Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość o.l.i.v.i.a

Czy zawsze robicie 12 potraw na wigilię

Polecane posty

Gość erwtwertwer
Ciasto to tez dla mnie nie jest potrawa wigilijna, bo my nie jemy ciasta podczas kolacji. aha, my robimy jeszcze zupę grzybową z makaronem Od paru lat nie było śniegu na święta :( A 2 lata temu była ulewa :O Mam nadzieję że teraz będą zaspy śniegu

Gość jakos tak zwykle wychodzi
ciasta bym liczyla tez, pewnie. wszystko co do spozycia (w jakiejkolwiek ilosci). Tyle, ze u mnie na kolacje wigilijna ciast sie nie je. Ze slodkosci tylko kutia. Raczej nikt nigdy nie mial ochoty na torty. Dopiero na swieta ;)

Gość erwtwertwer
"Ale powiedzcie jaki robicie barszcz bo u mnie zawsze grzybowy i uszka ?" Ja nie wiem co to jest barszcz grzybowy? A powiedzcie - ile z tych rzeczy robicie od podstaw same, a ile kupujecie? My kupujemy: pierogi, barszcz w proszku, ciasta Robimy: wszystkie sałatki, wszystkie ryby, krokiety, zupę grzybową Moja znajoma nie robi nic, wszystko kupuje - i gotowe ryby, gotowe sałatki, itd. Niby zaoszczędza mnóstwo czasu, ale... moim zdaniem to nie to samo. Jeśli macie męża - mąż pomaga wam w gotowaniu?

Gość o.l.i.v.i.a
U mnie ciasto je się po kolacji ale np. nie pijemy do kolacji ani po wina itp. bo chodzimy na pasterkę bardzo lubię, żeby jeszcze był śnieg i mróz

Gość erwtwertwer
"Raczej nikt nigdy nie mial ochoty na torty. Dopiero na swieta " No u nas tak samo, ciasto jemy dopiero w 1 i 2 dzień świąt. Ale u nas np. w 1 dzień świąt jest uroczysty obiad, na którym jest już mięso. Więc skoro mięsa (które jemy w święta) nie liczę, to ciasta (które też jemy w święto) tez nie powinno się liczyć.

Gość 121312
My kupujemy ciasto i pierogi, czasami sałatkę ze śledziem. Sami robimy: kluski z makiem, ryby smażone i w galarecie, sałatki i surówki, zupę, kompot.

Gość o.l.i.v.i.a
Mój mąż nie pomaga :( A barszcz grzybowy to moja babcia gotowała pewnie nie którzy powiedzą ze zupa grzybowa ale u nas się tak mówiło. To wywar z suszonych grzybów ''podbite" śmietaną i masło z cebulką usmażone. No i pieprz sól do smaku i w tym pływają uszka to tak w skrócie.

Gość ja powiem tak ....
chętnie podam Wam przepis na barszcz czerwony jaki ja robię tyle że akurat nie na wigilię dzień przed obieracie surowe buraki ilość zależy od tego ile barszczu macie zamiar ugotować ale tak ok 1 kg kroicie surowe buraczki w plastry do jakiegoś garnka do tego wrzucacie : liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnkach, majeranek, parę ząbków czosnku, cukier, sól, i odrobina octu....to wszytko zalewacie gorącą tyle co przegotowaną wodą tak żaby buraczki były przykryte a nawet tak z 2 cm pond....tak przygotowany wywar zostawiacie do następnego dnia na drugi dzień gotujecie rosół lub jakiś inny wywar z warzywami jak wszytko jest miękkie wyciągacie zostawiając sam płyn i dodajecie przygotowany wywar z buraków oczywiście przez sitko ....doprawiacie do smaku ...polecam ja zawsze tak robię barszcz i macie 100 % gwarancje że barszcz ma zawsze piękny biskupi kolor :D

Gość żandarmica
Ja jako wegetarianka uwielbiam Wigilię, ponieważ jest wtedy mnóstwo rzeczy które mogę jeść (oprócz ryb, bo ryb też nie jem), a w inne święta tylu wegetariańskich rzeczy nie ma.

