Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 sens studiowania

Studia dla wszystkich /

Polecane posty

Go艣膰 sens studiowania

Jestem osob膮 bardzo ambitn膮 i chcia艂abym w 偶yciu osi膮gn膮膰 co艣 wi臋cej. Ci臋偶ko pracowa艂am na swoj膮 matur臋, aby dosta膰 si臋 na studia dzienne na uniwersytet. Gdy tym czasem dowiaduj臋 si臋, 偶e paru moich znajomych z ledwo zdan膮 matur膮, w dodatku zdan膮 dopiero za kt贸rym艣 razem, r贸wnie偶 rozpoczynaj膮 studia [przewa偶nie zaocznie] i kto wie... by膰 mo偶e za par臋 lat zdo艂aj膮 mnie zawodowo przegoni膰 [wiadomo, 偶e dzisiaj dzi臋ki znajomo艣ciom mo偶na praktycznie wszystko], a ja b臋d膮 siedzie膰 w jakim艣 zat臋ch艂ym biurze parz膮c im kaw臋... To jest wr臋cz przera偶aj膮ce! Nawet u mnie na roku, na studiach dziennych, s膮 przypadki os贸b ma艂o inteligentnych, 偶eby nie powiedzie膰 wr臋cz g艂upich... I kto艣 taki za trzy lata ma wraz ze mn膮 uko艅czy膰 t臋 sam膮 uczelni臋, z r贸wnowa偶nym tytu艂em licencjackim? 艢wiat si臋 ko艅czy... A potem ludzie na forach narzekaj膮, 偶e od miesi臋cy siedz膮 na bezrobociu pomimo magistra. Wg mnie powinny wr贸ci膰 jakie艣 egzaminy na studia. Takie, kt贸re wyka偶膮 predyspozycje i cho膰 troch臋 oceni膮 inteligencje... Na zaocznych to samo... Tym czasem studia zaoczne to prawdziwy azyl dla 偶yciowych ofiar, kt贸rym nie uda艂o si臋 dosta膰 na dzienne [oczywi艣cie nie twierdz臋, 偶e wszyscy studenci studiuj膮cy zaocznie do nich nale偶膮!] lub ludzi leniwych, kt贸rzy 艂atwym kosztem chc膮 zdoby膰 papier. I potem studenci dzienni, kt贸rzy przez lata zakuwaj膮 i haruj膮, maj膮 si臋 r贸wna膰 z kim艣 takim? Zaczynam wr臋cz w膮tpi膰 w sens studi贸w. Co o tym wszystkim s膮dzicie?

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 s膮dzimy 偶e studia
sie spauperyzowa艂y...a obecny licencjat nie dor贸wnuje nawet maturze zprzed 20 czy 30 lat. Wtedy to polski pisalo si臋 5 godzin i matematyke tez 5 godzin i naprawd臋 trzeb bylo miec wiedze by zda膰 matur臋, czesto tak膮, jakiej nie daj膮 studia licenciackie. Niedawno moja siostrzenica przysz艂a do mnie z pytaniem jak si臋 wylicza dwumian Newtona (konczy licenciat z ekonomi), ja to mia艂am w liceum... Tak 偶e dzisiaj doktorat odpowiada magistrowi sprzed 20 lat....

