Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kobitaaaaaa

Jedno dziecko

Polecane posty

Gość kobietaaaaaaaaaaaa
To, że wypominają brak drugiego dziecka osoby niezadowolone ze swojego życia, to w 90%ach prawda. Tylko, że poświęcenie życia dla dzieci może być bolesne, kiedy one wyjdą z domu. I wtedy się zaczynają telefony: dlaczego nie przyjechałeś w niedzielę do swojej ukochanej mamusi?

A co to qrde kogoś ma obchodzić że masz jedno dziecko? Tp jest wasz prywatny biznes.Każdy układa sobie życie jak chce jeden ma jedno dziecko drugi ma sześcioro.Nietaktem są wszelkie uwagi skierowane do was.Współczuję ci że masz z takimi ludźmi do czynienia.

teraz takie czase. jak kogoś niestac na dwoje dzieci to co może ma nie mieć wcale...poza tym kilka osób tu pisało że sa jedynakami i że wolałyby mieć rodzeństwo, a czy chciałybyście żeby miedzy Wami a rodzeństwem była różnica wieku 10 albo 15 lat? nie sądzę żeby się z Wami bawili :) ja mam jedno dziecko i nie chce mieć więcej, mało mam koleżanek które chcą mieć więcej, a jak Ci ktoś wierci dziurę w brzuchu to powiedz poprostu że juz nie możesz mieć więcej dzieci i myślę że tematy sie utną:)

Gość do kobietaaaa
tak niestety mają mamusie, ktore zrezygnowaly z siebie i posiwecily sie calkowicie dziecku nie myslac o tym, ze przeciez dziecko wychowuje sie dla swiata a nei dla siebie! no i potem szok, bo pustka w domu a dziecko w swiat. przypuszczam, ze wlasnie stad sie biorą te wszystkie wredne tesciowe - bo ktos zabral im wymuskanego, wynianczonego syneczka/coreczkę.:P no ale topik raczej nie o tym....

Gość ale popatrzcie
gdyby nazwac kogos dzieciorobem to bylaby wielka obraza i bulwers...natomiast to nie przeszkadza im by nazywac osoby majace jedno dziecko egoistami itp!

Gość ja mam rodzenstwo a planuje
jedno dziecko, siostre mam rewelacyjna ale to nic nie zmienia, siostra tez chce jedno. co jest tutaj egoizmem? ze dziecko chce? dziecko chce tez zeby cala wyplate rodzicow przeznaczyc na czekoladowe cukierki, a wy podli egoisci kupujecie sobie kosmetyki i wpychacie w spasione tylki zarelko;)

Gość masz beznadziejnych znajomych
nie wypada komentowac liczby i faktu posiadania/ lub nie dzieci, to prywatna sprawa. Poza tym rownie dobrze można byloby powiedziec ,ze posiadanie wiecej niz jednego dziecka to egoizm ( matka zaspokaja swoje instynty macierzynskie, nawet jesli jej nie stac- oczywiscie takie rozumowanie tez jest bzdura, bo to wszytko sa sprawy indywidualne i osobiste)

nie rozumiem wtykania nos w nieswoje sprwyt a jeszce co gorsza decydowanie że lepeij byscie mieli 2 dziecko :O moja dupa moja sprwa

1. nie znoszę gderania i zmuszania do dzieci 2. każdy ma inny plan życia i nasza sprawa ile chcemy mieć dzieci ja mam 1 i więcej nie planuję. mam siostrę i żyję z nią bardzo źle stąd między innymi decyzja o jedynaku (reszta to kasa, mój wiek i niechęć do porodu) mój facet jest jedynakiem i bardzo sobie to chwali :) wcześniej jakaś aliksandra czy jak jej tam napisałam że po 30 chce mieć dzieci i to 2. powodzenia. a skąd wiesz czy w ogóle możesz mieć dzieci??? przeszłam wiele z ciążami i wiem że takich rzeczy nie można planować szczególnie gdy co 4-5 kobieta nie może mieć dzieci, ale powodzenia

Gość kobitaaaaaaaaaaaaaa
Macie rację, pod tym względem mamy beznadziejnych znajomych. Chciałabym mojej córce dać dobry start. Myślimy z mężem o kupnie małego mieszkania dla niej. Żeby nie musiała się tułać po wynajętych, tak jak my. Oczywiście znajomym to bardzo przeszkadza, bo twierdzą, że dzieci powinny same o siebie zadbać i na takie rzeczy zarobić. A przeważnie większość ma mieszkania od rodziców. Denerwuje ich to, że córka chodzi na naukę gry na skrzypcach. Ale mąż całe życie grał na gitarze i dla niego było naturalne umożliwienie jej nauki, tym bardziej, że wdała się w tatusia i jest bardzo muzykalna. Znajomi wychowanie swoich dzieci ograniczają do nakarmienia i kupienia podręczników. Tak ma wyglądać wychowanie?

