Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość biso

blagam ratujcie moja siostra jest chora nie wiem co robic

Polecane posty

Gość biso

moja siostra ma 9 lat. ma temperature 38, bol gardla, bardzo silny bol glowy, trzesie sie z zimna, ma zimne rece strasznie. ja sie o nia boje, nie wiem co robic. matki nie ma ojca tez bo wyjechali. nie wiem jakie leki jej podac. dodam ze ma podobne objawy do swinskiej.. ale nawet nie chce myslec ze to moze byc to chorubsko, boje sie. blagam pomozcie jakie leki jej dac co robic?? to forum jak narazie jest dla mnie ratunkim. pomocy! prosze o powazne odpowiedzi bo to dla mnie powazna sprawa.. :(

Gość jhihkh
zabierz ja do lekarza

Gość bisciorek
dzwon po pogotowie!! Bo moze sie z nia cos stac nieodwracalnego

a nie łatwiej 999 niż samemu dawać jakieś leki? myślenie nie boli a jak często przydaje sie:)

zadzwon do rodzicow niech podadza Ci numer do przychodni, jak tam zadzwonisz to lekarz przyjdzie na wizyte domowa.masz tak zrobic natychmiast. a tak dziewczynke do lozka, oklad na czolo, do tego daj jej aspiryne, badz co tam masz na goraczke i DAWAJ DUZO PIC bo sie odwodni najlepiej cieplego (jak masz to herbate malinowa- zbija goraczke) I nie panikuj, co roku panuje grypa a teraz krazy tylko ten swinski wirus ;-) (80% zachorowan to to, mniej zgonow niz zazwyczaj na grype) bedzie dobrze :) (zadzwoniles juz do rodzicow?:P)

Gość biso
starzy sa daleko, 2 godziny drogi stad.

Gość aaagnie
jesli majakomórke, to mozesz wysłac przez bramke SMS np. na gg innym wyjsciem jest znalezienie nr telefonu przychodni do której nalezycie w internecie i albo zadzwonic, albo sieprzejsc tam

Gość media markt dla debili
kurwa dziecko trzesie sie z zimna, a wy radzicie zeby jeszcze jej okłady robic? :O Puknijcie sie w te puste łby. Nic jej nie dawaj, zadzwon po pogotowie to nr bezpłatny. A jezeli chcesz ja sama leczyc to podaje jej ferwex, gripex, aspirin C, czy co tam mas zod grypy. Niech siostra lezy w lozku, pod koldra, podkrec grzejnik zeby jej cieplo bylo. Mozesz tez dac cos cieplego do picia. O odowdnienie narazie sie nie martw, skoro sie nie poci (a jest jej zimno, wiec napewno sie nie poci!)

Gość biso
teraz doszedl jej katar. poci sie zawsze w nocy. rece ma teraz cieple, bo lezy caly czas pod koldra. dalam jej dwa syropy na kaszel, rutinoscorbin, chlorochinaldin i pila ciepla herbate. jest rozpalona na

Gość Luulay
9-latce nie wolno podać aspiryny ani polopiryny ani fervexu - tam jest kwas salicylowy, toksyczny dla dzieci. Jesli temperatura nie przekracza u niej 38,5 st. mierzonej w ustach, to zapakuj pod kołdrę, zrób ciepłej (nie gorącej) herbaty lub lepiej - wodyz miodem. Możesz podać panadol lub apap. W apteczce mama napewno ma jakiś syrop przeciwgorączkowy. Tyle doraźnie... Potem zadzwoń na pogotowie albo do przychodni... Pogotowie nie zawsze zabiera do szpitala, ważne, żeby obejrzał ja lekarz.

Gość Luulay
Dużo dawaj pić... Jak najwiecej, bo: 1) uniknie odwodnienia 2) zbije temperaturę 3) wypłucze mikroby - te martwe, zniszczone przez przeciwciała. 4) rozrzedzi wydzielinę w oskrzelach i płucach.

