Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość albo idz na stojące

Dziewczyny, Kobiety pomóżcie w problemie!!!

Polecane posty

Gość albo idz na stojące

Witam:) Na następną niedzielę powinnam zaprosić rodzinkę do siebie na obiad (11 osób, z nami 13) nie za bardzo będę miała kasę no ale trudno na ten obiad zawsze się wytrzaśnie prosze pomózcie mi ułożyć łatwe w przygotowaniu menu Jakie ciekawe łatwe i niedrogie 2 ciepłe dania mogę zrobić, do których będą pasowały ryż i ziemniaki (oprócz zup i kremów) do tego jakieś 2 sałatki i starczy zrobię kopiec kreta, inne ciasta zrobi mi babcia i mama jakie macie pomysły?????

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kolorowysen
moja propozycja zupa: dobrze ugotowany, to znaczy klarowny zolciutki rosol z makaronem 2 danie: kotlety z piersi z kurczaka w panierce z platkow kukurydzianych(najlepiej przyprawiona pokrojona na kotlety piers zamoczyc w ciescie nalesnikowych i wtedy obtaczac w pokruszonych platkach np.cors flakes usmazone kotlety wrzucasz sobie na blache i do piekarnika tym sposobem masz wszystkie cieple, bo samzenie kotletow dla 13 osob troche czasu zajmie, nie wiem czy lubisz/cie ale ja na takiego kotleta klade jeszcze plaster ananasa i zapiekam serem surowka kapusta pekinska, jakies ogorek swiezy,pomidor, papryka moze byc kukurydza to juz zalezy od Ciebie surowka 2 starta marchewka do smaku przyprawiona jogurtem wymieszanym z majozezem mozna zetrzec do tego male jablko zeby calosc nie byla za slodka do tego ziemniaczki i obiad gotowy u mnie jeszcze obowiazkowo coca cola i nestea:) pozdrawiam i zycze udanego obiadku

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kolorowysen
a co do ryzu to polecam sprobowac ryzu w nastepujacej potrawie, szybka i latwa do zrobienia i baaardzo dobra piers z kurczaka poktojona w paseczki nie za dlugie nie za krotkie, do tego wloszczyzna krojona w paski(najlepsza jest hortexu, ale moze byc tez taka z hipermarketu sprzedawana na kilogramy) no i ryz piersi na patelnie podsmazyc,dorzucic wloszczyzne na koniec dozucic ryz, wszytsko doprawic, najlepiej smakuje doprawione warzywkiem ale wiem ze nie kazdy lubi, super smakuje zarowno na cieplo jak i na zimno

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość albo idz na stojące
Dziękuję za pierwszą propozycje:) Ale jak już mówiłam zupki zadnej napewno nie będzię, ponieważ u mnie w rodzince u nikogo nie podaje się zupki tylko od razu "Drugie danie" zreszto w zupach nei jestem za dobra:P, rosołek gotuje czasem ale ja lubie chudziutki i taki slodko pieprzny a nie kazdy lubi taki rosół :P Właśnie tak myslalam nad kotlettami z piersi tylko zastanawialam się nad panierką (ale wlasnie piers chyba kazdy lubi więc ok :) ) surówka z kapusty pekinskiej papryki i majonezu będzie obowiązkowo:) tylko wlasnie nie mam pojęcia co zrobić na drugie danie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość albo idz na stojące
ale ten ryż wczesniej ugotowac tak?? ile mniej wiecej minut wszystko trzymac na patelni?? I czy piers w czyms obtoczyc czy taką bez niczego wrzucic na patelnie??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kolorowysen
u mnie w domu czestym niedzielnym obiadem sa placki po cygansku, tylko ze dla 13 osob troche tych ziemniakow musiala bys sie natrzec, dla kazdego po placuszku w srodek nalacsosu zlozyc na pol i na gore tez troche sosu nalac, do tego z zupelnosci wystarczy pokrojony w plastry ogoreczek kiszony, mniam, tylko ze pomimo tego ze na same placki duzo kasy bys nie wydala to juz wolowina do sosu jest droga...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość albo idz na stojące
no i kolejny problem :P nie jadamy wołowiny, cielęciny, baraniny, królików itp, itd poprostu nei mozemy jedynie mięsa jakie pojawiają sie na naszych stołach to przedewszystkim kurczak w każdej postaci i wieprzowina!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość albo idz na stojące
a mogłabyś dać mi przepis na te placki po cygańsku bo bardzo ajnie brzmi no i na sos do nich???

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kolorowysen
to wszystko naprawde bardzo szybko sie robi, ryzwczesniej ugotowac i po ugotowaniu dobrze go wyplukac zeby sie nie kleil, piers z kurczaka mozesz wczesniej lekko przyprawic wedlug wlasnego uznania i smazyc ja tak zeby w srodku byla dosmazona, pozniej te warzywa, smazysz to tak dlugo az warzywa sie rozmroza i wtedy dorzucasz ryz, probujesz i juz ostatecznie doprawiasz, warzywkiem , sola pieprzem czy co lubisz:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kolorowysen
specjalistka od plackow jest moja mama , ale postaram sie ten przepis sobie przypomniec, same placki robi sie tak jak normalne placki ziemniaczane, tyle tylko ze placek jest duzy na cala patelnie i troche grubszy, a mysle ze wolowine w tym sosie spokojnie moglabys zaminic na piers, ja robie to tak ze drobno pokrojone pieczarki podsmazam na masle, do tego dorzucam poszatkowana w piorka cebule, sciagam to na talerz i na tej samej patelni smaze wolowine Ty moglabys zamiast wolowiny usmazyc piers, jak mieso sie usmazy wrzucac pieczaki i cebule calosc zalewasz woda i teraz mozna wrzucic sos z paczki np knoraa do placka po cygansku albo zagescic sos maka ot cala filozofia :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Joela
A może jako drugą potrawę zrobisz kotlety mielone nadziewane pieczarkami ,papryką i żółtym serem? Albo mielone też z nadzieniem jak wyżej albo z ugotowanymi jajkami upiecz w foremce i podawaj pokrojone w plastry? do tego pasuje surówka z kiszonej kapusty albo ostrzejsza sałatka np.kolorowa papryka pokrojona w kostkę,czerwona cebula ,świeży ogorek w kostkę ,kiszony lub konserwowy w kostkę ,sol ,pieprz,cukier ,czosnek ,ocet winny i oliwa,.Ja ostatnio zrobiłam zwykłe bitki ze schabu , gęsty sos z mrożonych kurek (mogą być pieczarki) dodałam śmietanę 30 proc.koperek i razem z mięsem chwilę poddusiłam.Do tego duszone ziemniaki i np.buraczki.A tania surowka to starty seler,odrobina soku z cytryny,sół ,gęsta śmietana -można z odrobiną majonezu i posiekane włoskie orzechy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość albo idz na stojące
do góryyyyy hop ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×