Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Estera0904

Jak to jest z tym becikowym w końcu ???

Polecane posty

I wyczytałam że wystarczy TYLKO przedstawic , że było sie pod opieką co miesiąc nie ważne czy u lekarza prywatnego czy nie !!! Naprawde dzwońcie i już się pytajcie bo każdej matce przyda się kilka złotych w kieszeni .

powiem w am że to nie ma sensu ja nawet jak bym chciała iść do tego lekarza do poradni K, co chodze prywatnie to nawizyte musiaąłbym się zapisać zaraz po próbie zajścia w ciąże takie śą kolejki do niego, prywatnie jak ide to czekam ze 4 h w kolejce ale wkońcu wchodze, a pozatym w tej przychodni nie ma USG i doniego prywatnie i tak na USG babki chodzą wieć mają 2 wizyty w miesiąću u gina

Gość kakaowekakao
niech zwieksza liczbe lekarzy w poradniach K i niech zrobią gabinet usg dostepny od zaraz a nie wyczekiwany miesiacami

Gość snowgirl
W takim razie niech się odwołują od decyzji. Chyba, że nie chcą tej kasy. Mają pełne prawo do becikowego i koniec kropka. A osoba obsługująca powinna ponieść konsekwencje własnej niewiedzy. Już ja bym się o to postarała.. =#

Gość nie dajcie sobie wmowic
że liczy sie tylko wizyta na NFZ! nie ma znaczenia czy prywatnie czy panstwowo!

Gość anieszka z wodu
ja jej powiem,żeby się odwołała.Ja z ciekawości zadzwoniłam i się zapytałam o ten przepis,jak to jest i kogo obowiązuje,czy te co urodzą po 1 listopada,czy te co dopiero zaszły.Baby powiedziały że ten przepis nie jest dokładnie sprecyzowany więc stosują go już dla tych co po 1 listopada urodziły

Gość zobaczcie ministerstwo
zdrowia swoje a MOPSy swoje!:O jak w ogole mopsy moga sobie interpretowac po swojemu ustawę? http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80708,7221889,Balagan_z_nowym_becikowym__Winne_ministerstwa.html

Jesli chodzi o becikowe to te nowe przepisy dotycza kobiet które po 1 listopada zaszły w ciąże albo nie było jeszcze tych 10 tygodni ciąży. Ja sama się dowiadywałąm ponieważ zaszłam w ciąże 16 czerwca i karte ciazy założyli mi dopiero w 14 tygodni uciązy chociaż wcze sniej byłam u ginekologa i jest to zapisane w dokumentach. Także ja wiem że zaświadczenie takie dostane ale nie bedzie to traktowane tak rygorystycznie jak w przypadku tych kobiet co zaszły po 1 listopada. Zaświadczenie się z tego co wiem dostaje od swojego ginekologa pod koniec ciaży. Ja mam jeszcze wynik USG z 8 tygodnia ciazy wiec problemu z tym nie będe miała.

Gość kachakrakow31
no ja tez wlasnie 1 listopada bylam w 19 tygodniu ciązy więc jestem jeszcze traktowana na starych zasadach , nie bede musiala miec zadnego zaswiadczenia tak mi powiedzieli w Mopsie ,chociaz jak by to mam karte ciązy zalozoną w 7 tygodniu .

§ 1. Rozporządzenie określa: 1) formę opieki medycznej nad kobietą nie później niż od 10 tygodnia ciąży do porodu, uprawniającej do dodatku z tytułu urodzenia dziecka; 2) wzór zaświadczenia lekarskiego potwierdzającego pozostawanie kobiety pod opieką medyczną nie później niż od 10 tygodnia ciąży do porodu, uprawniającą do dodatku z tytułu urodzenia dziecka. § 2. 1. Formą opieki medycznej, o której mowa w § 1 pkt 1, są świadczenia zdrowotne udzielane w ramach: 1) podstawowej opieki zdrowotnej; 2) ambulatoryjnych świadczeń specjalistycznych; 3) leczenia szpitalnego. 2. Dodatek z tytułu urodzenia dziecka przysługuje, jeżeli jedno ze świadczeń, o którym mowa w ust. 1, było udzielone kobiecie co najmniej raz w każdym trymestrze ciąży. podstawowa wiec na nfz

