Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dobrazona23

czy 23 lata to za mało na dziecko?

Polecane posty

Gość dobrazona23

Otoż mam 23 lata i studiuje lae mam meża ktory jest troche ode mnie starszy a mianowicie ma 40lat i chcialby miec juz dziecko i bardzo mnie do tego namawia aja sie zastanawiam czy 23 lata to nie za mało?

Gość ja mam 23 i 2 dzieci
i duzo jest dziewczyn ktore maja tyle co my i 2 dzieci, ja mam 3 w drodze, wszystkie chciane, maz ma 37!

moim zdaniem jesli jestes na tyle dojrzała aby byc z takim mezczyzna o duzej roznicy wieku .. to powinnas tez bys dojrzała na dziecko ... ale widocznie tak nie jest. 23 lata to dobry wiek na dziecko, sa kobiety ktore majac 20 lat czuja sile macierzynstwa ;p

Wszystko zalezy od tego co Ty o tym sadzisz. Moim zdaniem to odpowiedni wiek, w wieku 23 lat urodziłam pierwsze dziecko, teraz mam 26 lat i 2 dzieci. jestem spełniona, szczesliwa. Z mezem mamy swiadomosc ze teraz odchowamy dzieciaczki a jeszcze mlodzi bedziemy :) Mam kolezanki które sa starsze ode mnei i do dzisiaj nie zaszly w ciaze, teraz sie staraja i nie moga... :(

Gość dobrazona23
tak naprawde to wolalabym sobie pozyc jeszcze troczke swobodnie,oczywiscie maż powiedzial iz zapewnil by opiekunke więc dalej moglabym chodzic na studia a dzieciątko byloby z opiekunka

ja zaszłam w ciaz majac 23 urodzi,lam majac 24 lata w odpoiwednim dla sie bie momencie :) wiesz sa mamy 20 letnie i sa dojzrałe a sa 30 latki i nie dojrzałe wiek nie gra roli!!!

ja mam 23 i 2... Bo ja wiem czy dobry? wiek to tylko 1% ze wszystkiego co składa się na tą decyzje. Z punktu widzenia biologii to idealny :D

Gość dobrazona23
w sumie to bym chciala ale boje się porodu tego,że będe wygladac jak hipopotam

po tym co piszesz to faktycznie nie jestes gotowa na dziecko .. to wspaniały widok jak dziecko rosnie w brzuszku a tym samym mamusia rosnie :) jestem o rok starsza od Ciebie a chciałabym byc błogosławionym stanie ...

Gość kless
Ktos ci dobrze napisal. Skoro uznalas, ze 40latek jest dla ciebie odpowiednim partnerem zyciowym i macie wspolne cele i wizje zycia, to powinnas byc takze gotowa na dziecko, bo to normalne, ze w facet w tym wieku chce byc ojcem. Trzeba bylo brac sobie tak strarego faceta:O

Gość jedno to jeszcze mogę zrozumie
ć w tym wieku, ale dwoje:O dziewczyny, zastanówcie się, jesteście tak młode...wyluzujcie. jeszcze zdążycie się pobawić w dom...teraz cieszcie się młodością, świeżością i energią:) na obowiązki przyjdzie czas

Gość dobrazona23
To nie w tym rzecz.Zawsze przywiązywałam ogromną wagę do wyglądu i bardzo się boję tego jak będę wygladać poźniej,bo nie chce być grubsza ani jednego kilograma więcej

Dobra żona- porodu się każda boi :) Co do wyglądu to ja osobiście wyglądałam jak cale stado hipopotamów ale znam kobietki które wyglądały prześlicznie z brzuchem to chyba kwestia zadbania o siebie, nieobżerania się itd. Mówię o ciążach bezproblemowych. Prawda jest taka, ze jeśli decydujesz się na bycie mamą to jednak mimo całego potępiania matek polek musisz postawić dobro dziecka wyżej niż twoje bo tak naprawdę nie wiesz jak będzie przebiegała ciąża i czy nie będziesz zmuszona leżeć 9 miesiecy w szpitalu z nogami w górze... Zastanów się czy byłabyś w stanie poświęcić siebie- swoje studia, wygodę itd.

owszem to jest mozliwe jesli parter tez tak uwaza, ale w tym wypadku jak widac powyzej jej facet 40 letni chce bardzo byc ojcem i wcale mu sie nie dziwie,,,, wiec tez mnie zastanawia fakt dlaczego dziewczyna wzieła takiego starego, czy go naprawde kocha czy sa inne pwoody dla ktorych z nim jest .,.,,,,??

