Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

annbar

polozenie plodu

Polecane posty

To bardziej zapytanie do juz obecnych mamus... Kiedy dzidzius powinien zaczac ukladac sie glowka w dol - gotowy do porodu? Pytam, bo jestem w 34 tyg a moja mala dalej na upartego w poprzek brzucha lezy i nie wydaje mi sie ze sie spieszy ze zmiana pozycji... Lekarze juz lekko zatroskani, a ja naczytalam sie tylu artykulow o zewnetrznym przekladaniu plodu itp, ze glowa boli...

Masz jeszcze czas, do 36 tygodnia każdy lekarz nie wyda skierowania na cc ze względu na ułożenie (chyba, że opłacony :) ).Moja obracała się do końca 40 tc.

Gość zgadzam sie z poprzedniczka
Do samego konca dziecko moze sie przekrecac. Nawet do 39 tygodnia.

TEORETYCZNIE wg większości lekarzy w 32- 34 dziecko powinno ułozyć się główkowo i że potem są nikłe szanse, że zmieni pozycję. Są, ale naprawdę małe. Jednak z moich doświadczeń i obserwacji wynika, że obracanie się dziecka po 34 tyg wcale nie jest aż taką rzadkością. Moja córka była bardzo ruchliwa w brzuchu i w 36 tyg nadal zmieniała pozycję, Dopiero od ok 38 leżała już główką w dół i przestała się tak wiercić. Jeśli czujesz że dziecko masz dość ruchliwe i często się przewraca to na twoim miejscu bym się tak jeszcze nie martwiła. Jeśli jednak jest dość spokojne i za tydzien - dwa nadal będzie leżec w tej samej pozycji - nie daj sobie go przez położną "ustawiać" ręcznie!!!! Po prostu nastaw się na cesarkę.