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 A po co mi uczelnia
Dlatego Ja nie studiuj臋, nie lubi臋 robi膰 tego co wszyscy. Wiedz臋 pog艂臋biam we w艂asnym zakresie. W szkole dawali mi po troch臋 z ka偶dej papki. I wysz艂a z tego mama艂yga.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 stara panna Romatowska
wi臋c skoro jestem na zaocznych to jestem t臋pakiem? a op艂aci艂/艂a by艣 mi studia? pracuj臋 wi臋c w gr臋 wchodz膮 tylko zaoczne, studia s膮 zgodne z wykonywan膮 przeze mnie prac膮, pracodawca wymaga ci膮g艂ego doskonalenia i samo kszta艂cenia. 偶al ci 偶e nie b臋dziesz z licencjatem w r臋ku wyj膮tkowa? no trudno. lepiej pozna膰 prawd臋 pr臋dzej ni偶 p贸藕niej jeste艣 zwyk艂a, zwyczajna... a co si臋 tyczy poziomu kszta艂cenia to nie wina uczni, ani nauczycieli ale tych co ustalaj膮 program.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 sens studiowania
panno Romatowska, wystarczy czyta膰 ze zrozumieniem: "Tym czasem studia zaoczne to prawdziwy azyl dla 偶yciowych ofiar, kt贸rym nie uda艂o si臋 dosta膰 na dzienne [oczywi艣cie nie twierdz臋, 偶e wszyscy studenci studiuj膮cy zaocznie do nich nale偶膮!] " W艂a艣nie si臋 panna o艣mieszy艂a i przyczynia艂a si臋 do udowodnienia mojej tezy :D A tak na powa偶nie, to m贸j ch艂opak studiuje zaocznie, jest bardzo m膮dry i podobnie jak Ty, chce pracowa膰. Nie zmienia to jednak faktu, 偶e obok niego na roku roi si臋 od typ贸w, kt贸rzy "robi膮" studia byle zaliczy膰 i potem zbija膰 b膮ki 艂atwym kosztem [wiele os贸b wychodzi z za艂o偶enia, 偶e wy偶sze wykszta艂cenie to gwarancja sukcesu co te偶 niejako o nich 艣wiadczy]. I nikt mi nie wm贸wi, 偶e to ewenementy! Na zaocznych jest ich znacznie wi臋cej :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 sens studiowania
...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 haleczkaaaa85
A to 藕le ze ktos studiuje zaocznie na panstwowej uczelni? Jezeli chce pracowa膰, zdobywac doswiadczenie lub z jakis innych powodow poszedl na zaoczne to jego sprawa, to nie oznazca ze jest glupi a Ty chyba masz wysokie mniemanie o sobie. Takie teraz czasy. Poza tym nie kazdy sie dostanie an dzienne bo jest ograniczona liczna miejsc.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 W.J. 7a24
Ofiary losu s膮 na ka偶dych studiach, po co to prze偶ywasz. Dobrze 偶e ludzie studiuj膮, ale niech wiedz膮 偶e to 偶adna sztuka i wyr贸偶nienie, ja tu widz臋 problem i g艂upot臋. Szczyc膮 si臋 a nie ma czym. Chc膮 si臋 uczy膰 to super. Ale niech nie dorabiaj膮 do tego ideologii. Tak ci na dziennych jak i zaocznych. Ka偶dy kto mo偶e, b臋dzie studiowa艂. Jest wielu co chc膮 a nie mog膮. Zaoczne studia- tutaj faktycznie dostaje si臋 ka偶dy, ale jakie to ma znaczenie, a do szko艂y podstawowej niby jacy ludzie chodzili, kto艣 musi by膰 g艂upi, 偶eby kto艣 m贸g艂 by膰 m膮dry. Daj sobie spok贸j i nie p臋kaj. Je艣li jeste艣 fajnym cz艂owiekiem, do tego pracowitym, to nie musisz si臋 ba膰 o swoje miejsce w 偶yciu.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kdklgiex
znajomosci przede wszystkim, a kto je ma? Ktos godny zainteresowania, wiec gon sie, widac nie jestes godna uwagi, kretynka

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Nie rozumiem czepiania sie zna
Dok艂adnie, znajomo艣ci s膮 wa偶ne, cz艂owiek jest zwierzem stadnym i zaleznym, wszystko od siebie zalezy, na tym swiat stoi i cala reszta.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 pora偶aj膮ca jest nieraz
g艂upota dzisiejszych magistr贸w

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 cxxxxxx22
tak mo偶na tylko na uniwerku, leserstwo i znajomo艣ci, co innego politechnika, tu trzeba wykaza膰 si臋 wiedz膮, a jak jaki艣 nieuk ko艅czy takie studia to mo偶na m贸wi膰 o olbrzymim farcie i niesamowitych znajomo艣ciach, bo pr臋dzej czy p贸藕niej nieuka si臋 wyczuje, przejedzie si臋 na czym艣 i ju偶 jest na oku

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 sens studiowania
haleczka: przeczytaj wypowiedzi, kt贸re ju偶 pad艂y zanim zaczniesz si臋 czepia膰! I wypraszam sobie - moje mniemanie jest na odpowiednim poziomie. Za to Twoje chyba poni偶ej 艣redniej, skoro czepiasz si臋 bezpodstawnie... UWAGA! WA呕NA INFORMACJA! Nie traktuj臋 WSZYSTKICH student贸w zaocznych jak idiot贸w... Wiem, 偶e r贸偶ne s膮 przypadki i czasami cz艂owiek nie ma po prostu innego wyj艣cia.

