Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość maija tikkanen

Czy ktoś z was używał autofotelika na stelażu zamiast gondoli?

Polecane posty

Gość maija tikkanen

Czy ktoś z was używał autofotelika na stelażu zamiast gondoli od noworodka przez cały okres niemowlęcy dziecka? Jakie macie doświadczenia? Proszę o szczere odpowiedzi. Osobom umoralniającym i przedkładającym zalety gondoli nad fotelikami z góry dziękuję.

Ja miałam co prawda gondole ale mi się do mojego obszernego auta nie mieściła :D:D:D Więc byłam zmuszona używać fotelika i stelaża... choć czy ja wiem czy zmuszona? to po prostu jest strasznie wygodne! Nie musiałam przekładać śpiącego dziecka do wózka tylko wpinałam na stelaż. Ale to raczej było na krótkie wypady- zakupy, lekarz czy jakieś wyjścia do parku itd. Na dłuższe miałam wózek dla 2 dzieci i tam mały leżał w rozłożonym na płasko wózku. To wszystko zależy jakie masz warunki. Bo ja np nie muszę z dzieciakami chodzić po parku tylko młodego w leżaczku bujaczku wystawiałam na taras, albo w kojcu i sobie spał, a wózek mi jest potrzebny naprawdę baaardzo rzadko bo i tak nigdzie się wózkiem nie wybiorę bo u nas chodników brak więc muszę go najpierw wpakować do samochodu i podjechać gdzieś wiec u mnie fotelik plus stelaż chicco to było super rozwiązanie... a raczej byłoby gdyby ten pieprzony wózek tak się nie psuł!!!!

Gość fizia-mizia ...
Na początek fotelik w miarę oki ... ale dziecko jeździ w gondoli do powiedzmy 5 miesiąca ... później już rośnie i w gondoli ma więcej miejsca, może się przeciągać i ruszać, a w foteliku jednak będzie skrępowany. Jeśli będzie to pora letnia to jeszcze oki ... ale zimą np. wyobrazić sobie można takie dziecko w kombinezonie i jeszcze musisz przykryć kocykiem. Moim zdaniem fotelik samochodowy jest do przewożenia dziecka w samochodzie i ewentualnie aby nie brać całego wózka jak gdzieś jedziecie i później jest potrzeba użycia wózka. Na pewno wychodząc na powiedzmy 3 godzinny spacer dziecko lepiej będzie się czuło w gondoli niż skrępowany w jednej pozycji w foteliku. Ja tak myślę, ale to moje zdanie ... może jeszcze ktoś się wypowie ... decyzja należy jednak do Ciebie

Gość maija tikkanen
Dzięki MaMani. :) Kto z was jeszcze?

Moja znajoma wozila tak malego od urodzenia, a ze prawka nie miala to i samochodem nie jezdzila a na miasto i tak w foteliku(moze max 3h dziennie na miescie spedzala ale to zalezy) i gondoli nic a nic nie uzywala....maly do 5 miecha(okres zimowy tez zaliczyla ale w UK to nie Polska zima) byl w foteliku pozniej przeszla z nim na zwykla spacerowke...ktora nie rozkladala sie do konca..dzisiaj malec ma 14 miechow ja tez mam zamiar uzywac fotelika;)(na miasto mamy spory kawalek i bez auta ciezko) a gondola to tylko w poblizu domu badz wystawie wozek na taras;) hehe

Gość maija tikkanen
Dzięki serdeczne za wszystkie opinie. Któraś jeszcze?

noworodek ma leżeć a nie siedziec w foteliku. mozesz mu uszkodzic kregosłup. w foteliku dziecko moze być maks 1-2 godzin dziennie a najlepiej mniej

Gość mama tez
wpinalam czasami maxi cosi do stelaza mojego bugaboo kiedy gdzies jechalismy i wygodniej bylo po prostu wyjac go z auta i wpiac w stelaz,ale maly wygladal pokrecony jak paragraf i taki skrepowany. Moze to kwestia fotelika, byc moze sa lepiej wyprofilowane. No i po 2 godzinnej sesji fotelikowej mial zawsze taka zaparzona pupe bo byla wcisnieta i nie mogl sie ruszyc

Gość maija tikkanen
Dzięki za opinie, ale ja już to wszystko słyszałam. Teraz tylko pytam o wasze doświadczenia z "pierwszej ręki". (Kręgosłupa dziecku się nie uszkodzi, bo będąc w matczynym łonie też nie jest wyprostowane, tylko w pozycji zbliżonej do tej fotelikowej.)

