Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

King a

Dziś skończone 13m-cy i NIE CHODZI !!

Polecane posty

mój syn skończyłwczoraj 13m-cy i nie chodzi. Porusza się bokiem przy meblach, ale o samodzielnym chodzeniu nie ma mowy. Nie daje się prowadzić :( jak chcę go wziąć za rączki albo pod paszki to płacz i siada na pupie, ale sam jak chce gdzieś dojść to przy pomocy mebli, łóżka lub czegoś innego idzie. Stoi też tylko jak się czegoś trzyma. Poza tym wszystko ok. To mądry chłopczyk, ale mam dość słuchania teściowej, że coś nie tak, że jej drugi wnuczek (nie cały roczek i już biega) :o Zaczynam sie martwić :(

Gość marchewka z przemytu
nie zadreczaj sie kinga! każde dziecko rozwija sie w innym tempie. Twoj synek z tego co piszesz, chodzi juz trzymajac sie mebli, wiec nie jest zle. Wszystko w swoim czasie. Nie słuchaj tesciowej.... Układ miesniowy i kostny musi sie odpowiednio rozwinąc, zeby dziecko mogło samo chodzic. Nie powinno sie tego przyspieszac, bo mozna mu tylko zaszkodzić. Bądz spokojna, wszytko jest dobrze.:)

Gość mama synka 15 miesięcy
To nie słuchaj teściowej;) Każde dziecko rozwija się swoim, indywidualnym tempem i teściowej nic do tego. Czekaj cierpliwie i na pewno nie prowadzaj synka za rączki. Ja też słuchałam podobnych bzdur, ale nie dałam się złamać i robiłam tak jak teraz mówią najnowsze publikacje naukowe. Mój synek zaczął chodzić SAMODZIELNIE, bez trzymania się czegokolwiek, gdy miał dokładnie 12 miesięcy i 28 dni. Powodem do niepokoju jest, gdy 18-to miesięczne dziecko wciąż nie chodzi samodzielnie, ale nie wcześniej. Wszystko w swoim czasie:) Nie daj się i nie martw, bo naprawdę nie ma czym;)

Gość zvzcvzxcvxvx
Zawsze jest tak, że albo dziecko szybciej chodzi, albo biega. Nie może jednoczesnie dobrze rozwinąć obu tych rzeczy. Wiec moze twój syn "koncentruje się" na mowie, a chodzenie przyjdzie później. Jak prbuje sam, to go zostaw w spokoju - on juz sie tam nauczy. A tesciowa niech sie wali na ryj, olej ją, szkoda nerwów

Gość zvzcvzxcvxvx
Sorry - miało byc szybciej chodzi albo mówi

No jak jesteśmy u teściów to ona odrazu go prowadzać chce, a on płaczę :o tłumacze jej, ze nie ma czego przyspieszać i zabieram małego, ale wtedy słysze, ze to wlasnie dlatego nie chodzi, ze nie prowadzam i, ze moja wina. Dlatego zaczęłam się martwić :o ona przecież "trójkę wychowała" jak sama mówi więc wie lepiej :o

No właśnie, teściowa już swoje dzieci wychowała więc teraz niech da wychowywać TOBIE, zwłaszcza, że to Twoje dziecko, a nie jej;)

I naprawdę olej to:O Ja też słyszałam podobne bzdety nawet od pradziadka mojego synka, gdy miał 9 czy 10 miesięcy, że jego najmłodszy wnuczek, to chodził już, gdy miał 8:O I oczywiście był prowadzany za rączki:O Ale gdy spytałam jego mamy kiedy mały zaczął chodzić, to okazało się, że nie miał 8 miesiecy tylko też dobrze ponad rok, czyli tak jak mój synek i wiekszość chłopców, bo chłopcy samodzielnie zaczynają chodzić później niz dziewczynki.

nie to nie twoja wina ze nie chodzi b go nie prowadzasz... co za głupia kobieta twój syn nie jest jeszcze gotowy...jak bedzie to sam pójdzie daj mu czas

Gość mama klaudii
nie zadreczaj sie jak chodzi przy meblach to ok. nie jest jeszcze gotowy i tyle dla przykładu ja zaczelam chodzic sama jak miałam 17 miesięcy a mój brat jak miał 9 wiec kazde dziecko rozwija sie indywidualnie :)

mój zaczął chodzić jak miał 15 m-cy ale za to mówił ładnie bez seplenienia jak miał półtora roku:) może u Ciebie bedzie podobnie bo to są takie zależności między rozwojem ruchowym a umysłowym. Jeśli dziecko chodzi do 18 miesiaca to jest wszystko ok. Dopiero powyżej 18 m-ca można mówić o jakimś problemie który trzeba zbadać. Każdy lekarz CI to powie. Jak chodzi pozniej to masz dłuzej spokój a potem i tak dogoni dzieci, mój teraz niie usiedzi minuty więc spokojna głowa. Każde dziecko rozwija sie inaczej.

Gość Luulay
Mógł samodzielnie przeprowadzić eksperyment z chodzeniem bez podpierania - nieudany, bo grzmotnął sobą i stąd teraz strach. Mój syn tak miał. Potem samodzielnie chodził dopiero w wieku 15 miesięcy, tak się bał.

a jak tesciowa nie wierzy to niech zadzwoni do lekarza spytac do jakiego wieku dziecko powinno zacząć chodzić i czy można to przyspieszać. Przypuszczam że szczęka opadnie a teoria mamusi legnie w gruzach!!!

Gość fiolkka
no i???? nie rozumiem jaki ty masz problem, do 18 miesiecy dziecko ma chodzić a wczesniej to jest zwykla panika i tyle. spytaj lekarza a nie sluchaj glupiej tesciowej która nie ma o tym pojęcia. Uwaza sie za ekspertke bo 30 lat temu wychowywala dziecko? kiedy nie bylo usg, a wiedza medyczna w dziedzinie pediatrii byla spoooooro uboższa??? a baby postępowały zgodnie z zabobonami????

Gość Paula 24
widać że nakręcasz sie przez niedoinformowaną teściową. dopiero półtoraroczne dziecko które nie chodzi może mieć coś nie tak z układem ruchu czy innym, a nie 13 miesięczniak:) jeszcze 5 miesiecy ma wiec spokojnie!!!!!! a jak chodzi przy meblach to niedlugo sam sie "puści" w teren, nie martw sie. I absolutnie go nie bierz za rączki bo dziecko sie tylko denerwuje jak go zmuszasz i nic dziwnego ze nie chce, daj mu czas!!!!! nie zniechecaj go tym prowadzaniem za radą niedouczonej teściówki.

Kinga -----Spokojnie :) Mój mały jak miał 8 miesięcy zaczął chodził przy meblach,łóżku.Wtedy byłam świecie przekonana ze szybko pójdzie sam na nogi.Ale tak się nie stało ;) Pierwszy samodzielny krok,bez mojej pomocy zrobił jak miał równe 13 miesięcy. O tyle co powinnaś mniej się martwić to jest to że Twój synek drepcze przy meblach,nie poradnie ale drepcze.Jednak jak się martwisz to uspokój się wizytą u pediatry ;) Nie sądzę by Twoja teściowa chciała toczyć z Tobą wojnę i Ciebie dołować.Ona jako babcia,matka,kobieta na bank martwi się o swojego wnuka i dlatego tak mówi.