Gość ale prywatna liczy sie
tak samo! jak nei wierzycie to skontaktujcie sie z kims z ministerstwa a nei sluchajcie pan z pomocy spolecznej:P

Pod względem organizacyjnym POZ może działać jako: niepubliczny zakład opieki zdrowotnej (NZOZ) - firma prywatna samodzielny publiczny zakład opieki zdrowotnej (SPZOZ) - jednostki państwowe lub podległe samorządom indywidualna praktyka lekarska - prywatna praktyka lekarska lub pielęgniarska grupowa praktyka lekarska - grupa prywatnych praktyk lekarskich lub pielęgniarskich Przychodnie POZ są niezależnymi firmami (poza SPZOZ), jednak usługi świadczone przez nie są bezpłatne dla osób ubezpieczonych w sytuacji, gdy POZ ma podpisany kontrakt z Narodowym Funduszem Zdrowia

Gość bzdury wypisujecie.....
i tyle. Jedna cos od drugiej usłyszała, 3 razy przekręciła i wyszło ze tylko z poradni K zaswiadczenie bedą wazne. Bzdura, bzdura, bzdura. Tak samo jak to ze liczy sie data założenia karty ciąży. Bzdura, bzdura, bzdura. Liczy sie data pierwszej wizyty u lekarza wg prowadzonej dokumentacji medycznej.

Gość milka95v
Jak wyjaśnia MPiPS, kobieta, której 10. tydzień ciąży będzie przypadał po 31 października br., będzie musiała przedstawić zaświadczenia lekarskie, natomiast kobieta, która po 31 października będzie w ciąży dłużej niż 10 tygodni, nie będzie miała takiego obowiązku.

Gość ninka74
ale głupotki tak się składa że pracuję w opiece i te przepisy obowiązują kobiety które złożyły wnioski w listopadzie, mogły urodzić w maju ale jeśli złożyły wniosek w listopadzie to już muszą okazać te zaświadczenie.

Gość julatka
Nie rozumiem ze tu mowa jest, ze poradnia K musi wypisac karte ciazy a normalny lekarz przeciez tez zakłada wiec nie rozumiem czemu sie tak uparliśćie ?!

Gość follow
ja z kolei 3ci trymestr ciąży oraz porod spedzilam za granica i po powrocie do kraju chcialam zlozyc wniosek o becikowe okazalo sie ze nie dostane gdyz nie mam badania z tego nieszczesnego 3go trymestru :(.Dodam,że tam gdzie rodzilam zostaly te badania w szpitalu.Wczoraj poszlam do doktor,ktora prowadzila mi ciaze w polsce,powiedziala mi ze ja to nie interesuje,ze zaswiadczenia mi nie wypisze.Ten przepis jest naprawde niedorzeczny,osoba,ktora uwaza ze to sie przyjmie,jest w wielkim bledzie,szkoda slow.

takie zaświadczenie wydrukujcie sobie z internetu..lekarz prywatny tez zakłada kartę ciąży!!!! becikowe jest dla kobiet które zaczęły chodzić na wizyty conajmniej od 10 tyg ciąży i niewazne czy państwowo czy tez prywatnie..są kobiety które potrafią zgłosić sie dopiero do lekarza 2 miesiące przed rozwiązaniem i co wtedy?nici

ja pracuje w prywatnym gabinecie ginekologicznym, lekarzem nie jestem ale wypisuje na co dzień zwolnienia pacjentkom w ciązy i prowadzę papiery w tym gabinecie także wiem jak to jest dokładnie. normalnie wypisujemy takie zaswiadczenia pacjentkom po porodzie zeby mogły odebrać pieniadze za becikowe.to bzdura że tylko pacjentki leczące sie na NFZ dostają to zaswiadczenie i pieniądze.Kazda pacjentka ktora chodziła do lekarza ginekologa przed 10 tc i pozniej do porodu, otrzyma takie zaświadczenie, czy to z przychodni na NFZ czy z prywatnego gabinetu lekarskiego :)

Gość przyszla mamusia ....
a jezeli ja pierwsza wizyte u lekarza miałam w 10 tygodniu ( a karte ciazy od 14 tygodnia) to załapie się jeszcze ??