Gość ananna
W foteliku dziecku jest za ciasno, nie może swobodnie poruszać rączkami i nóżkami. U nas fotelik na stelażu do spacerów w ogóle się nie sprawdził (ale nasze maleństwo z tych żyworuchliwych ;).W łonie matki dziecko dojrzewa do samodzielnego życia, a od porodu musi ćwiczyć samodzielną "motorykę".

Gość maija tikkanen
Ja już wszystko słyszałam. Pytam teraz o praktyczne doświadczenia (nie gdzieś zasłyszane, albo obserwacje poczynione na dzieciach znajomych).

Gość mama klaudii
ja mogę ci polecić wózki Jane z matrixem to fotelik ktory sie rozkłada do gondolki całkiem na płasko wiec dziecka nie trzeba przekładać a ma wygodnie może siedzieć jak i leżec zależy od ciebie i ten fotelik jest dość spory nie to co te normalne

Gość maija tikkanen
Znam je. Robi je Play, nie tylko zresztą dla Jane, ale również dla Mutsy i Red Castle. Ale dzięki za info. :) Ktoś jeszcze ma podobne doświadczenia?

Gość ananna
do autorki wątku Opisałam własne doświadczenia: naszemu małemu w foteliku było za ciasno. Jednak wydaje mi się, że nie tyle chodzi Ci o doświadczenia innych, co o potwierdzenie, że można wozić w foteliku i jest to super. No cóż nie u wszystkich...

Gość fizia-mizia
Mojemu dziecku w foteliku było zdecydowanie za ciasno ... jak założyłam kombinezon i opatuliłam w kocyk to było unieruchomione i czasem to się wkurzało już przy samej jeździe samochodem ... zero ruchu ... nawet główką na boczki czy zgiąć rączkę ... dlatego tylko stosowaliśmy do samochodu.

Gość maija tikkanen
O takie właśnie doświadczenia mi chodzi. :) Nie o potwierdzenie czegokolwiek. Dzięki za opinię. :) Szukam czegoś obiektywnego. W Polsce, wyrosłej na gondolach i wózkach głęboko-spacerowych, trudno o pozytywną opinię na temat fotelika. Natomiast już w EU zachodniej, USA, czy Australii, gdzie bywa i tak, że nikt od dziesięcioleci nie słyszał o gondolach, usłyszałabym pewnie coś zupełnie odwrotnego, niż to co dowiaduję się np. od ciebie. Także słucham was dalej. :) Ktoś jeszcze?

Gość maija tikkanen
Teraz są śpiworki do fotelików (ogromny wybór), więc odpada problem grubego kombinezonu i koca. Zresztą jakby się zastanowić, to i w gondoli dziecko ma skrępowane ruchy (a niekiedy jest nawet całkowicie unieruchomione) podczas gdy jest zawinięte np. w rożek, koc, kombinezon, a na to jeszcze okrycie górnej części gondoli...

Gość kentakifridcziken
ja nie kupowalam wozka z gondola,z racji tego ze mi sie nie podobaly,pierwsza jak i druga corcia byly transportowane w wozkach z systemem travel,jak wyrastaly z fotelika rozkladalam siedzisko wozka i tak wozilam w pokrowcu,bardzo czesto jak dziewczynki byly malenkie nosilam w chuscie,maja proste kregoslupy:)

Gość moja mała
moja mała jezdzila tylko w foteliku. Wozek w ogole nie posiadal gondoli. no ale mieszkam w Irlandii i tu takie rozwiazanie jest zupelnie powszechne. Czasami tez przychodziło mi do głowy,ze srednio wygodnie jej sie w nim lezy. Ale to byly tylko takie moje bezpodstawne obawy, bo z zachowania dziecka moglam wywnioskowac ,ze czuja sie komfortowo.

Gość maija tikkanen
Dzięki. :) Kto jeszcze?

