Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość KLARYSKA123

Hania, Antosia, Zosia czy Wiktoria?

Polecane posty

Gość szal pal na te
wsiowe imiona,i wszystkie jak sie zdrabnia maja koncowke ...sia...okropnie to brzmi,ciekawe jak dlugo potrwa ta beznadziejna moda..ble..jak juz to WIKTORIA brzmi najladniej,piekne imie z ,ktorego czuc powiew historii:)

Gość 1 nowa wiadomosc
Antos teraz zatrzesienie wiec moze nie ma co swojej corki dolaczac do tego i tak licznego grona?

Gość klarusia12
Hania chyba nie kończy się na sia?

Gość ailla
Zobacz, co poszczegolne imiona znacza, jakie jest ich pochodzenie :) dla mnie to jest wazne :) Anna, Hanna (hebr. חַנָּה hannāh — "łaska") — imię żeńskie pochodzenia hebrajskiego, które tłumaczy się jako "pełna wdzięku, łaski"; Antonia - imię żeńskie pochodzenia łacińskiego, żeński odpowiednik imienia Antoni. Antoni - imię męskie pochodzenia łacińskiego. Pochodzi od Antonius (Antoninowie), znaczącego rodu w starożytnym Rzymie. Zofia – imię żeńskie pochodzenia greckiego. Pochodzi od słowa sophia oznaczającego "mądrość". Wiktoria (łac. victoria – zwycięstwo) imię żeńskie pochodzenia łacińskiego. *Osobiscie podoba mi sie najbardziej Zofia :) Wszystkie Zosie, ktore znam to super kobietki :)

Gość ailla
ale "Antosia" w sumie nic nie znaczy... imie pochodzi od rzymskiego nazwiska...

Gość ailla
to juz jest decyzja rodzicow, jak dziecku dadza na imie, ja tylko wyrazilam swoja opinie. a poza tym jak wyzej napisalam, mnie sie podoba Zofia :)

Gość program nie-telewizyjny
kciukiem Ty się nie udzielaj bo sama masz wieśniackie imię :O oczywiście że Wiktoria, piękne! z reszty najlepsze Hania, ujdzie. ale Zośka albo Antośka...:O ludzie, no nie róbcie jaj! tyle jest pięknych imion, otwórzcie kalendarz"! a Wy dzieci tak krzywdzicie, biedne dziewczynki:O

Gość wiktoria wiktoria
piekne imie i na szczescie moda na to imie wietrzeje,teraz to tylko wsiowe hanki,zoski,maryski,nigdy bym tak corki nie nazwala,tobie tez nie radze bo jak dorosnie to cie zlinczuje za takie imie:p

Moja córeczka urodzi się za 8 tygodni i będzie się nazywała Hania... a tak właściwie to Hannah bo nie mieszkamy w Polsce. Nie przeszkadza mi że teraz dużo dziewczynek dostaje tak na imię i w swoim wyborze na pewno nie kieruję się modą. - Zawsze podobało mi się to imię - chciałam żeby nasze dziecko miało imię hebrajskiego pochodzenia o ładnym znaczeniu - pasuje do naszego nazwiska - ładnie się zdrabia i jest uniwersalne - a przede wszystkim podoba mi się historia tego imienia .Pochodzi od biblijnej postaci Hanny, która bardzo długo nie mogła mieć dzieci... Mi też to zajęło trochę czasu zanim się udało... W nagrodę za próby i modlitwy otrzymała w darze syna Samuela który stał się wielkim biblijnym prorokiem. I ja nawet nie jestem jakaś strasznie religijna ale lubię takie historie... będę mogła kiedyś opowiedzieć je córce:-) Tak że wydaje mi się że powinnaś wybrać takie imię jakie Wam najbardziej pasuje i nie zważać na to że inni mówią że jest jak ze wsi, że bardzo popularne, że oklepane... To nie ma znaczenia. Ważne żeby nie krzywdzić dziecka i żeby wam się podobało. Kobietom na kafeterii nie musi się podobać bo ile osób tyle opini. Mi się natomiast z twoich imion podoba Antonina. Tosia, Tola, Tośka... jakoś tak fajnie brzmi i to imie wcale nie jest oklepane. Zosia też ładnie i bardzo kobieco. Wiktoria natomiast to piękne imię ale dosyć poważne. Nie zawsze pasuje do każdej dziewczynki i do każdego nazwiska. W końcu to imię królewskie:-)