Gość ja powiem tak ....
jeśli planujecie większą ilość barszczu należy odpowiednio zwiększyć ilość buraczków

Gość Mężatka29
W moim rodzinnym domu tradycja to: - rosół z kluseczkami - ziemniaki - kapusta z grzybami - smazony karp (nie moge doczekac) :) babcia jeszcze donosi - kluski z makiem Takze nie ma 12 potraw ale te najwaznijesze sa :)

Gość o.l.i.v.i.a
O super już sobie skopiowałam :) Jak nie bedzie śniegu to strajkuję w te święta

Gość o.l.i.v.i.a
A jakie ryby zamiast karpia mój mąż nie znosi karpia i zawsze smażę mintaja ale może by co innego w tym roku zrobić

Gość ja powiem tak ....
ja prócz karpia zawsze robię filet z innej ryby bo moje dzieci nie jedzą za bardzo karpia polecam filet z miruny jest ze skórką i smaczny ...ja robię po uprzednim doprawieniu solą i pieprzem w jajku i bułce wymieszanej z mąką

Mezatka29 z tym rosolkiem na wigilie to tak troche dziwnie bo Wigilia to dla wiekszosci postne potrawy. ja wszystko robie sama, bo uwielbiam gotowac. nawet sledzie czasem kupuje surowe i robie w domowej marynacie mniam :-) ale rowniez lubie i kupuje gotwe sledzie ze sklepu, zwykle mam 3 rodzaje na Wigili u mnie w rodzinie zwykle bylo 6-7 potraw na Wigilie, podobno s.p. babcia dawno temu robila 12. teraz prowadze swoj wlasny dom, sama organizuje Wigilie dla meza i 3 przyjaciol wiec postanowilam ze bedzie 12 potraw 1 sledzie 2 sledzie 3 sledzie 4 barszczyk czerwony z burakow z uszkami 5 kompot z suszu (uwielbiam) 6 pierogi z kapusta i grzybami 7 ryba smazona w panierce 8 bigos wigilijny z grzybami 9 ryba po grecku 10 postne ziemniaczki z cebulka i olejem (tradycja mojego meza) 11 kluski z makiem 12 racuchy wiem ze nietkorzy beda sie smieli z racuchow ale od kiedy pamietam u mnie w rodzinie to byla potrawa wigilijna taki postny ekwiwalent ciasta. juz sobie wzielam tydzien wolnego przed swietami i bede pitrasic :-) zycze Wam powodzenia i Wesolych Swiat, w wolnych chwilach postaram sie udzielac na forum

Gość o.l.i.v.i.a
Ja zawsze wszystko gotuję sama nie kupuje bo wydaje mi się ze raz w roku można się postarać :)

wrocilam :P u mnie tez sie wszystko samemu przygotowuje.poza barszczem (z torebki) ale tak to wszystko wlasnarecznie robioe.bo nie ma to jak ten smak a nie to kupne badziewie.

Gość joanna sikorska
12 - w tym wypadku pochwalam tradycje

Gość o.l.i.v.i.a
U mnie nie lubią kompotu z suszu, a ja nawet lubię ale nie gotuję tylko dla siebie.W tym roku chciałabym kupic choinkę zywą bo ostatnio stroiliśmy sztuczną. Dzięki za przepisy :) Macie może sprawdzony przepis na ciasto z makiem ?

Gość th best man for a job
witam ponizej jest przepis na moj ulubiony makowiec. Makowiec Skladniki: 2 szklanki zaparzonego i zmielonego maku (ew gotowy z puszki) 1 szklanka bulki tartej 8 jajek 2 lyzeczki proszku do pieczenia olejek migdalowy bakalie ____________________________________ polewa czekoladowa do polania wiorki kokosowe, platki migdalowe lub kolorowa posypka na wierzch (wedle uznania) Wykonanie Przygotowany mak dac do duzej miski. Bialka oddzielic od zoltek i ubic na sztywna piane z odrobinka soli i odstawic na moment. Zoltka dodac do maku. Do masy wsypac bulke tarta, proszek do pieczenia, olejek i bakalie. Mase dobrze wymieszac. Na sam koniec dodac ubita piane z bialek i bardzo delikatnie wymieszac. Masa bedzie dosc zadka ale nie ma sie co przejmowac, tak ma byc. Mase wylozyc do prodiza wysmarowanego tluszczem i wysypanego bulka tarta, piec na zloty kolor ok ok 45 minut ew wiecej, po 30 min mozna sprawdzic patyczkiem czy gotowy. Po upieczeniu wyjac, wystudzic, polac polewa i udekorowac wedlug uznania Powyzszy makowiec mozna rowniec przekroic na pol i przelozyc masa, moim zdaniem najbardziej pasuje masa kawowa ale robilam ja tylko raz, gdyz ja lubie ten makowiec na sucho :-) Powodzenia

Gość o.l.i.v.i.a
Bardzo dziękuję za przepis :) Spróbuję zrobić jeszcze przed świetami zrobić, żeby już mieć wprawę ;) Jak znacie jakieś fajne przepisy na święta np.śledzi to z gory dzięjuję:)