Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość biso

blagam ratujcie moja siostra jest chora nie wiem co robic

Polecane posty

Gość anka skakanka 2 kije
od kiedy megazatrucie - sraczka i wymioty sa wstrzasem? Skoro nie wiesz o czym mowisz, to mow wprost ze sraczka i wymioty, mogłas to ubrac w slowa jako dolegliwosci ze strony ukł pokarmowego, kazdy by sie domyslił ocb. A nie ze wstrzasem wyjezdzasz:)

Zachowaj spokój, wiem to trudne, ja tez bym panikowała. Podaj jej paracetanol jesli masz, popic woda niegazowana i zrób jej herbate mietowa lub lipowa albo zwykła. Pod kołdre, moze usnie po tabletce. Tymczasem wyslij z bramki internetowej sms do rodziców na komórke by natychmiast przyjechali. link do bramki : http://sms.pasjagsm.pl/

Gość Luulay
Ale zatrucie to jest wstrząs wywołany w organiźmie toksynami. Tak przynajmniej nazywa to definicja...

Ta definicja zapewne mowi o wstrzasie anafilaktycznym, czyli ogolnoustrojowej reakcji na kontakt z alergenem. Toksyny i wstrzas? to chyba tylko septyczny. No ale u tego dziecka sepsy raczej nie podejzewasz od podania 1 tabletki ibupromu max? :P

Odbieglismy od tematu. Autorko zadzwon po pogotowie, tam Ci najwyzej przez telefon powiedza co masz robic. Nie podawaj zadnych srodkow nawet doraznie (juz podałas chlorochinalidn na bol gardla, syrop na kaszel, polozylas ja do lozka i dałas ciepla herbate do picia.Tyle wystarczy.)

Gość biso
moj ex ma matke pielegniarke. wiec sam sie chyba nawet troche zna. kazal mi isc z nia na pogotowie, ale ona ryczy ze nie chce3, bo jej jest nawet dobrze(tak mowi) dalam jej ten ibuprom max, rutinoscorbin, 2 syropy, chlorohinaldin i robilam jej oklady, teraz nasmarowalam jej klatke piersiowa i plecy amolem, zawinelam szalik na szyje i zaraz poszukam jeszcze czy mam w domu paracetamol, ale nie wiem czy to nie bedzie za duzo lekarstw podanych. lezy oi oglada telewizor teraz. do matki napisalam smsa sos ale nie oddzwania, gowno sie interesuje! :/

Gość media markt dla debili
dałas juz jej paracetamol! Ibuprom max całkiem spora dawke paracetamolu zawiera. Choc moim zdaniem nie powinnas tak silnych lekow 9latce podawac, lepiej było juz dac małej 1 tabl apapu.

Gość biso
nie wyzwijcie mnie ale dalam jej ten ibuprom bo baaardzo ja glowa bolala i ogolnie sie zle czula, a teraz w ogole nie narzeka na zaden bol i nawet sie teraz smieje i mowi ze jest jej teraz dobrze, ze sie lepiej czuje, ale jest rozpalona dlatego mysle o podaniu jakiegos leku na zbicie temperatury. a moglibyscie powiedziec jaki jest bezplatny numer na pogotowie??

Gość biso
zadzwonilabym na pogotowie i sie dowiedziala jakie leki podac moze by mi powiedzieli co dokladnie mam zrobic

dzwon na 112. na zbicie temp juz jej naprawde nic nie podawaj! Nie wolno ot tak sobie podawac lekow jakie sie tylko ma w apteczce, a juz na pewno nie 9letniemu dziecku. Ibuprom powinien osłabić ból głowy i zmniejszyc goraczke.

Gość biso
chyba juz nie bede wiecej nic podawala, tylko zadzwonie na to pogotowie i moze mi powiedza co jej podac

Gość biso
no ok nie podam juz nic wiecej, ide dzwonic

I co powiedzieli ?

Gość nie widzicie że to sciema
dorosła osoba podaje dziecku wszystkie leki naraz jakie ma w domu i jeszcze nie zna numeru na pogotowie.

Gość prowojaknic
Dzwonić? Przecież ty nie masz kasy na koncie.

Gość halo halo co się dzieje
z dzieckiem?

Gość matołku 112 jest bezpłatne
zawsze i wszędzie, mało tego - nawet jak nie masz karty SIM w telefonie, to się tam dodzwonisz 🖐️

Gość aleale....
biso -----ty debilko masz czas pisac na forum i pieprzyc farmazony.ile Ty masz lat ze nie znasz nr.pogotowia rat.ludzie ci radzą a ty swoje jakie to leki dałaś i że nie maqsz forsy i matkę to nie interesuje .Za wielki bajer weż książkę i lepiej się poucz a nie rób ludzi za wariatów.

Gość bo to moze nie jest dorosla os
oba...

