to jaką matką jesteśmy? heh boże..... hahahahaha

Gość szurum burum
lepiej poczytaj medyczne za i przeciw za jednym i drugim porodem i na podstawie tego wybeirz metodę która do ciebie pzremówi. Tu każda ma inne doświadczenia....a powikłania zawsze mogą się zdarzyć....zarówno przy sn jaki przy cc

Gość czy po cc tez sa problemy
z satysfakcja seksualna pozniej?

....nie ma lepszego porodu i poczucia bycia matka jak sn!!!!!......... tak wypowiadają się przeważnie mamuśki nie do rozwinięte i zakompleksione z powodu sn heh

Gość szurum burum
ja osobiście jestem za naturalnym porodem, natura to natura.... oczywiście ze znieczulania zapewne skorzystam ;) ale zobaczymy jak to będzie ....do porodu trochę czasu mam...dowiem się trochę na szkole rodzenia ...no i jeszcze z lekarzem pogadam. Ale intuicyjnie póki co jestem za porodem sn mam mnóstwo koleżanek po porodach....i sn i po cc, zazwyczaj u każdej było OK

nie uwazam ze jest sie gorsza matko bo nie ma sie czasem wyboru czy sn czy cc ale wkurza mnie jak kobieta sie zastanawia jaki porod wybrac no sory.ja sie nie zastanawialam jaki wybrac tylko sie balam zeby mi vakum ani kleszczy nie robili jesli sa medyczne przeciwskazania do sn niech robia cc ajesli nie ma niech rodzi sn i tyle zreszta gdybanie jaki porod wybiore no prosze was w kazdej chwili moze zistniec zwrot acji porodowej i co bedziecie sie upierac bo sobie umyslilyscie taki porod?

Gość po cc moze byc problem
z pokarmem. Trzeba bedzie intensywnie pracowac laktatorem tak jakby po cc nie bylo innych zmartwien tylko zabawa cyckiem. 🖐️