Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość .......zdezorientowana.....

jaka różnica..?? pomocy/

Polecane posty

Gość .......zdezorientowana.....

hej może mi ktoś wytłumaczyć na czym polega różnica w Present Continuous i Future Continuous?? spr. zawaliłam nie wiedziałam jaki czas użyć i tak nawet tylko dla siebie chciałabym po prostu wiedzieć..;p wiem tylko tyle, że to i to mówi o określonych czynnościach w przyszłości, w PC zaplanowanych, które na pewno się wydarzą np. data, a w FC w określonym momencie.. inie mogłam ich odrużnić xD..;/ to polega na tym, że w FC chodzi o same momenty, a w PC konkretne daty ?

Gość proste jest je rozroznic
PC - w przyszlosci na pewno sie zdazy FC - moze sie zdazyc, ale nie zaplanowane np. I am going to buy bread first thing monday morning. If you talk to me this way we will be having this conversation outside.

Gość gloomygirl
a ja mam takie pytanie do tego jeszcze;) możecie napisać 'po chłopsku' rożnice między tymi czasami i również konstrukcją be going to..? ;> tez mam problem z rozpoznawaniem, te durne regułki jakich dużo mi nic nie dają..;( są za bardzo naukowo napisane i dla mnie to mówią o jednym i tym samym ;pp prosze o pomoc.. :)

Gość a co ztym going to
?? w zeszycie mam przykłady zdań, w których nie wiem skąd się to bierze np. Zarezerwowałem stolik, wieczorem idziemy do restauracji. i jest going to..;/ WHY ? przecież jest określony moment i może się wydarzyć więc pasuje FC.. ;// i w sumie to można tez pomyśleć, że jak już zarezerwował gość stolik to to jest zaplanowane - PC, chociaż, nie ma się pewności, że to wydarzy se na 1005, ale nigdy nie ma się co do tego pewności;/// niby takie łatwe, a jednak są problemy...

Gość a co z tym going to
?? w zeszycie mam przykłady zdań, w których nie wiem skąd się to bierze np. Zarezerwowałem stolik, wieczorem idziemy do restauracji. i jest going to..;/ WHY ? przecież jest określony moment i może się wydarzyć więc pasuje FC.. ;// i w sumie to można tez pomyśleć, że jak już zarezerwował gość stolik to to jest zaplanowane - PC, chociaż, nie ma się pewności, że to wydarzy se na 1005, ale nigdy nie ma się co do tego pewności;/// niby takie łatwe, a jednak są problemy...

Gość a co z tym going to

Gość llpp
proste, jak je rozroznic, Naucz sie najpierw rozrozniac Future Cont. od konstrukcji "be going to";) FC uzywamy kiedy chcemy powiedziec, ze bedziemy cos robic w danym momencie w przyszlosci, np. Tomorrow, at this hour, I'll be lying on the beach in Spain. PC uzywamy kiedy mowimy o czyms, co zaplanowalismy, poczynilismy juz jakies kroki(umowilismy sie przez telefon, zarezerowalismy stolik w restauracji) i prawie na pewno sie wydarzy. Oczywiscie cos moze wypasc, ale na dany moment jestesmy przekonani, ze to cos zrobimy.

Gość hohhhhhhhhhhhhhhhho
roznica jest taka ze w FC kladziesz nacisk na fakt ktory sie wydazy (jw. l'will be lying on the beach - nacisk na fakt ze sie znajdziesz na plazy) natomiast w PC kladziesz nacisk na samo wykonywanie czynnosci (np. i am going to the cinema tonight) i przestan sie zastanawiac czy w zdaniu to sie faktycznie moze wydazyc czy nie, bo jesli facet rezerwuje stolik to w tym zdaniu dla niego idziecie do restauracji, wiec nie warto soie dopisywac historyjek

Gość do llpp
chyba ty sie naucz gdyby to byla honstrukcia going to to by chyba byle i am going to go buy bread, nie?

Gość llpp
FC - moze sie zdazyc, ale nie zaplanowane np. I am going to buy bread first thing monday morning. Autorka sie pyta o czas Future Continuous, a ty wyjezdzasz z konstrukcja 'be going to':D

Gość llpp
tak w ogole mowi sie: first thing in the morning

Gość a co z tym going to
fajnie, że ktoś odp w tym temacie :) ale nadal w tym zdaniu dała FC, a anie going to jak nam pani podyktowała;// i nadal nie wiem czemu właśnie to dała;/ a z tym naciskiem na fakty to nie wiedziałam, przyda się na przyszłość;) oczywiście w szkole tego nie powiedzą, ale na sprawdzianie wymagają.. heh ;/;//

Gość llpp
Ale co ty bys chciala napisac? We'll be going to the restaurant?? Skoro zarezerwowal stolik, to znaczy, ze wyjscie jest zaplanowane, wiec bedzie PC. FC stosuje sie w innych sytuacjach.

Gość a co z tym going to
w jakich..? ;p ale w szkole te zdanie z rezerwacją stolika nam pani na angielskim kazała to zapisać w BE GOING TO a nie w PC..