Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość subedition

kobiety , z jakiej subkultury faceci wam się najbardziej podobają?

Polecane posty

to ze ktos nalezy do subkultury nie oznacza ze egzystuje tylko w swoim swiatku, chociaz generalizujac- tak jest. sama jestem depeszka, ale czesto slucham innych rodzajow muzyki, jak np. jazz ktory uwielbiam.

Gość ej ptasie mozdzki
subkultura to nie jest styl ubierania sie.

Gość kasiar90
NOWA WIADOMOSC???? co masz do dresiarzy??? Pewnie nawet jednego nie znasz a oceniasz po wygladzie ahha:D Potrafia lepiej ocenic swiat niz punk!!Ktory jest wariatem i nie radzi sobie sam ze soba:)hee...zal!!Nie mowiac o dzieciach:p

Gość dresiarz z napisem CCCP
teraz to w Polsce istnieje tylko jedna subkultura, reszta to pozy i marniutkie próby podszywania się pod jakąś subkulturę, ale naogól tylko do ubioru się to ogranicza. hipisi to kontrkultura odrzucająca normy społeczne oparte na konsumpcji, rywalizacji i materializmie. Instytucje i struktury, którym się sprzeciwiali, hippisi określali jako establishment. Mimo akcentu tego ruchu na zwalczanie obowiązujących konwencji ubioru, sam także wykreował specyficzny gatunek mody. kontynuacją czesciowa jest New Age. Skinhead – kontrkultura powstała na początku lat 60. XX wieku w Wielkiej Brytanii. Jej nazwa wywodzi się od tego, że najbardziej charakterystycznym wyróżnikiem tej grupy są wygolone głowy, lub bardzo krótkie, wygolone blisko skóry włosy (ang. skinhead, połączenie wyrazów skin czyli skóra i head czyli głowa). Teoria na temat powstania subkultury skinheads mówi, że pierwsze grupy skinów wywodzą się z fuzji modsów (młodzi angielscy moderniści zafascynowani modą i skuterami, wywodzący się z klasy robotniczej) i rudeboys, jamajskich chuliganów - stylizujących się na gangsterów z lat 50. (garnitury i kapelusze jako wyraz elegancji), którzy przyjeżdżali do Anglii przywożąc ze sobą nową muzykę z Karaibów. Obydwie grupy, przypadkowo podobne do siebie, oddziaływały na siebie nawzajem, tworząc w połowie lat 60. XX w. pierwotną postać nowej subkultury. Punk – w węższym znaczeniu: gatunek muzyczny w obrębie muzyki rockowej (punk rock) lub całokształt muzyki tworzonej przez grupy nawiązujące do ideologii ruchu punk; w szerszym: kontrkultura młodzieżowa czy wręcz kultura alternatywna / ruch kulturowo-społeczno-polityczny, zapoczątkowany w połowie lat 70. XX w., w różnych swoich przejawach istniejący do dziś. Także nazwa, również w złożeniach, stylów w sztuce, literaturze, muzyce, modzie itp. oraz innych przejawów ludzkiej aktywności odwołujących się do pierwotnego znaczenia pojęcia.Powszechnie za pierwszy zespół punkowy uznaje się brytyjski Sex Pistols, choć geneza zjawiska jest znacznie wcześniejsza – na przykład, jeszcze przed sformalizowaniem się subkultury i muzyki punk grali Ramones, Television czy Talking Heads, więc na dobrą sprawę