Udost臋pnij ten post

>tak mo偶na tylko na uniwerku, leserstwo i znajomo艣ci, co innego >politechnika, tu trzeba wykaza膰 si臋 wiedz膮, a jak jaki艣 nieuk ko艅czy >takie studia to mo偶na m贸wi膰 o olbrzymim farcie i niesamowitych >znajomo艣ciach, bo pr臋dzej czy p贸藕niej nieuka si臋 wyczuje, przejedzie >si臋 na czym艣 i ju偶 jest na oku >Je艣li jeste艣 fajnym cz艂owiekiem, do tego pracowitym, to nie musisz >si臋 ba膰 o swoje miejsce w 偶yciu. Zacytuj臋 m膮drych ludzi :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 sens studiowania
znowu jakis idiota pije: to samo do Ciebie... mam ka偶demu z osobna pisa膰 to samo? Przeczytaj DOK艁ADNIE wszystkie wypowiedzi, a potem do艂膮cz si臋 do dyskusji. Pod warunkiem, 偶e masz co艣 m膮drego do powiedzenia... Wybacz, ale przy takim lenistwie lub nieumiej臋tno艣ci czytania ze zrozumieniem, tylko potwierdzasz moje s艂owa.

Udost臋pnij ten post

I faktem jest, 偶e przewa偶aj膮ca ilo艣膰 os贸b na zaocznych jest tam, bo nie dosta艂a si臋 na dzienne :p Kolejny fakt jest taki, 偶e na zaoczne przyjmuj膮 ka偶dego ch臋tnego. A na zako艅czenie dodam, 偶e studia (dzienne i zaoczne) daj膮 podstawy i mo偶liwo艣膰 zdobycia jakie艣 wiedzy i OD TEJ WIEDZY, a nie papierka zale偶y przysz艂y zaw贸d, tak偶e papierek nie otwiera magicznie ka偶dych drzwi.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 najpierw obrazach zaocznych
a pozniej piszesz o wyjatkach. Ja tam na swoim roku (studiuje zaocznie), widze mnostwo osob, ktore sie ucza, a nie zbijaja bakow.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 sens studiowania
Mo偶esz mi wskaza膰 fragment tekstu, w kt贸rym obrazi艂am zaocznych? W domy艣le - WSZYSTKICH STUDENT脫W ZAOCZNYCH? Wybacz, ale ja nie widz臋 takiego zdania.

Udost臋pnij ten post

Skoro wiele wysi艂ku kosztowa艂a cie matura i bardzo musia艂a艣 si臋 przygotowywa膰 by na uniwerek si臋 dosta膰 to sama m膮dra nie jeste艣:O Co do zaocznych studi贸w na uniwersytecie to jeszcze p贸艂 biedy. Ja mam znajom膮 co studiuje w naprawd臋 dennej prywatnej szkole, dodam, 偶e inteligencj膮 to ona nie grzeszy, ale licencjata b臋dzie mia艂a jak wiele innych os贸b z politechniki czy uniwersytetu. Tylko, 偶e co z tego jak g艂upot臋 wida膰 golym okiem.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 sens studiowania
Poza tym zauwa偶y艂am, 偶e mia艂o kto odni贸s艂 si臋 bezpo艣rednio do problemu zawartego w temacie. Za to co druga osoba to studenci zaoczni, kt贸rzy postanowili skoncentrowa膰 si臋 na obronie swojej edukacji... Matko czy ja gdzie艣 napisa艂am, 偶e jeste艣cie idiotami? Widz臋 tu chyba jaki艣 kompleks....

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 do autoryjki
Na zaocznych to samo... Tym czasem studia zaoczne to prawdziwy azyl dla 偶yciowych ofiar, kt贸rym nie uda艂o si臋 dosta膰 na dzienne ... ZYCIOWE OFIARY TO KOMPLEMENT ?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 sens studiowania
"Skoro wiele wysi艂ku kosztowa艂a cie matura i bardzo musia艂a艣 si臋 przygotowywa膰 by na uniwerek si臋 dosta膰 to sama m膮dra nie jeste艣" No wybacz, ale wszystko zale偶y od zdawanych przedmiot贸w. Ja zdawa艂am dwa na poziomie rozszerzonym, w tym jeden 艣cis艂y, do艣膰 trudny. Dodam, 偶e musia艂am si臋 wszystkiego uczy膰 na w艂asn膮 r臋k臋, bo w liceum wszystkie przedmioty mia艂am na poziomie podstawowym, w dodatku by艂am w klasie o profilu humanistycznym...