Gość wiesz no skoro ma exa
to raczej jest dorosła, a przynajmniej ma powyzej tych 15 lat. A chyba każde dziecko zna numer na pogotowie. Poza tym, gdyby nie była w odpowiednim wieku, tor aczej rodzice nie zostawiliby z nia dziecka

Gość nie znasz dzisiejszych nastek
:O moze byc mlodsza i miec eksa, w niczym to nie przeszkadza :O i moze jest to po prostu taki pustaczek, co to nie wie, czy ma glowe na karku, nie da sie wykluczyc

zeby zadzwonic na 112 nie trzeba miec kasy na koncie.....numer alarmowe za zawsze odblowane rozpierdalaja mnie ludzie ktorzy w takich sytuacjach pisza na KAFE:o

Gość nie znasz dzisiejszych nastek
alb prowo albo kretynka 🖐️

Gość dzwon na pogotowie
Ibuprom max nie zawiera paracetamolu tylko ibuprofen! Ludzie ery lekow bez recepty!

jedne i drugie to substanncja czynna działajaca p/bolowo, takze mysle ze to nie ma znaczenia akurat w tej sytuacji czy to paracetamol, czy ibuprofen, a obu na raz nie powinno sie stosowac

Gość biso
fakt moze niepotrzebnie pisalam na tym forum. Z siostra jest juz dobrze dzieki temu ze dalam jej ibuprom i inne lekarstwa lepiej sie poczula. Niepotrzebnie chyba dzwonilam do matki, bo przyjechala. A z siostra jest juz calkiem dobrze. Tata chodzi wkurzony bo chcial tam zostac do jutra, bo on nie moze wytrzymac z dala od sswojego rodzinnego domu :(. Jak juz byli w drodze to temperatura spadla jej i ogolnie sie jej polepszylo. Jutro maja jeszcze jechac do lekarza. Wydaje mi sie ze niepotrzebnie wpadlam w panike, ale wystraszylam sie bo z nia bylo naprawde zle. Moj ex jak z nim rozmawialam to mi powiedzial ze sobie kompletnie nie radze i nie powinnam byla wpadac w taka panike :( ale co jak mi pierwszy raz przytrafila mi sie taka sytuacja. Dzieki wszystkim za wypowiedzi. Pozrawiam serdecznie.

Gość biso
mam 22 lata wiem ze stara dupa ze mnie ktora kompletnie nie radzi sobie w takich sytuacjach ale co. Moze teraz gdy wszystko jest juz prawie pod kontrola napisze jak to mniej wiecej wygladalo. Siostra zaczynala odrabiac lekcje, zawolala mnie i powiedziala ze ja strasznie glowa rozbolala, myslalam ze mowi tak bo chce sie wymigac od tych lekcji i odlozyc to jak zwykle na ostatnia chwile. Ale gdy zobaczylam ze zaczyna sie cala trzasc z zimna to powiedzialam zeby polozyla sie do lozka. Przykrylam ja kocem i koldra, zapytalam sie jej co jeszcze ja boli, ona na to ze gardlo, glowa, zatoki i ze ogolnie jest slaba. Nie wiedzialam co jej podac jakie lekarstwa wiec weszlam na to forum bo wiem ze siedzi tutaj duzo mam, dlatego chcialam prosic tutaj o jakas rade. Siostra robila sie blada miala wysuszone wargi, since pod oczami, zimne rece i stopy, wiec sie wystraszylam. Przed wejsciem na to forum podalam jej chlorohinaldin, rutinoscorbin, jakies syropy, a po telefonie do exa ibuprom, nasmarowalam jej plecy i klatke piersiowa amolem i zawinelam na szyi szalik. W tym czasie zadzwonila matka i powiedziala ze zadzwoni do mojego brata zeby jechal do jakiejs apteki po tabletki na zbicie goraczki i przywiozl do domu, ale ani jeden ani grugi nie odbierali telefonu. Wiec postanowila przyjechac, siostra w tym czasie czula sie juz lepiej ale oni byli juz w drodze. Ja jednak nie zadzwonilam na to pogotowie. Przepraszam ze wczesniej nie odpisalam, ale po 1. zajmowalam sie siostra, a po 2. wylaczyli prawie na 2 godziny na calym osiedlu nie bylo swiatla. Teraz moja siostra placze bo chce spac tutaj ze mna w pokoju, a matka jej nie pozwala i ojciec tak samo, zaluje ze ich zawiadomilam lepiej byloby zeby sobie siedzieli tam na wsi. Przynajmniej by siostra sie nie denerwowala.

Gość biso
najnowsze podejrzenia to , że siostra ma syfilis. niech zdycha łajdaczka jedna dawno jej mówiłam , żeby się nie sexiła na akord

Gość biso
ty chuju pierdolony podszyw zabilabym cie lajzo gdybym znala adres normalnie masz przejebane!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!