Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość

czy ma tu ktos macierze w małym palcu

Polecane posty

Gość babcia rozalia
nie ale mam miec :(

Gość babcia rozalia
jutro a Ty masz kolokwium? dodawanie, odejmowanie, mnozenie, rozwiazywanie rownan, wyznaczniki czy cos innego?

Gość ja mam na malym palcu koze
z nosa :P a ty przerwo sama prowokujesz kafeterian zeby sie domyslali co studiujesz - bo sama nie chcesz powiedziec jakby to byla jakas zajebista tajemnica. Szukasz rozglosu? O patrzcie przerwa szuka czegos o macierzach? Pewnie studiuje matme albo informe.. pffff zal.pl

Gość nie chłopak
jaaaaaaaaaa ale zaraz wychodzę, napisz co chcesz wiedzieć, to Ci odpisze jak przyjdę.

Gość
szukame pomocy bo na innych forach sie nie udzielaja p😭

Gość
nastpenym razem sie wyloguje,

Gość teraz to se zaloz nowe
topikełe

Gość odwracanie macierzy

Gość dobra to ide

Gość babcia rozalia
na odwracanie jest wzor i na razie tez tylko tyle wiem :(

Gość dobrze sie czuje w pomaraczny
a Wy ?

Gość nie chłopak
tzn macierz odwrotna, tak?? są na to dwa sposoby. jeden polega na dopisaniu macierzy I do twojej macierz (macierz I, to macierz, która po przekątnej ma same 1, a pozostałe wyrazy to 0 - rozmiar macierzy I jest taki sam, jak rozmiar Twojej macierzy) i wykonujesz takie działania, żeby z Twojej macierzy zrobić taką macierz I, takie same działania wykonujesz na obu macierzach, i to co powstanie na macierzy I (tej pierwszej) to macierz odwrotna. Drugi sposób, to wyznaczenie macierzy ze wzoru: A^-1 = 1/detA * ^T ^ - to co potem to potęga / - ułamek * - mnożenie ^T - powstaje przez pominięcie w macierzy i - tego wiersza i j-tej kolumny. Czyli, jeżeli masz obliczyć w macierzy A wyraz a11, to zasłaniasz palcem pierwszy wiersz i pierwszą kolumnę, a resztę przepisujesz do wzoru: a11= (-1) ^ 1+1 * to co pozostało po zasłonięciu palcem pierwszego wiersza i pierwszej kolumny.

Gość nie chłopak
wiem, ze mało czytelnie, ale bez konkretnego przykładu lepiej nie dam rady, pisz czego jeszcze nie wiesz, to jak wrócę postaram sie odpisać.

Gość humorek na dziś
Komisja Europejska postanowiła wybudować bramę w trzecie tysiąclecie jako symbol coraz ściślejszych więzi łączących państwa członkowskie. Wyłoniono podkomisję do przeprowadzenia przetargu, która ów przetarg ogłosiła. Do wykonania bramy zgłosiło się trzech oferentów: Turek, Niemiec i Polak. Pierwszy ofertę przedstawił Turek: brama solidna, projekt kompletny - wszystko w porządku - koszt: 6000 euro. Drugi był Niemiec: projekt w zasadzie nie odbiegał od projektu Turka, podobne wykonanie, cena: 10.000 Euro. Komisja pyta: czemu aż 10.000! Niemiec na to: solidny niemiecki projekt, solidne niemieckie materiały solidne niemieckie wykonanie, a to kosztuje. OK. Ostatni był Polak, który przedstawił projekt bardzo podobny, wręcz identyczny do projektów Turka i Niemca, ale cena wynosiła 56.000 Euro. Tu komisja o mało nie spadła z krzeseł, ale pytają, czemu tak astronomicznie wysoka kwota, na co Polak: - 25.000 Euro dla mnie, 25.000 dla Szanownej Komisji za trud włożony w przeprowadzenie przetargu i skuteczne jego rozstrzygnięcie, a 6.000 dla Turka, bo ktoś te bramę musi postawić...

Gość
thx :] 🌼 tylko nie dodalam że teorie znam, chodzi mi op konkretny przyklad :[