Udost臋pnij ten post

Droga autorko ja r贸wnie偶 uwa偶am 偶e te studia dzienne s膮 niby lepsze od zaocznych, ale tak naprawd臋 to wszystko zale偶y od naszych umiej臋tno艣ci i inteligencji. Tak, obra偶asz student贸w zaocznych mimo, 偶e sama wielk膮 inteligencj膮 pewnie nie grzeszysz. Musia艂a艣 wiele pracy w艂o偶yc by studiowa膰 i pewnie wiele pracy wk艂adasz by mie膰 pozytywne oceny na studiach. Znam taki typ student贸w i to s膮 dopiero 偶yciowe ofiary:P Z autopsji wiem jacy s膮 tacy ludzie dla kt贸rych to zaszczyt studiowa膰 dziennie i ich pasj膮 jest utrzymanie na studiach. No i oni na kolokwium musz膮 czyta膰 10 razy ten sam teks by zaliczy膰, a ja czytam raz i te偶 zaliczam:P I co do zaocznych student贸w, moja przyjaci艂ka skonczyla zaoczn膮 kosmetologi臋 i wiesz co? Ma teraz sw贸j salon na kt贸ry sama zapracowa艂a i uwierz mi zda艂a 艣wietnie matur臋 nie wk艂adaj膮c w to wysi艂ku jak ty:P Zeby nie by艂o nigdy zaocznie nie studiowa艂am.

Udost臋pnij ten post

autorko ja te偶 zdawa艂am chemi臋 i biologi臋 na rozszerzonym a by艂am w klasie humanistycznej:P Nie kosztowa艂o mnie to wiele wysi艂ku i wiedzia艂am 偶e na studia si臋 dostan臋.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 sens studiowania
EwelinaEwa: w takim razie gratuluj臋. Co do moich stara艅 na studiach. Nie, nie wk艂adam wiele wysi艂ku, bo jeszcze nie mia艂am ku temu zbyt wielu okazji. Studiuje dopiero miesi膮c... I jeszcze jedno: nie myl prosz臋 umiej臋tno艣ci szybkiego zapami臋tywania i szybkiego uczenia si臋 z inteligencj膮, bo to nie ma ze sob膮 wiele wsp贸lnego. Faktem jest, 偶e nie ucz臋 si臋 piorunem, ale efekty nauki s膮, a to chyba liczy si臋 bardziej, nieprawda偶? Pozdrawiam.

Udost臋pnij ten post

nie myl prosz臋 umiej臋tno艣ci szybkiego zapami臋tywania i szybkiego uczenia si臋 z inteligencj膮, bo to nie ma ze sob膮 wiele wsp贸lnego. Ma wiele wsp贸lnego, dobra pami臋c r贸wna si臋 dobre kojarzenie fakt贸w,a to 艣wiadczy o inteligencji tym bardziej je艣li jeszcze te zdolno艣ci mo偶na w umiejetny spos贸b wykorzysta膰. Dopiero zaczynasz studia, ja jedne ju偶 ko艅cz臋. Wszystko przed tob膮 wi臋c mo偶e jest szansa na to 偶e ty t膮 ofiar膮 losu z dziennych nie b臋dziesz czego ci 偶ycz臋, bo nie ma nic gorszego ni偶 by膰 pustakiem z zasad膮 trzech Z:P i z poczuciem bycia lepszym z powodu studi贸w.

Udost臋pnij ten post

nie ma co por贸wnywa膰, wsz臋dzie zdarzaj膮 si臋 t臋paki na studiach jak i ci bardzo inteligentni .... studia posz艂y w ty艂 to fakt, ale czy wszystkie?? np kierunki medyczne, politechniki?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 sens studiowania
"Ma wiele wsp贸lnego, dobra pami臋c r贸wna si臋 dobre kojarzenie fakt贸w,a to 艣wiadczy o inteligencji tym bardziej je艣li jeszcze te zdolno艣ci mo偶na w umiejetny spos贸b wykorzysta膰." Chwila, dobra pami臋膰 i szybkie uczenie si臋 to niekoniecznie to samo, chocia偶 wiem o co Ci chodzi. Mo偶na mie膰 jednak dobr膮 pami臋膰, a jednak uczy膰 si臋 wolniej. Przy czym w efekcie odpowiednio kojarzy膰 fakty co zgodnie z tym co piszesz r贸wna si臋 inteligencji. Mam racj臋? Rozumiem, 偶e z tego powodu czujesz si臋 lepsza od pewnej grupy ludzi, ale nie siedzisz im w g艂owie. Nie wiesz w takim razie ile ze swojej wiedzy rozumiej膮, a ile po prostu nauczyli si臋 na pami臋膰.