Ja mam Graco travel system. Kupilam bo mieszkalam wtedy w UK a tam rzadko kiedy mozna spotkac wozek z typowa gondola a poza tym zalezalo mi na cenie zeby miec i fotelik i spaerowke juz na raz. Kupilam i jak mala sie urodzila to przez pierwsze 5 tygodni wogole nie uzywalismy wersji z fotelikiem, bo corka byla taka malutka. Jak ja wlozylam do fotelika cala 'utonela' wkladki nic nie pomagaly, 'siedziala' powyginana, chociaz trzymala mocno glowe od 3 dnia zycia (az wszyscy byli zdziwieni) balam sie ja wozic w foteliku. Tyle dobrego ze przez pierwsze 5 tyg nigdzie nie musialam z nia jechac:-) na spacery rozkladalam spacerowke na plasko, a ze bylo lato to malej to nie przeszkadzalo. Po 5 tygodniu po raz pierwszy wsadzilam ja w fotelik i normalnie mega wygoda, przekladam z samochodu i od razu wpinam w wozek. Teraz przeprowadzilismy sie do USA i tutaj jeszcze nie widzialam wozka z gondola. Wszyscy maja travel system. Moja mala ma 5 i pol miesiaca, fotelik docenila dopiero ona teraz, bo laze z budka otwarta i ona jest prawie na siedzaco ale nie dokonca i wszystko widzi. Jedyny minut to moje oboawy ze dziecko nie powinno spedzac za duzo czasu w tej pozycji. Staram sie maksymalnie 2 godz dziennie.

Gość maija tikkanen
Dzięki wielkie Kasia. :) Wiesz ja słyszałam, że jak noworodek trzyma sztywno główkę, to oznacza to u niego silną spastykę i w efekcie zespół niemowlęcego napięcia mięśniowego. Kontaktowałaś się z neurologiem? Ponoć nierehabilitowane dzieci spastyczne borykają się w przyszłości z ADHD.

Maija tikkanen Nie ma sprawy:-) Co do mlodej to jest zdrowa jak ryba, byla sprawdzana w szpitalu, 6 tyg po porodzie. Wszystko OK ot taka jej natura, nie ma sie co zamartwiac bo w dzisiejszych czasach to wszystkie dzieci sa 'chore ' na wzmozone/ oslabione napiecie miesniowe albo 'maja ' skaze.

Gość maija tikkanen
To cieszę się, że wszystko ok i pozdrawiam. :)

Gość maija tikkanen
Choć przyznam, słyszałam też opinie, że napięcie jest efektem poszczepiennym, a skaza powstaje na skutek zażywanych przez kobietę przeróżnych suplementów diety w okresie gestacji. Gdzie leży prawda trudno powiedzieć? Chociaż coś w tym musi być, bo kiedyś niczego takiego nie było ...przynajmniej nie na taką skalę jak dziś.

Zamiast gondoli nie, ale na przemian i owszem. Miałam gondolę, w której można przewozić dziecko w aucie. Jesli dzieciak zasnął na spacerze to wtedy z gondolą do auta, jeśli zasnął w aucie to fotelik na stelaż :) Młedemu do pewnego czasu była raczej obojetne w czym lezy. Jednak ja wolałam go w godnoli- wiecej miejca i mógł sobie rączki w górze trzymać. W większości używałam systemu- spcery gondola, zakupy, wypady za miasto fotelik. Gdy miał 4 miesiące zdecydowanie wolał fotelik- lepiej widział. Zresztą do gondoli przestał się mieścić i przesiadł się do spacerówki :)

Gość a ja tak....
do autorki tematu: może zamiast na kafe spytałabyś jakiegoś specjalisty o zdanie? np rehabilitanta??? Długotrwałe wożenie dzieci w fotelikach, które krepują im ruchy, są zapięte pasami powodują zaburzenia napięcia mięśniowego dzieci i w efekcie opóźnienie rozwoju ruchowego. jeśli chcesz to zafundować swojemu maleństwu to twoja sprawa i jego szkoda...

Gość maija tikkanen
Koleżanko miła, dziękuję za "złotą poradę", ale doskonale wiem, że fotelik do żadnego zaburzenia napięcia mięśniowego - jak twierdzisz - nie prowadzi. Zauważ, że gro dzieci na świecie jest i było noszonych w chustach w pozycji zbliżonej do tej fotelikowej, gdzie również mają skrępowane ruchy, a jednak nikt od dziesięcioleci nie cierpiał na żadną z wymienionych przez ciebie przypadłości. Reasumując: ktoś ci głupot naopowiadał. Stanowisko polskiego lekarza ortopedy już znam. :) Wiem również, że lekarz z Europy zachodniej, bądź Ameryki Północnej powiedziałby mi coś proporcjonalnie odwrotnego. Ktoś jeszcze ma jakieś osobiste doświadczenia z fotelikami?

My bardzo często używaliśmy fotelika zamiast gondoli. Bardzo duzo jeździliśmy samochodem i woleliśmy brać sam stelaż zamiast jeszcze brać gondolę, ktra zabierała resztę miejsca w bagażniku.