Gość Luulay
Na grzejnik mokry recznik, żeby nawilżyć powietrze w pokoju - ważne przy katarze.

Gość biso
sciema to ty baranie, ja rycze z nerwow, a ona sie trzesie z zimna ledwo co mowi. chyba jednak ide na to pogotowie.

Gość biso
rozmawialam nawet z ex facetem i powiedzial zebym jej dala ibuprom max. dac jej? jedna nie zaszkodzi

Gość madia markt dla debili
Luulay cos słabo doczytałas, bo nie chodzi o kwas salicylowy, ale acetylosalicylowy, no chyba ze chcesz dziecku podac np srodek do dezynfekcji rak (powstaje z salicylanow).

Gość Luulay
Nie! za mocna dawka na dziecko - może dostać wstrząsu. Dzwoń po pogotowie. Jakie masz w domu jeszcze środki przeciwgorączkowe (przeciwbólowe)?

Gość herbate podaj
herbate goraco owocowa podaj z cytryna, max cytryna

Ibuprom max podaje sie dzieciom od 12r.ż

Gość Luulay
do: madia markt dla debili - ważne, że chodzi o polopirynę i aspirynę... Wywołują u dzieci zespół REY'a - bardzo niefajna choroba, nieuleczalna... siostra do końca życia byłaby upośledzona.

Gość herbata z ctryna
rutinoskorbin podaj, to moga byc takzw zatoki skoro ja glowa boli ma katar?

Gość anka skakanka 2 kije
Wstrzas? a jaki wstrzas? Anafilkatyczny, septyczny, a może kardiogenny? Ludzie jak nie macie o czyms zielonego pojecia, to sie nie wypowiadajcie!

Gość Luulay
Zespół Reye'a (ang. Reye's syndrome) – potencjalnie śmiertelna choroba (około 50% śmiertelności), która powoduje niekorzystne zmiany w wielu narządach, głównie w mózgu i wątrobie. Zespół Reye'a spowodowany jest rozlanym uszkodzeniem mitochondriów, objawia się: hipoglikemią, gwałtownymi wymiotami, encefalopatią wątrobową, stłuszczeniowym zapaleniem wątroby. Zazwyczaj występuje u dzieci w wieku 4-12 lat (choć może też wystąpić u niemowląt i u osób dorosłych). Zespół Reye'a ma tendencję do występowania rodzinnego, jest potencjalnym wskazaniem do transplantacji wątroby. Bezpośrednia przyczyna choroby jest nieznana, lecz może być ona związana z podawaniem niektórych leków, np. kwasu acetylosalicylowego (aspiryny). Zespół Reye’a często występuje kilka dni po przebyciu infekcji wirusowej, takiej jak grypy, ospy wietrznej i innych chorób wirusowych. Ma to być może związek z podawaniem w czasie infekcji wirusowych kwasu acetylosalicylowego, dlatego też podawanie aspiryny osobom, które mają mniej niż 16 lat jest niewskazane (poza chorobą Kawasaki i wskazaniami do leczenia przeciwkrzepliwego). WIKIPEDIA oczywiście :-)

Masz racje podanie aspiryny mogloby wywołac takowy zespól, ba mogłoby nawet doprowadzic do smierci. Nie doczytałam, ze dzieciak ma 9 lat. Jak widzisz samemu lepeij nic nie podawac dzieciom, bo mozna wiecej szkody niz pozytku zrobic.

Gość wes dzwo po pogotowie
bo kazdy co innego doradza, 3mam kciuki za siostre

ale ja doskonale wiem co to jest zespól Reye`a, nie musisz mi cytowac wikipedii

Gość Luulay
Megazatrucie - Sraczkę i wymioty - i to na maxa... Chciałam delikatnie, ale zawsze ktoś się musi wymądrzać

Gość 112 pogotowie
dzwoń z komórki (bezpłatnie)