Udost臋pnij ten post

autorko jak wspomnia艂am ko艅cz臋 jedne studia wiec nie wm贸wisz 偶e przez 5 lat nie wiem jacy s膮 ludzie na tych studiach. Obraca艂am si臋 w towarzystwie studenckim z politechniki, uniwersytetu a obecnie te偶 z uniwersytetu medycznego i uwierz mi wiem lepiej od ciebie na jakie grupy dziel膮 sie studenci. I owszem czuj臋 si臋 lepsza od tych kt贸rzy musieli wiekszo艣膰 wieczor贸w nocy po艣wi臋ci膰 na dostanie sie na te studia a potem te nocki zarywali by si臋 na nich utrzyma膰. Nie czuj臋 si臋 natomiast lepsza od student贸w zaocznych jak Ty, kt贸ra na studiach jeste艣 miesi膮c dopiero a ju偶 oceniasz ludzi kt贸rzy nie studiuj膮 w takim trybie jak Ty. Pogadamy za 5 lat chocia偶 nie chyba obecnie za 3 bo teraz juz nie ma studi贸w jednolitych. Najpierw zacznij studiowa膰 (po miesi膮cu to nie studiowanie) poznaj dobrze 艣rodowisko studenckie jako studentka a potem oceniaj i zabieraj g艂os. Rozumiem 偶e rozpiera ci臋 duma bo dosta艂a艣 si臋 na dzienne itd. ale troch臋 pokory ci nie zaszkodzi. Zreszt膮 pobyt na pa艅stwowej uczelni zweryfikuje jeszcze twoje podej艣cie i zrozumiesz 偶e nie jeste艣 lepsza, a wr臋cz przeciwnie nie raz poczujesz si臋 bardzo lekcewa偶ona. Mi艂ego studiowania na razie 偶ycz臋.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 sens studiowania
By艂a艣 wstanie sklasyfikowa膰 mnie na podstawie zaledwie kilku zda艅. Bez prywatnej rozmowy ze mn膮, bez jakiejkolwiek rzeczowej wiedzy na m贸j temat. Inteligentni ludzie si臋 tak nie zachowuj膮, moja droga... NIE CZUJE SI臉 LEPSZA OD ZAOCZNYCH. NIE CZUJE SI臉 LEPSZA TYLKO DLATEGO, 呕E STUDIUJ臉 NA STUDIACH DZIENNYCH. Mo偶esz mi powiedzie膰 sk膮d to wzi臋艂a艣? Gdzie wyczyta艂a艣? Zacytuj zdanie wraz z rzeczow膮 interpretacj膮. No prosz臋, wyka偶 si臋 swoj膮 inteligencj膮 panno genialna! To z twoich wypowiedzi wr臋cz wycieka opryskliwo艣膰 i narcyzm, a raczysz takowe cechy przypisywa膰 innym. Nie roz艣mieszaj mnie kobieto! Mo偶e gdy przeczytasz wszystkie moje wypowiedzi po kilka razy to zapali si臋 jak膮艣 lampka w twojej g艂owie, pe艂nej w膮tpliwej inteligencji... Odnios艂am si臋 do jednostkowych przypadk贸w. Do przypadk贸w ludzi KT脫RYCH ZNAM. 艁atwo to wywnioskowa膰 z pierwszych zda艅 w膮tku. Ale ty zamiast troch臋 pomy艣le膰, wola艂a艣 p贸j艣膰 za t艂umem i doczepi膰 si臋 do i艣cie skrzywdzonych tematem student贸w zaocznych, kt贸rzy w ka偶dej wzmiance na temat zaocznego studiowania widz膮 dyskryminacj臋 w艂asnej osoby. I jeszcze podkre艣lasz na ka偶dym kroku, jaka to jeste艣 bystra i jak bardzo czujesz si臋 lepsza od innych... Jeste艣 艣mieszna po prostu, nic poza tym... Piszesz, 偶e zobaczymy za trzy lata? Ty zobaczysz ju偶 za moment, jak po wyj艣ciu z uczelni b臋dziesz b艂aga膰 ludzi o prac臋. Baba robi magistra i palma jej odwali艂a. 呕al po prostu.

Udost臋pnij ten post