Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość anna od aniołów

Jestem zakonnicą. Myśle o zrzuceniu habitu.

Polecane posty

Gość moglabys pomyslec
o zyciu wiecznym, bo nie wiem jak Bóg na to spojrzy

Gość JWG
Jak czytam powyższe, wybiórczo, bo szkoda czasu, to stwierdzam, że ludziesą jednak żałośni... takie czasy :( sami swoje frustracje, niepowodzenia i głupotę przelewają na takich forah.. zaciekawił mnie upsss to dpiero prowokacja, ale w takim żenującym wydaniu.. już mi się nawet nie chce pisać..acha, jakże mega ważne są reguły zwracania się na forum, nie per pan/pani, matko moja, szkoda, ze nie tak ważna jest kultura osobista w życiu. No, ale w realu trudniej...dobra spadam... z gory piszę, ze nie podejmę rękawicy konwersacji i nic nie jest w stanie mnie sprowokować, pa

Gość niebieski duszek
chetnie porozmawiam ja tez o tym mysle poznajmy sie krzysztof

Gość Ineet
ciekawe co sie z nia dzieje? czy odeszla i jak sie jej uklada mogla by sie odezwac

Gość gziugzium
odkopaliście bardzo stary temat :O ciekawe, po co?

Gość Mahmud Srakakwaka
kardynał Dziwisz ma ochotę na poruchanko na młodej zakonniczce.

Gość Michal Marchlewski
Darmowa służąca? Błehehehe :classic_cool:

Gość Aruuusss
Dopiero oprzytomnialas ? Zakon to kompletna glupota .... Zal ze zmarnowalas sobie zycie ....

Gość Sentymentalny Wojownik
Nigdy nie jest za późno na zmiany. Co Cię powstrzymuje przed podjęciem decyzji?

Anno od Aniołów, Tischner napisał kiedyś, że powołanie to "smuga światła rzucana w ciemność drogi". Zapamiętałem tę metaforę, bo to najtrafniejsze określenie powołania, jakie znam. Ja rozumiem to tak, że tak naprawdę nawet czując powołanie, nie widzimy dalej, niż krótki dystans. To tak jak bym jechał w nocy samochodem i widział tyle, ile oświetlą reflektory. I naprawdę trudno powiedzieć, które powołanie jest autentyczniejsze: takie, jak Twoje, gdzie się miotasz, wątpisz, myślisz o odejściu, czy takie, gdy ktoś wszystko wie, wątpliwości raczej nie ma, a bezpieczeństwo dają mu gotowe formułki i schemat dnia codziennego. Więcej, powiem Ci, że być może prawdziwa, może nawet wielka wiara, to jest taka, jak Twoja, gdy człowiekowi brakuje do tego wszystkiego entuzjazmu, a jednak coś mu mówi, że ma trwać.

Gość ale....
"że ma trwać" samo trwać: bez celu, sensu, po to tylko, żeby przetrwać? :)jakoś mało to przekonujące... każde działanie powinno mieć sens, każde

Gość Girlanda
Nie czytałam wszystkich postów na forum, więc jeżeli powtórzę czyjąś wypowiedź to z góry przepraszam. Wiem, że życie w zakonie nie jest takie łatwe jak to się niektórym wydaje. Mam znajome siostry, więc wiem mniej więcej jak to wygląda. Rozumiem też, że zakon ma swoją regułę, te wszystkie "przepisy". Wiem, że nie jest łatwo... Powiem tak, jeśli jesteś pewna, że to nie Twoje miejsce to może faktycznie lepiej będzie jak zrezygnujesz. Ale nie uciekaj, tylko napisz do papieża o zwolnienie ze slubów zakonnych. Jednak musisz być pewna, że tego chcesz. Nie obawiasz się, że możesz później czuć taką tęsknotę w sercu....Albo, że się nie odnajdziesz w tym świecie...? Pomyśl, moze to pokusy, które podsuwa Ci szatan? Każdy ma swój krzyż w życiu. Tak więc, w "tym świecie" też możesz napotkać wiele trudności. A poza tym, na powołanie odpowiada się każdego dnia. Wybiera się ciągle na nowo. Są lepsze i gorsze dni i przed tym się nie ucieknie. A tak w ogóle, to tyle lat jesteś w zakonie i dlaczego akurat teraz chcesz odejść? Może to tylk gorsze dni?

Gość wertyuuyt7r6es56miyuki
czy zakonnicy nalezy sie emerytura jakas?????? pytam powaznie...bo cos mi sie wydaje ze finansowo zabezpieczonej starosci to ty kobieto miec nie bedziesz niestety :( prace pewnie jakas znajdziesz..nie wiem w czym jestes dobra.. prosze o odpowiedz to interesujace..moze ktos wie

Gość Sentymentalny Wojownik
taka juz nie zakonnice to trzeba bedzie najpierw pozadnie wyjebac niech sie dowie ile zycia stracila

Gość zakonnica w cywilu ...
ale macie wulgarny język. po prostu żenada... Jeśli Ona chce zostawić zakon ma prawo i Panowie trochę szacunku dla Kobiety. Piszecie ze byście ja wykorzystali seksualni etec, bo jest / była zakonnica. Nie traktujcie tej Pani jako kogoś kogo można wykorzystać. To nie Pani lekkich obyczajów...

Gość andrzejhgfjyxgfc
Anno od Aniołów nie wiem na jakim jesteś już etapie czy zrezygnowałaś z życia konsekrowanego lecz mimo wszystko zapraszam Cię do rozmowy drogą mail waleckiandrzej31@gmail.com. Zdradzę tylko tyle że przyjaźnię z pewną siostrą. Jestem osobą wierzącą.

Gość orkako
I co odpisała ci ta zakonnica? Jestem bardzo ciekawy co dalej się stało z nią.

Gość gość
Właśnie, co było dalej?

Gość gość
zakony sa potrzebne wystarczy przeczytac dzieniczek faustyny albo edyty stein zydówki ktura nawruciła sie na katolicyzm

Gość gość
nich pani zmieni zakon na inny ,np: żeński zakon kapucynek albo zakon franciszkanek , tam gdzie nie ma hierarchii kościelnej i wszyscy są równi.

Gość gość
Pewnie to było prowo na rozkrecenie publiki dlatego się już nie odezwała. Chyba ze w międzyczasie umarła.