Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

joasia123

ile dać na chrzest ?

Polecane posty

zostałam zaproszona jako chrzestna do dziecka szwarga ile powinnam dać KASY ? szwagier był chrzestnym u mojego dziecka 6 lat temu i dał 300 zł i nic więcej choć ma większe dochody

Gość Aganet
100-200 góra,ewentualnie jakiś złoty łancuszek lub pamiatke dla dziecka.

Gość Aganet
dziecko szfagra czyli??? dziecko twojej siostry???

Gość penisista trzepany
dziewczynce daj lalkie a chlopcu flaszkie

Gość Aganet
aha rozumiem...skoro dal 300 zł przy wyższych możliwościach to nie przesadzaj aż tak!!!daj 200 zł góra i ewentualnie drobny prezent.

myślałam o 300 zł i jakimś ciuszku, ale mąż jest honorowy i nie chce żebyśmy wyszli na dziadów

zawsze możesz powiedzieć że grzeszysz bo np.: współżyjesz z chłopakiem a nie mas zślubu więc nei możesz się wyspowiadać a jak nie możesz się wyspowaidaći przyjąć komunii to nie możesz być chrzestą. Sprawa załatwiona i to nei jest twoja wina, że nie chcesz tylko kościoła i faktów obiektywnych. koszt 0 zł :P

tak by było najlepiej iść jako gość, ale już się zgodziłam, bo dziecku się przecież nie odmawia dzięki z rady :)

"bo dziecku się przecież nie odmawia" co za durny argument :O 🖐️ jeżeli dziecku się nie odmawia to daje się prezent dla dziecka a nie rodziców.. żeby sobie przepili 300 zł czy kupili perfumy. czyli dajesz praktyczny przedmiot religijny :P

może złoty łańcuszek z krzyżykiem to jest myśl ? to ma być dla chłopaka może kupić taki za ok 300 zł ? wtedy może się nie pokapują za bardzo ile kosztował ?

Gość Gospodyni z pestek dyni
Nie daje się w prezencie krzyżyka :( Chcesz by dzieciątko całe życie nosiło KRZYŻ ?

Gość ziarnko prawdy
Daje się tyle na ile nas stać. Teraz to strach być chrzestnym bo wymaga się zeby dawac drogie prezenty czy duzo pieniędzy bo wyjdzie się na skąpca czy dziada. Ja dwa lata temu zostałam chrzestną i dałam 200zł bo na tyle mnie bylo stać. Mieszkam samotnie, spałacam kredyt, wszystkie pozostale oplaty i utrzymanie domu musze ze swojej nieduzej wypłaty pokrywac. Do tego mialam spory wydatek ('awaria' domowa) wtedy co mialam być ta chrzestną W obecnych czasach ludzie zapominają po co tak naprawde jest chrzestny

Gość za miesiac chrzestna
czy chrzestna kupuje szatkę dla dziecka?

święte słowa ! ziarenko prawdy chrzestni do mojego dziecka przychodzą praktycznie z niczym jakąś zabawką, ubraniem itp nic wielkiego max do 30 zł z kolei ja do nich jak idę i daje droższy prezent niż oni np za 50 zł to dla nich to jest nic pomimo, że ja jeszcze nie jestem chrzestną a oni są, więc idę jako zwykła ciotka z wujkiem i nie muszę czuć się w obowiązku zakupu czegoś droższego

u mnie to ja sama musiałam kupić sobie szatkę i świecę, bo chrzestni się nie pokwapili :(

Gość a ja tak powiem
to współczuje takich chrzestnych :(

Gość lalalaa
w tym m-cu miałam chrzest. chrzesniakowi dałam 500. a raczej moi rodzce bo mam 18 lat i nie pracuję.

Gość dominikzet
według mnie świat trochę schodzi na psy tzn. dawniej na chrzest dostawało się jakiś drobiazg, ciuszek itp. na komunie zegarek, łańcuszek, rower, kolczyki natomiast teraz oczekuje się od chrzestnych droższych prezentów na chrzest min. 500 zł, na komunię komputer, porządny rower górski, laptop, aparat cyfrowy itp według mnie to cała ta ceremonia chrztu i komunii schodzi na psy, bo wszyscy czekają na kasę i drogie prezenty a co najważniejsze nie każdego na nie stać ! a to ma być przede wszystkim przeżycie duchowe a nie materialne !!!

Gość Ups...........................
Nie dawałabym kasy tylko kupiła coś dla dziecka,nawet drogie ale nie kasę.