Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość esterkab

dziecko 8 miesięcy -anemia

Polecane posty

Gość esterkab
z sensie mój synek ma 8 miesięcy i miesiac temu robiliśmy badania i miał 24 żelaza, i 9,8 hemoglobiny. i dzis znów badania i wynik żelaza 28. po miesiecznej kuracji ferum. miała któras z was taki problem to normalne??

A jaka norma żelaza? U Młodej żelazo było = 20 w normie od 40 wzwyż. Po miesiącu podawania ferrum (2,5 ml dziennie) wzrosło niewiele ale po 3 miesiącach żelazo mieliśmy już bardzo ładne.Z tresztą od razu po miesiącu było widać efekty suplementacji, w 2 tygodnie przegoniła dzieciaki w sowim wiekua była w tyle (naleśnik). Nauczyła się obracać z brzucha na plecy i z pleców na brzuch, zaczęła siadać, raczkować i wstawać, wszystko w 2 tygodnie. Pomimo wyników badania z krwi - niezadowalających. W zasadzie tylkoo z uwagi na wyniki krwi suplementacja została porzedłużona.Zwracasz uwagę z czym podajesz? niektóre czynniki blokują wchłanianie żelaza, jest tym np wapń, dlatego nie podaje się ferrum wraz z albo przed / po posiłku mlecznym. podajesz w towarzystwie wit. C, wtedy lepiej się wchłania (ja podawałam z deserem owocowym).

moja mała miała anemię jak miała 6miesięcy,podawałam jej witaminki i żelazo przez 2tygodnie + to,że zaczęła jeść polarmy stałe.po tych 2tyg wszystko wróciło do normy

Gość esterkab
dzięki nie wiedziałam ze to ma znaczenie z czym sie podaje. teraz zwróce na to uwage.

U nas byla taka anemia ze maly musial miec krew dotaczana bo zelazo ktore bral nic nie pomagalo ..