Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość albo idz na stojące

Dziewczyny, Kobiety pomóżcie w problemie!!!

Polecane posty

Gość albo idz na stojące

Witam:) Na następną niedzielę powinnam zaprosić rodzinkę do siebie na obiad (11 osób, z nami 13) nie za bardzo będę miała kasę no ale trudno na ten obiad zawsze się wytrzaśnie prosze pomózcie mi ułożyć łatwe w przygotowaniu menu Jakie ciekawe łatwe i niedrogie 2 ciepłe dania mogę zrobić, do których będą pasowały ryż i ziemniaki (oprócz zup i kremów) do tego jakieś 2 sałatki i starczy zrobię kopiec kreta, inne ciasta zrobi mi babcia i mama jakie macie pomysły?????

Gość kolorowysen
moja propozycja zupa: dobrze ugotowany, to znaczy klarowny zolciutki rosol z makaronem 2 danie: kotlety z piersi z kurczaka w panierce z platkow kukurydzianych(najlepiej przyprawiona pokrojona na kotlety piers zamoczyc w ciescie nalesnikowych i wtedy obtaczac w pokruszonych platkach np.cors flakes usmazone kotlety wrzucasz sobie na blache i do piekarnika tym sposobem masz wszystkie cieple, bo samzenie kotletow dla 13 osob troche czasu zajmie, nie wiem czy lubisz/cie ale ja na takiego kotleta klade jeszcze plaster ananasa i zapiekam serem surowka kapusta pekinska, jakies ogorek swiezy,pomidor, papryka moze byc kukurydza to juz zalezy od Ciebie surowka 2 starta marchewka do smaku przyprawiona jogurtem wymieszanym z majozezem mozna zetrzec do tego male jablko zeby calosc nie byla za slodka do tego ziemniaczki i obiad gotowy u mnie jeszcze obowiazkowo coca cola i nestea:) pozdrawiam i zycze udanego obiadku

Gość kolorowysen
a co do ryzu to polecam sprobowac ryzu w nastepujacej potrawie, szybka i latwa do zrobienia i baaardzo dobra piers z kurczaka poktojona w paseczki nie za dlugie nie za krotkie, do tego wloszczyzna krojona w paski(najlepsza jest hortexu, ale moze byc tez taka z hipermarketu sprzedawana na kilogramy) no i ryz piersi na patelnie podsmazyc,dorzucic wloszczyzne na koniec dozucic ryz, wszytsko doprawic, najlepiej smakuje doprawione warzywkiem ale wiem ze nie kazdy lubi, super smakuje zarowno na cieplo jak i na zimno

Gość albo idz na stojące
Dziękuję za pierwszą propozycje:) Ale jak już mówiłam zupki zadnej napewno nie będzię, ponieważ u mnie w rodzince u nikogo nie podaje się zupki tylko od razu "Drugie danie" zreszto w zupach nei jestem za dobra:P, rosołek gotuje czasem ale ja lubie chudziutki i taki slodko pieprzny a nie kazdy lubi taki rosół :P Właśnie tak myslalam nad kotlettami z piersi tylko zastanawialam się nad panierką (ale wlasnie piers chyba kazdy lubi więc ok :) ) surówka z kapusty pekinskiej papryki i majonezu będzie obowiązkowo:) tylko wlasnie nie mam pojęcia co zrobić na drugie danie

Gość albo idz na stojące
ale ten ryż wczesniej ugotowac tak?? ile mniej wiecej minut wszystko trzymac na patelni?? I czy piers w czyms obtoczyc czy taką bez niczego wrzucic na patelnie??

Gość kolorowysen
u mnie w domu czestym niedzielnym obiadem sa placki po cygansku, tylko ze dla 13 osob troche tych ziemniakow musiala bys sie natrzec, dla kazdego po placuszku w srodek nalacsosu zlozyc na pol i na gore tez troche sosu nalac, do tego z zupelnosci wystarczy pokrojony w plastry ogoreczek kiszony, mniam, tylko ze pomimo tego ze na same placki duzo kasy bys nie wydala to juz wolowina do sosu jest droga...

Gość albo idz na stojące
no i kolejny problem :P nie jadamy wołowiny, cielęciny, baraniny, królików itp, itd poprostu nei mozemy jedynie mięsa jakie pojawiają sie na naszych stołach to przedewszystkim kurczak w każdej postaci i wieprzowina!

Gość albo idz na stojące
a mogłabyś dać mi przepis na te placki po cygańsku bo bardzo ajnie brzmi no i na sos do nich???

Gość kolorowysen
to wszystko naprawde bardzo szybko sie robi, ryzwczesniej ugotowac i po ugotowaniu dobrze go wyplukac zeby sie nie kleil, piers z kurczaka mozesz wczesniej lekko przyprawic wedlug wlasnego uznania i smazyc ja tak zeby w srodku byla dosmazona, pozniej te warzywa, smazysz to tak dlugo az warzywa sie rozmroza i wtedy dorzucasz ryz, probujesz i juz ostatecznie doprawiasz, warzywkiem , sola pieprzem czy co lubisz:)

Gość kolorowysen
specjalistka od plackow jest moja mama , ale postaram sie ten przepis sobie przypomniec, same placki robi sie tak jak normalne placki ziemniaczane, tyle tylko ze placek jest duzy na cala patelnie i troche grubszy, a mysle ze wolowine w tym sosie spokojnie moglabys zaminic na piers, ja robie to tak ze drobno pokrojone pieczarki podsmazam na masle, do tego dorzucam poszatkowana w piorka cebule, sciagam to na talerz i na tej samej patelni smaze wolowine Ty moglabys zamiast wolowiny usmazyc piers, jak mieso sie usmazy wrzucac pieczaki i cebule calosc zalewasz woda i teraz mozna wrzucic sos z paczki np knoraa do placka po cygansku albo zagescic sos maka ot cala filozofia :)

Gość Joela
A może jako drugą potrawę zrobisz kotlety mielone nadziewane pieczarkami ,papryką i żółtym serem? Albo mielone też z nadzieniem jak wyżej albo z ugotowanymi jajkami upiecz w foremce i podawaj pokrojone w plastry? do tego pasuje surówka z kiszonej kapusty albo ostrzejsza sałatka np.kolorowa papryka pokrojona w kostkę,czerwona cebula ,świeży ogorek w kostkę ,kiszony lub konserwowy w kostkę ,sol ,pieprz,cukier ,czosnek ,ocet winny i oliwa,.Ja ostatnio zrobiłam zwykłe bitki ze schabu , gęsty sos z mrożonych kurek (mogą być pieczarki) dodałam śmietanę 30 proc.koperek i razem z mięsem chwilę poddusiłam.Do tego duszone ziemniaki i np.buraczki.A tania surowka to starty seler,odrobina soku z cytryny,sół ,gęsta śmietana -można z odrobiną majonezu i posiekane włoskie orzechy.

Gość albo idz na stojące
do góryyyyy hop ;)