to oni winni uchodzić za najstarsze kapele punkowe. Słowo "punk", oznaczające w języku angielskim m.in. coś zgniłego, bezwartościowego, śmiecia, dziwkę, szczeniaka, gówniarza itp., w kontekście muzyki rockowej było używane od połowy lat 60. XX w. na określenie amatorskich zespołów, przedstawicieli tzw. rocka garażowego. Bardziej popularne we wczesnych latach 70., później używane jako określenie dokonań muzycznych grup Television czy Patti Smith Group. Ich twórczość bezpośrednio inspirowała późniejszych punk rockowców; uważa się, że w ten sposób określenie punk nabrało dzisiejszego znaczenia. Emo powstało jako reakcja na agresywny i materialistyczny styl życia amerykańskich raperów. Dotyczy to głównie popełniania przestępstw, zażywania środków odurzających, powierzchowności, braku okazywania uczuć oraz konsumpcjonizmu. Sprzeciw ten objawia także w modzie – czyste, schludne, obcisłe ubrania, nakładanie makijażu oraz zadbane fryzury będące zaprzeczeniem luźnego, ulicznego wyglądu gangsterów. Emo stanowi swoiste połączenie gothic metalu (mroczny wizerunek, głęboka duchowość) i punku (krytyczne podejście do świata, poczucie braku sensu jednak bez nihilizmu i anarchizmu), ale znacząco różni się od obu tych subkultur. Niektóre elementy emo, jak np. wegetarianizm, abstynencja od alkoholu i tytoniu oraz wyzbycie się agresji nawiązują do światopoglądu straight edge, jednak nie zawsze się z nim utożsamiają. Ruch emo zawiera pewne cechy XIX-wiecznej filozofii romantycznej, takie jak akcentowanie uczuć i emocji, nastawienie na przeżycia wewnętrzne, indywidualizm a zwłaszcza werteryzm, jednak nie nawiązuje do niego w żaden sposób. Metalowcy, metale (ang. metalhead, headbanger, metallian) – subkultura powstała na początku lat 70. XX wieku, zgromadzona wokół muzyki heavymetalowej i jej podgatunków. Subkultura ta powstała w Wielkiej Brytanii i Stanach Zjednoczonych, jednak metalowców można spotkać w wielu krajach. Fani muzyki heavymetalowej tworzą społeczność, której rdzeniem zwłaszcza w Wielkiej Brytanii i Stanach Zjednoczonych są biali, pochodzący z niższych i średnich klas społecznych młodzi ludzie. Metalowcy potwierdzają swoją przynależność do tej subkultury bądź sceny heavymetalowej grając w zespołach metalowych, uczęszczając na koncerty, kupując albumy metalowe, wymieniając się nagraniami, czy przez aktywność na stronach internetowych o tematyce heavymetalowej. Długie włosy, skórzane kurtki, naszywki z nazwami ulubionych zespołów pomagają w identyfikowaniu się członków tej subkultury. Klasyczny styl metalowców spotykany powszechnie w latach 80. to długie włosy, wąskie dżinsy, białe adidasy, dżinsowe kamizelki – katany, często z naszywkami ulubionych zespołów, oraz skórzane kurtki – "ramoneski", na które często nakłada się dżinsowe kamizelki. ITD ALE WEDŁUG MNIE JEDYNĄ POWSZECHNIE PANUJĄCA SUBKULTURA - jest kult pieniądza.