Gość tak trzymaj kobieto
Twoje zycie nie ich

Gość makupiczu
Moj syn ma prawie 6 lat Kolezanki i sasiadki(mam i tesciowa nie) ciagle dopytuja-no kiedy to drugie sie pojawi,no kiedy? ..rzygac sie chce:(

Gość hjfghgvh
" mąż ma dużą rodzinę i kilkoro rodzeństwa- oni cały czas sobie we wszystkim pomagają,każde z nich może liczyć na pomoc drugiego. To jest fantastyczne moim zdaniem." tak a potem wyrastaja z takich zyciowe sieroty i ofermy co sobie nawet palcem do doopy nie potrafia trafic... jedynacy sa bardziej zaradni, nie boja sie innych ludzi, swiata, sa bardziej przebojowi,a a tacy z rodzenstwem to zazwyczaj ciepłe kluchy ktorym caly czas trzeba pomagac..:O 🖐️

Gość STRAŻACZKA87
no ja tez niestety sądzę tak jak twoje koleżanki i koledzy, mieć 1 dziecko jest wygodą i troszeczkę egoicyzmem. Juz nie wspominam o przyroście demograficznym, gdyż żebysmy mogli miec jako takie zycie emerytalne potrzeba 2 dzieci na parę- conajmniej, jeśli jest 3 to dopiero mówimy o wzroście. to trzecie dziecko jest dzieckiem- jakby dla państwa, a 2 dla rodziców. A 1?

Gość do hjfghgvh
twoje jedynie sluszne teorie sa rownie durne jak tych, co uwazaja, ze trzeba miec wiecej dzieci. Kazdy ma tyle dzieci ile chce i możę, i takie, jakimi je wychowa

Gość a co to jest egoicyzm

Gość a co to za słowo
"egoicyzm"??? :D:D:D

Gość hjfghgvh
durne teorie ale prawdziwe... i to nie było do rodiców majacych duzo dzieci tylko do idiotów ktorzy twierdza ze trzeba se zrobic wiecej zeby jedynaka nie skrzywdzic..................................... nikt nie jest z siebie zadowolony, duzo ludzi z rodzenstwem zazdrosci jedynakom ze sa sami, dziwne ale prawdziwe

Gość a od kiedy to
wygoda jest czyms zlym?

Gość bo problem jest w tym
że ludzie by chcieli, zeby wszyscy inni zyli wedlug "jednego, slusznego modelu" wedlug nich

ja też uważam że każdy ma tyle dzieci ile chce nie wiem po co te które mają jedno obrażają te co mają dwójke - wyzywają od dzieciorobów , że są biedne itp a te co mają dwójke myślą że te co mają jedno to wygodnickie i egoistki mi o taką dyskusję nie chodziło głupie baby obrzucające się łajnem a skąd dowody że ci co mają rodzeństwo to ciepłe kluchy ? ktoś tam spotkał jakiś przypadek i generalizuje podsumowując cały świat bezsens ja już nie rozmawiam 🖐️

Gość wygoda jest czymś złym
kiedy NIEDOUCZENI rodzice mysląc o swojej wygodzie nie myslą o tym że państwo sie starzeje. Jest 2 rodziców a 1 dziecko- troche chyba ubędzie ludzi nie??? KTO BĘDZIE NA WAS ZARABIAŁ?

Gość Sama mialam nieciekawe
dziecinstwo wiec moge byc dla was egoistka, wygodniką itp. ale chce sobie te przeszlosc powetowac i na pewno nie bede sie poswiecac do granic mozliwosci! chce choc raz w zyciu skupić sie na sobie i swoich potrzebach a nie wypelniac polecenia innych!

Gość hjfghgvh
dowody same chodza po ulicach....:O w rodzinie...wszedzie....:O tez juz nie gadam 🖐️

Gość jak to kto...
sprowadzimy sobie imigrantow jak to ma miejsce na Zachodzie:P

Gość do hjfghgvh
byc moze w twojej rodzinie takie dowody chodza, ale rodzin sa miliony. W mojej rodzinie jest inaczej, w rodzinie Kowalskiego jeszcze inaczej...

Gość hlehłeeeeee
kiedy NIEDOUCZENI rodzice mysląc o swojej wygodzie nie myslą o tym że państwo sie starzeje. Jest 2 rodziców a 1 dziecko- troche chyba ubędzie ludzi nie??? KTO BĘDZIE NA WAS ZARABIAŁ? o i tu w ostatnim zdaniu widzimy dobry przykład egozimu...

Gość ZGADZAM SIE Z POPRZEDNICZKAMI
NIKT SIE NIE ZASTANAWIAŁ DLACZEGO WE FRANCJI płacą za utrzymanie trzeciego dziecka co miesiąc nie małe pieniądze??? dlatego Francja sie rozwija!!!!!!!! przyrost= dogodne emerytury, gospodarka itd

Gość jak można w ogóle brać
pod uwagę tak bzdurne gadanie? Nie ma takiej głupoty jakiej by ludzie nie wymyślili. Też mam jednego dorosłego syna, ale nigdy takiej bzdury nie słyszałam. Ogarnijcie się ludzie....