Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość młoda9mama

od kiedy mogę ćwiczyć po cesarce?

Polecane posty

Gość młoda9mama

został mi spory brzuszek i chciałabym już zacząć jakieś ćwiczenia, brzuszki itp. ale mąż mówi że za wcześnie na to. Dziecko ma już miesiąc a ja nadal wyglądam jak w ciąży, boję się że do lata nie zrzucę nadwagi. Blizna już zagojona, tylko jeszcze brzuch mam jakby drętwy trochę. Proszę o odpowiedzi.

"Niestety ćwiczeń po cesarskim cięciu nie można zacząć tak szybko jak po naturalnym porodzie, gdyż powłoki brzuszne muszą się zrosnąć i wygoić. Na początek wykonywałam tylko delikatne ćwiczenia - zaczęłam 6 tyg. po porodzie. Po 3 miesiącach po wcześniejszej konsultacji z ginekologiem, który stwierdził, że wszytko mam ładnie wygojone, zaczęłam bardziej intensywne ćwiczenia, m.in. jeździłam na rowerku stacjonarnym, wykonywałam też ćwiczenia na twisterze, no i oczywiście ćwiczyłam mięśnie brzucha, bo niestety ta część ciała najbardziej ucierpiała na ciąży. Po 6 miesiącach wróciłam na aerobik."

Gość lilaaaaac
młoda mamo, ja mam ten sam problem. jestem już 3,5 miesiąca po porodzie od 10 tygodnia zaczełam biegać, lekki trucht, ale troszkę się bałam, bo raz miałam niewielki ślad krwi na bieliźnie, nie wiem czy to może przypadek, czy przez biegi ale wolałam nie ryzykować. teraz znów reaktywuję się na bieżni, myślę, ze prawie 4 m-ce po porodzie to już kawałek czasu. basen też jest dobry i w ogóle wykonuj takie ćwiczenia, które nie obciązają mięsni brzuca. myślę, ze 6 tygodni to za wcześnie na coś forsownego, poczekaj do tego 1o tyg i zacznij powolutku biegć itp

halo,ja juz w szpitalu milam nakazane cwiczenia 3 dni po cesarskim ciecu i lezenie na brzuchu tak ok pol godz dziennie, cwiczenie takie jak moze glupio zabrzmi przy zytrzymywaniu moczu podczas sikania,trzeba wzmocnic caly uklad miesniowy ktory oslabl po ciazy ,nie wiem czy czytasz jeszcze posty jesli cie to interesuje to moge napisac pozniej troche wiecej bo moja gwaiazdeczka (5 miesiecy skonczy za 2 dni)wlasnie usnela i czeka mnie cos do zrobienia.... wiem mam nadal troche brzucha za duzo....niestety to trwa

Gość liliaaaaaac
olula a możesz napisać co ćwiczyłaś około 4 miesiąca?

z tego co jest mi wiadome(wiem zdania sa podzielone)przy karmienu piersia niektore z intensywnych cw moga spowodowac problemy z laktacja,uwazam ze te biegi to za wczesnie ....teraz to raczej gimnastyka w lezeniu i na poczatku na miesnie skosne brzucha to wszystko nie jest takie proste i nie nalezy ymylic gimn po porodze(!9 z normalnym sportem i cwiczeniami na brzuszek spowodowany np slodyczami!

tak szybko... w lezeniu na plecach nogi do pionu i raz prawa raz lewa tak jakbys stopami machala,wiem brzmi dziwnie ,to samo w lezeniu tylko stopy razem,tak samo stopy zlaczone i raz w prawo raz w lewo tak jakbys stopami kraslila litere u na suficie, w lezeniu na plecacch podnosi sie miednice i lekkie ruch ,brzuch napiety tosamo tylko kolana zlaczone, siad prosty tzn tulow wyprostowany i nogi proste lekko odchylasz tulow do podloza ale bardzo delikatnie nie za daleko i wracasz ale bokiem!,mozna sie troche podpierac reka ,i raz na jedna raz na druga straone czy to jest czytelne?

Gość młoda9mama
dzieki za wypowiedzi, od jutra zaczynam

Dziwię sie że jakiś lekarz pozwolił tak wcześnie ćwiczyc po cesarce, przeciez to rana, to że z zewnatrz widac juz zabliźniona rane to nie oznacza, ze w środku sie wszystko zagoiło...ja około 3 m-ca wróciłam na aerobik, ale po pierwszych zajeciach dałam sobie spokój jak złapał mnie straszny ból pleców (w okolicy znieczulenia), poza tym długo po znieczuleniu część pośladka mialam "martwa", wogóle nie czułam...ja dzieki karmieniu piersia i trzymaniu diety potrzebnej przy karmieniu baaaardzo szybko zrzuciłam 15 kg ciażowych ( w nie cały m-c) plus dodatkowe 10 kg...obecnie jestem 2,5 roku po porodzie a waga 7 kg mniej jak przed ciazą, to i tak dla mnie sukces....

delikatne ćwiczenia, nie wysiłkowe (np poranny aerobic) - po połogu - chyba, że lekarz powie inaczej\z wysiłkowymi lepiej się wstrzymać do min 3 a optymalnie 6 miesięcy po cc

do młoda9mama! jesli masz mozliwosc to kup hulahop (nie wiem dobrze jak to sie pisze),jak robisz te cwiczenia z nogami to pamietaj zeby probowac napiac brzuch (na razie pewnie nie ma co napinac ale bedzie dobrze),i tak ok 10 min z hulahop przy szybkiej muzyce ,na poczatku bedzie spadalo caly czas ,tylko wytrwalosci po 4 ,5 tyg bedzie juz super . trzeba napiac pupe brzuch lekko ale z wyczuciem zakrecic wokol tali ,a stopy lekko rozstawione i bedziesz zla bo bedzie ciagle spadalo:) ale w miare jak twoje miesnie sie zaczna wzmacniac bedzie coraz lepiej ,powodzenia trzymam kciuki!

do mlodej 9mamy !!!!!!!!!!poczekaj jeszcze 2, 3 tygodnie z tymi cw co pislam bo mieisac to za wczesnie!

liliaaaaaac pytala o 4 miesiac a mloda mama jest dopiero 4 tyg po ,mam nadzieje ze mloda mama tu zajzy i przeczyta moj wpis i nie zacznie dzis cwiczyc ,to za wczesnie...

Gość młoda9mama
dzięki za wpisy oczywiscie sie powstrzymam jeszcze od cwiczen, chociaz jak patrze w lustro to cos mi sie robi. Najgorsze jest to, że nie mieszczę sie w ubrania sprzed ciąży a ciążowe są za duże.Musze sie na zakupy wybrac. Pozdrawiam.