Gość w ogole to chyba powinno sie
rozróznic ludzi na sympatyzujących z dana subkultura oraz identyfikujących sie z subkulturą.

Gość kasiar90
Wiesz....nie liczy siw wyglad.....lecz to co czlowiek ma w glowie ahha:) WLosy..... co wlosy maja do czlowieka???? Dlugie krotkie.....czy wogole ich brak ..... Tak oceniasz ludzi haha na podstawie dlugosci..??? Ciekawe co jeszcze na tej podstawie oceniasz;p

Gość blackpearl20
Po pierwsze, jeśli mówimy o skłonnościach do słowotoku, to posiadam je nie tylko ja :P No ok, nie wiem co będzie za 10 lat... ale dla mnie istenieje pewne rozgraniczenie pomiędzy poglądami a upodobaniami o których pisałam poprzednio... Niezmienna... tak, myśle że w pewnym sensie jestem bardzo konserwatywna i rzadko się naginam, ale to kwestia mojego stoicyzmu... emocje i uczucia zawsze chowam do kieszeni. Pewna siebie?

Już się pokłociliście, to naprawdę zastanawiające. Coraz częściej myślę, zę te topiki powtsają żeby grupa was frustratów nienawidzących swojego życia miala jakiś sposób na rozładowanie emocji...

Nie mam pojęcia kto to jest Małaszyński-coś przegapiłam? :P Depesz ja mówię o takich ludziach, którzy naprawdę tkwią w swojej subkulturze całym sobą i nie wychylają nosa ani kawałek dalej...którzy w zakresie swojej subkultury wyglądają wszyscy tak samo, aż do znudzenia, słuchają tej samej muzyki, mają takie same poglądy itp. I gdzie tu indywidualizm, gdzie samodzielne myślenie, gdzie bunt-skoro okazując ten bunt, muszę mieć takie same ciuchy i poglądy jak moi znajomi?

Gość dokladnie Kajtuś

Ja doskonale wiem, co znaczy termin subkultura. Tylko takich w tej chwili praktycznie nie ma..., a jak sa to własnie tylko w sferze stroju w sobotę. A to była gorzka ironia o tym kulcie pieniądza

Gość blackpearl20
Do Kasiarr... a gdzie ja tu kogoś oceniam.... ludzie! czytanie ze zrozumieniem to podstawowa umiejętnosć każdego człwoieka (heh chyba jestem zbyt wielką optymistką i idealistką...) Podobają mi się faceci z długimi włosami.

-coś przegapiłam? ' nic. try walkin-zgadzam sie totalnie . czytalam ostatnio ze fani metalu to dzieci z rozbitych rodzin, i ogolnie ludzie sluchajacy ciezkiej muzyki to osoby o ciezkim zyciu. ile w tym prawdy nie wiem :P, natomiast jesli tak jest to nie dziwie sie temu kurczowemu trzymaniu sie tylko jednej rzeczy - subkultura daje poczucie przynalzenosci i stanowi swoisty substytut rodziny.

Gość jujujuujjuuu
mam 20 lat i od 10 roku życia szaleję za długimi włosami i wiem, ze to się nie zmieni

Gość tusia w czerrwonych gatkach
moja matka ma prawie 50 lat a nadal kręcą ją długie włosy i skurzane kurtki :D serio mówię

Gość subkultury to są bzdury
jak facet to krótko przystrzyżone włosy i koniecznie koszula :)

Gość do blackpearl
niezmienna...konserwatywna... dziewczyno masz DOPIERO 20 lat. co Ty wiesz....

Gość babajagazwiochy
o rety nie cierpię wszelkiego typu subkulturowych...ale faceci to zwierzęta stadne i tego potrzebują. poczucia przynależności do bandy jakiejkolwiek. współczuję, najbardziej lubię outsiderów(czy jak to się pisze cholerka)

Gość Najlepsi są punkowcy

Gość Madziula212
;] tAKI RASOWY METATAL :) mi się marzy :) growlucjący tak że... hmm :)

Teraz nie ma praktycznie subkultur - wszystko jest tylko powierzchowne, najczęściej kończy się na ubiorze w sobotę. Spytałem kiedyś dziewczynkę (albo i kobietę) ubraną jak EMO, jakie są jej wartości, jakie poglądy wyznaje - "Identyfikuję się z muzyka rap, bo ona odzwierciedla moje emocje". Jakieś kompletne pomylenie - bo Emo powstało jako reakcja na agresywny i materialistyczny styl życia amerykańskich raperów... Wszystko jest takie płytkie jak płytka jest współczesne pokolenie...wszystko to tylko powierzchowność

Gość napis CCCP to też wiocha
i obraza dla Polaków zamordowanych przez ruskich

ja lubie rockmanów, ale nie takich typowych z włosami do ziemi, ale np. z artystycznym nieładem na głowie, albo chociaż z włosami do ramion :D i w koszuli w krate, mmm...

Gość jedno jest pewne
na hasło "subkultura" - od razu skojarzenie z jakąs muzyką:P