Gość dobrazona23
Ja mojego męża bardzo kocham i rozumiem jego potrzebę, ale boję się tego by nie zbrzydnąć w ciąży a poźniej po niej.Poza tym to jest już jakies ograniczenie wolności a ja raczej zawsze myślałam hedonistycznie,ale byc może jeśli niania byłaby non stop to nie byłoby mi tak ciężko.

moze powinnas sie meza podpytac czy bardzo by mu przeszkadzało ze troszke zbrzydniesz w ciazy ? mi sie wydaje ze on w tym wieku jest tego swiadomy ze zachodza pewne nieuniknione zmiany u ciezarnej kobiety .... i usmiechnie sie i przytuli ciebie pocieszajac slowami ze dla niego zawsze bedziesz piekna :)

Gość dobrazona23
w tym sek ze dla niego wygląd kobiety jest bardzo ważny

Gość bpcianek22
a ja mam 26, maz 30. pierwsze dziecko urodzilam majac 23, drugie 25 a teraz 3 w drodze:-)

ja miałam 23 jak zaszłam w ciążę, 24 jak urodziłam. co do wyglądu. w ciąży przytylam 12 kg, od porodu, czyli przez ten rok schudłam 22 kg. przed zajściem w ciaże ważyłam 65 kg przy wzroście 168 cm, wiem za dużo. dziś ważę 53 kg. wróciłam do swojej wagi jaką miałam jako 18-letnia dziewczyna! czuję się super, wyglądam bardzo dobrze. fakt rozstępy mam na brzuszku, ale wraz z jego maleniem, utratą tłuszczyku i one stały się już malutko widoczne. piersi no cóż, po 11 miesiącach karmienia nie są może najidealniejsze, ale nie ma tragedii :) nic nie wisi :P teraz jak mam dziecko staram się jeszcze bardziej o siebie dbać, nie tylko dla siebie, nie tylko dla męża ale i dla niego :)

a poród? jak to poród, poboli poboli i przestanie a Ty będziesz matką na całe życie i to jest w tym wszystkim najpiękniejsze!

Zdecydowanie nie, ja miałam właśnie tyle lat jak urodziłam swoje dziecko

Dobrazona23 - jeśli myslisz juz o niani 24h/dobę to faktycznie ,nie myśl o dziecku.Ty juz zastanawiasz się , kto cię przy nim odciązy, choć jeszcze nawet niema go na świecie , więc spokojnie żyj sobie jak żyjesz bo do roli mamy jeszcze ci daleko. Pewnie za jakis czas cię najdzie i wtedy ,twoje obawy związane z posiadaniem dziecka zejda na drugi plan:)

autorko watku jesli maz cie kocha tylko za wyglad to nie wiem co ci doradzic .... zapewne boisz sie ze podczas ciazy znajdzie se inna, szczuplejsza ładniejsza ?

Gość dobrazona23
ja przy wzrościa 162cm waze 45 kg i chce taka pozostac

no to pozostaniesz! podczas ciąży przytyjesz bo to NORMALNE a potem schudniesz. ja nie widzę problemu!!! mi pierwsze 10 kg zniknęło po tygodniu od porodu!!!! kolejnych 2 nie było po miesiącu! a reszta jakoś sama leciała i leciała i leciała. wiesz zapytaj siebie czy ty na pewno chcesz tego dziecka. bo jak na razie to mi sie wydaje że chcesz zrobić "prezent" mężowi. ale to nie tak powinno wyglądać!

moja matka miała 23 jak mnie urodziła tata miał wtedy 25, a jak urodziła moją siostrę miała 28, a tata miał wtedy 30. ;p to zależy od ciebie czy jesteś gotowa, ale ja bym korzystała póki mąż chce :D