Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Jak to dokladnie jes

ZĄBKOWANIE- prosze wejdźcie!!

Polecane posty

Witam. Mój synek pojutrze skończy 5 miesięcy. Od jakichś 2 tygodni rozpoczał się u nas etap ząbkowania. Mały ślini się przeokropnie i oczywiście wszystko pcha do buźki. Czasem ma napady płaczu,ale takie chwilowe. Noce są bardzo niespokojne- mały niby śpi a przez sen popłakuje, jęczy, budzi się czasem 10razy. Dziś miał stan podgorączkowy. Nie wiem dokładnie jak powinny wyglądać dziąsełka jeśli ma wyjść ząbek i tu moje pytanie: dziś sprawdzalam palcem synkowi dziąsełka i w miejscu górnych jedynek są mocno uwypuklone, białe i twarde. Gdy tam dotykalam mały wrzeszczał i odchylał głowe w tył. Jak dlugo trwa etap nim ujrzymy pierwszego ząbka??? Tak się męczy, a mi go tak szkoda,pomgam jak mogę. Daje schłodzone gryzaki, smaruje zelem...

u nas na ogol od pojawienia sie pod dziaslem zabka do przebicia sie go mija ok tyg . ja smaruje dentinox(em) N bardzo skuteczny bo szybka znieczula

Gość nununu
kazde dziecko okres zabkowania musi przejsc;)niektore mniej,a inne bardziej objawowo,moja pierwsza corka przechodzila ten okres bardzo lagodnie,pierwszy zabek wyszedl w 4 miesiacu,druga niestety cierpi nieziemsko,ostatnio wyszlo piec zabkow na raz,bardzo goraczkowala,przy lekkim dotyku z dziaselek lala sie krew,miala cala buzie napuchnieta,podawalam jej schlodzony smoczek,danonki wprost z lodowki,schlodone gryzaki,smarowalam specyfikami,podawalam jak zaszla potrzeba nurofen w plynie na goraczke,i calpol przed spaniem,to lagodzilo bol,na szczescie okres pieciu zabkow na raz mam juz za soba,kolejny zabek wczoraj sie wyklul przy akompaniamecie marudzenia przez dwa dni ;)

Ja smaruje Bobodentem, pomaga, ale na krótko..

Gość nununu
dentinox dla moich pociech najlepiej pomagal

Dzięki za rady. Mnie głownie interesowało jak wyglądaja dziąsła jeśli niebawem ma wyjść ząbek i ile to trwa zanim sie wyrznie. Tak jak pisałam u nas w miejscu górnych jedynek jest mocne uwypuklenie, są białe, rozpulchnione i twarde- możedo miesiąca przywitamy pierwszego ząbka :) tak mi szkoda mojego maluszka, ale musi przez to przejsc ja kazdy z nas...

Gość nununu
jak juz ci malec marudzi i bola go ziaselka to mysle ze w niedlugim czasie cos sie wykluje;)a kiedy to tego nikt nie wie;)

Gość chlebkowa mama
kazde dziecko przechodzi ten stan inaczej, moze to trwac tydzien a moze i dwa miesiace

Czekam na tego zabka z niecierpliwoscia:) juz bym go chciala ujrzec i zeby mojemu synkowi ulzylo :) a ten zel zmienie na ten dentinox...

Kiedy dziąsła są twarde z białymi punkcikami, to raczej nie jest jeszcze etap końcowy wyżynania się ząbka. Przed samym pojawieniem się zęba, dziąsła są raczej rozpulchnione i lekko napuchnięte. Najczęściej jako pierwsze wychodzą jedynki na dole więc może źle szukasz i skupiasz się nie na tym miejscu co trzeba. Oczywiście zdarza się że ząbki wychodzą w trochę innej kolejności, ale dość rzadko. U nas zawsze najgorszy był ostatni tydzień przed ząbkiem. Ale najczęściej odbywało sie to na zasadzie etapów tzn. przez kilka dni marudził potem nagle przestawał na kolejne parę dni, a potem na nowo zaczynał popłakiwać. Synek dużo gorzej przechodzi ząbkowanie niż córka. Właściwie to muszę powiedzieć że lepiej sypialiśmy w pierwszych miesiącach jego życia niż teraz. Od ponad roku walczymy z ząbkami. Wyjdzie jeden, a już zaczyna się problem z kolejnym. W tej chwili ma 16sztuk i właśnie czekamy na piątki. Najgorszy horror był przy trójkach

Na dole raczej nic się nie dzieje i nic nie widać. Czytałam ze kolejnosc wychodzenia moze byc rozna- jednem dziecku pierwze wychodza dolne jedynki, innemu górnemu a czasem mogą wyjsc jako pierwsze dwójki. Miejsce górnych jedynek jest własnie bardzo rozpulchnione i uwypuklone jak pisałam, czuć ząbka normalnie pod dziąsłem poza tym mały niemiłosiernie krzyczy jak mu tam dotykam odsuwa glowe wiec musi go boleć dlatego doszłam do wniosku, ze tam mu ząbki idą... no ale zobaczymy..

moja mama powtarza ze jak zabek pokazuje sie pod dziaselkiem to zeby wypukiwac lyzeczka i wtedy wyjdzie szybciej....hmmm...cos w tym prawdy jest a malemu strasznie sie to pukanie podoba :-D

Tak jak pisałam, niewykluczone że tak jest;) Trudno tylko po opisie cokolwiek mówić na pewno, ale pamiętam, że jak były na dziąsłach moich dzieci te białe punkty [coś jakby odciski]to owszem zęby już się zapowiadały, ale do ich wyrżnięcia upłynęło jeszcze trochę czasu. Oby Twój maluch tak nie cierpiał jak mój, bo i dzieciaczek się męczy i rodzice na rzęsach chodzą

mojemu tez wychodzily "nie pokolei" tzn - jedynka dolna lewa , jedynka dolna prawa , dwojka dolna lewa . pozniej w ciagu 3 dni po kolei wyszly 3 zabki gorne : dwie jedynki plus lewa dwojka . a teraz widze ze dolna dwojka prawa mu idzie...

Dzieki dziewczyny. Ząbkowanie to ciężki okres.. jeśli by się dało wziełabym ten ból na siebie zeby tylko mu ulzyć... Mnie tez chwilami jest ciezko, bo noce sa niespokojne, maly czesto sie budzi-poplakuje, ale ja jakos dam rade... chciałabym tylko zeby on sie tak nie meczyl no, ale niestety to nie uniknione i musi to przejsc :) mam nadzieje ze jakis zabek niebawem sie pojawi :)