Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

+ALTER EGO+

Co jest silniejsze - uczucie, czy narkotyk?

Polecane posty

Jak uważacie? Od czego można sie bardziej uzależnić, co silniej wpływa na naszą psychikę i ogólnie organizm? Mile widziane opinie byłych narkomanów i zakochanych, albo byłych zakochanych narkomanów, bądź byłych i obecnych zakochanych :D. Złoty nie masz wstępu, wiemy, że ćpasz i masz zryty łeb :o.

zalezy jakie uczucie i jaki narkotyk:) i na jaki czas... a w ogole co to za temat?:D

Jak to co to za temat? Normalny :o. Za mało kontrowersyjny, za mało wulgarny w treści :o? Chcecie krwi :o, igrzysk :o? Bosze, masakra z tym forum :o. :o:o:o: Uczucie, oczywiście to najwyższe - miłość. Narkotyk - tu sie nie znam, ale coś z twardych :D. A tak w ogóle nie uważacie, ze mechanizmy rządzące zakochaniem sie są podobne do tych dotyczących uzależnienia od narkotyków? To jednak też jest jakieś uzależnienie, od uczucia, tez zachodzą jakieś reakcje chemiczne w organizmie.

hm kazdy narkotyk dziala inaczej:) proponuje wziac pod lupe halucynogeny bnb co maja znaczyc te liczy w stopce?:-O

Sugerujesz Tamcia, że miłość to też tylko wytwór naszej chorej wyobraźni, że to tylko urojenia są :o?

Gość to kombinacja do pasa cnoty
bnb

Gość nie mam bladego pojęcia
jestem wolna od obu... ale tak na logike, to narkotyki są silniejsze od miłości i moga nawet zabić

Gość manna30
Na poważnie. Miłość rodzi taką euforię, ze jest ona na początku w stanie stanowić zamienną narkotyku, ale jak wiadomo, ta euforia nie trwa wiecznie. narkoman zawsze będzie narkomanem i może tylko 1 przypadek na 1000 pozostanie "trzeźwy" do końca. z tego co napisałam odpowiedź sama się wyłania. brutalna lecz prawdziwa

Na logikę to jestem przekonany, że miłość zabija w większej ilości przypadków niż narkotyki. Samobójstwa z miłości (najczęstszy powód oprócz problemów finansowych), zbrodnie w afekcie z miłości, zabójstwa małżonków (z miłości do kochanki) itp. Poza tym każdy kto choć raz był naprawdę zakochany, a może nie zakochany a kto pokochał, ten wie jak bardzo to silne uczucie i jak ciężko jest, kiedy ktoś nam odbierze tą osobę, czy z innych powodów nie możemy z nią być. To jak nagłe, gwałtowne odstawienie dragów. Odczuwa sie tak samo fizyczny ból, nie mówiąc już o psychicznym.

A jak człowiek już raz zakosztuje "narkotyku miłości" to potrafi być "czysty" do końca? Chyba nie, a jeśli tak to tylko dlatego, że to przeżycie było tak silne i traumatyczne, że odcisnęło trwałe piętno na takiej osobie.

Gość manna 30
czy ja wiem czy zabija bardziej niż narkotyk? procentowo licząc osoby uśmiercone przez miłość w skali wszystkich zakochanych, a "trzeźwych" narkomanów, wsród populacji narkomanó, wyjdzie jednoznacznie że to nakotyk jest mordercą. pewnie i to i to ma niemały wpływ na psychikę i od człowiek zależy jak swe życie ułoży. owszem, a rozstanie, rozłąka jest ogromnie bolesna, bo to przede wszystkim pscyhiczny ból, a nie fizyczny jak w przypadku narkotyków, a wiadomo, że taki ból najciężej przeżyć. jednak hmmm narkotyki uzależniają prawie wszystkich tak samo, a miłość... czy wszyscy potrafią kochać aż tak mocno??

Czy Łeb pisane z wielkiej litery ma związek z jego rozmiarem :classic_cool:? Jak boli bardzo to proponuje odejście od kompa :o.

patrz alter "Główną winowajczynią tego stanu rzeczy jest PEA - fenyloetyloamina, która powoduje podobny efekt jak zażycie amfetaminy i wprowadza nas w stan euforycznego uniesienia. Świat staje się kolorowy, a ukochany jest ideałem i nie ma żadnych wad. Dziwisz się, że przyjaciółka mogła zakochać się w tym przeciętnym mężczyźnie? Nie wytłumaczysz jej, że za jakiś czas przejrzy na oczy. PEA ogarnia wszystkie zmysły, wpływa nawet na system wartości. Działa na nas razem z innymi neurotransmiterami: dopaminą, norapinephydryną i serotoniną, które powodują miłosne uniesienie...."

Gość matasahara
Nie wiem jak to jest z narkotykami. Ale miłość jest straszna - zwłaszcza ta nieodwzajemniona. ja już się męczę pół rok i nie mogę przestać kochać. nie wiem czy ze mną jest coś nie tak czy to normalne jak się kogoś mocno kocha.

Z tym, że narkotyki uzależniają prawie wszystkich tak samo to bym polemizował. A przecież miłość też powoduje wydzielanie sie dopaminy, czyli hormonu szczęścia, czyli działa podobnie na nasz organizm jak np. kokaina, wyzwala stan euforii.

chyba w innym stopniu koka dziala intensywnie i bardzo krotko:) narkotyki niszcza mozg a milosc oglupia w sumie bezpieczniejsze to 2 bo dragi tez oglupiaja

Gość crtvybhujn
dla uzaleznonego ? narotyki. dzialka jest lepsza niz orgazm. p.s. narkotyki obnizaja poped plciowy :P o paru latach brania facetowi juz nawet nie staje ;)

owszem dla cpuna narkotyki sa lepsze niz seks, ale milosc to nie seks:)

No właśnie, miłość to nie sek. Miłość to też seks, tak można napisać. Zresztą trzeba to rozróżniać, zauroczenie, zakochanie, miłość to są stany powiązane ze sobą, ale inne jednak. No i podniecenie, które chyba musi towarzyszyć zakochaniu.