Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość młoda xyz

czym odkażać pepek noworodka?

Polecane posty

Gość młoda xyz

proszę o rade.

Gość mama klaudii
najlepiej niczym ....tylko bardzo uwazać aby nie zamoczyć i szybciutko odpadnie

Gość młoda xyz
no to szkoda że nie pamiętasz nazwy. i w jaki sposób rozrobić go z woda? 50:50?

Gość młoda xyz
mamo klaudii ale ja dlatego pytam bo kazano mi cos wziąść ze sobą do szpitala a ja nie wiem jaki wiec chyba jednak tam praktykuja odkażanie;-(

my mielismy kupic zwykly spiryt w monopolu, cwiarteczke ;) i rozcienczyc z woda, 1/4 odlewasz i dopelniasz woda. A odkazac mielismy wlasciwie po kapieli i ewentualnie jeszcze do 2 razy w ciagu dnia

u nas w domu dopiero polozna poinstruowała, w przypadku jednego jak i drugiego dziecka w szpitalu to polozne sie tym zajmowaly

aha tak tez słyszałam że kupić ćwiarteczke ale wydało mi sie to dziwne;-) dziekuje za odpowiedz;-)

młoda xyz Zapytaj w aptece o spirytus do odkażania pępuszka. Dadzą Ci taką brązową buteleczkę z pomarańczową nalepką. :) a odkażać radze i to ze 2, 3 razy dziennie. Ja odkażałam tylko raz dziennie po kąpieli i okazało się przy ostatnim wymazie z pępka, ze mała miała grom bakterii.

oj dużo tych odpowiedzi;-) każda inna, odkażać bede i chyba zdecyduje sie na to co jest w aptece. chyba bedzie najpewniejsze prawda?

Może byc zwykła wódka albo spirytus nie musisz rozcięczac z oda i wystarczy że bezpośrednio będziesz lac na pępowine. Mi tak położna poradziła i dwa tygodnie i kikut odpadł.

te gaziki co poleciła kaloria to nie jest dobre.. nie ma czegos takiego jak 2 w 1 tak na prawdę. Chyba nie ma wielkiej roboty polac gazik jałowy spirytusem z apteki co? To jest pewniejsze. Swieże.

Gość Ja kupilam cwiartke
spirutusu, duza strzykawe napelnilam w 70 %, a reszte woda i codziennie po kapieli i 2-3 razy przy zmianie pieluchy zwyklym patykiem kosmetycznym, podhaczajac kikut z kazdej strony - to nie boli dziecka, bo kikut nie jest unerwiony! Od poczatku maly mial pepek codziennie moczony podczas kapieli ( nie wspomne i=juz o szpitalnej kapieli w umywalce!). Gaziki Leko nie nadaja sie do pielegnacji pepka!

Gość Mama jak inne
W szpitalu stosowali chlorheksydyne i alkohol 70%. Ja w domu tylko 70% alkohol. Przy kazdej zmianie pieluchy i po kapieli. Szybko bo po 4 dniach pepek zupelnie odpadl. Siostra mowila ze pewnie szybko usechl bo dosc czesto przemywalismy alkoholem. A i przy kapieli moczylismy pepek w wodzie - tu sa zdania podzielone - niekotrzy mowia ze nie wolno a niektorzy ze nalezy. My moczylismy.

mi w zupelnosci wystarczylo 100ml spirytusu na cala kadencje z pepkiem do tego dolalam 30ml wody (proporcja wody do spirytusu powinna byc mniej wiecej 1:3), na ten spirytus z apteki chyba potrzebna jest recepta-bo on juz jest taki specjalny 70%... napewno to nie jest spirytus salicylowy... ja pepek przemywalam przy kazdej zmianie pieluchy-im czesciej sie przemywa tym szybciej przysycha i odpada... i wbrew pozorom najlepiej robic to patyczkami do uszu bo wszedzie ta szpatulka wejdzie a nie gazikiem bo gazikiem nie wszystko da sie wymyc... przez pierwsze kilka dni dobrze jest jeszcze sam kikut obwiazywac zmoczonym w spirytusie gazikiem, pozniej juz nie trzeba... i zwracac uwage na to aby pieluszka nie zaslaniala pepka poniewaz moze przenosic bakterie (z moczu np. albo takie ktore sa juz na pielusze-fabryczne) tak wiec poki pepek sie nie zagoi nalezy pieluche zawijac tak zeby byla pod brzuszkiem... sa pieluchy ktore maja specjalne wyciecie ale one sie nie zawsze sprawdzaja... aha u nas w szpitalu mieli wlasnie ten apteczny w brazowej butelce, a tym zwyklym spozywczym przemywalam juz w domu...

Gość gość
Ja już tak dokładnie nie pamiętam, ale chyba spirytusem. Natomiast pamiętam, że teściowa mówiła, że smarowała fioletem takim z apteki. Generalnie chodzi o to, aby ten kawałek pępowiny wysuszyć.

Gość gość
Teraz przemywa się Octeniseptem, w podlinkowanym tekście nazwa jest błędna.

Gość gość
oczywiscie ze octanisept. Na patyczek psikasz i dokladasz do "pepuszka"

Gość gość
octenisept, zaden spirytus! albo sama woda

Gość gość
jeżeli jest taka potrzeba, najlepszy lek to własny pokarm. Przemywaj nim pępuszek,pupcie, oraz wszelkie skazy na ciele, o twarzy dziecka też nie zapominaj. tak mi, ze wspaniałym skutkiem, zalecały położne w Niemczech. Pomagało, tanio i skutecznie, Trójkę dzieci odchowałam . Brigitte

Gość gość
waciki nasączone spirytusem Leko lub octeniseptem, choć w szpitalu radzili, by przemywać wodą z mydłem. Jednak według tych szpitalnych praktyk podobnież dzieciom się pępki paskudziły. Mojej córeczce przy mojej praktyce kikut szybko odpadł (miała ok 7-8 dni)

Gość gość
Spirytusem....odpowiednio rozcienczony przygotowali mi w aptece

Gość Lidia6191
Przy Laurze spirytus i bardzo wolno odpadał a pępek zgrabny (1995) sznurkiem Przy Dominiku octenisept dał radę 2 tygodnie pępek średnio ładny (2005) klamrą Przy Patryku pępek brzydki do dziś na sucho odpadło w tydzień (2008) gumowym zatrzaskiem. Więc stare metody najlepsze czyli spirytus i wiązanie sznurkiem

Gość gość
Do wypadnięcia kikuta niczym, szybciej odpadnie. Po odpadnięciu octanisept (co jakiś czas) lub spirytus z wodą w proporcji 3 do 1 raz dziennie. Czyli np 3 łyżeczki spirytusu, łyżeczka wody. Maczasz patyczek do uszu i delikatnie oczyszczasz wnętrze pępuszka. Zarówno przy synu jak i przy córce kikut odpadł po wyjściu ze szpitala, a pępuszek zagoił się w moment.

Gość gość
NICZYM, w UK nikt nie używa spirytusu, pępek goi się równie szybko i odpada po kilku dniach . Udowodnione.