Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość przyszła mamusia 22

Badania w ciąży - toksoplazmoza i HIV ! Powiedzcie...

Polecane posty

Gość przyszła mamusia 22

Każda z Was miała podczas ciąży badania na toksoplazmozę i HIV ? Ja jestem już w 6 miesiącu ciąży a mój ginekolog nie zlecił mi tych badań,co miesiąc tylko krewm mocz, w między czasie badania na cukrzycę,żółtaczkę kiłę i w sumie tyle... moja siostra w ciąży była przebadana chyba na wszystkie możliwe choroby,może to przez to że jej ginekolog był przerważliwiony ? lub decyduje o tym wiek pacjentki,bo ona gdy zaszła w pierwszą ciążę była po 30 a ja mam 22 lata... nie wiem od czego to zależy ? Napiszcie jak było u Was i czy te badania są niezbędne ?????

Gość przyszła mamusia 22
chyba sama od siebie zrobie te badania... a ile płaciłaś ???

Gość dobzejesli
jak zwykle chodzi o kasę,dlatego badania te nie są obowiązkowe,możesz natomiast poprosić lekarza żeby dał ci skierowanie.Ja poprosiłam,ale lekarz rzucił taki komentarz,że się speszyłam.Te badania mają wejść obowiązkowo prawdopodobnie od przyszłego roku,ale nie wiadomo na 100 procent.Poproś ginekologa o skierowanie,moja bratowa poprosiła położną i jej dała

Gość Aaanuuuulaaa..
jak okazało się że jestem w ciązy ginekolog zlecił mi odrazu badania mocz, morfologię, poziom glukozy we krwi, toxoplasmoze,WR,HIV, miałam też zrobioną cytologię bo od ostarniej upłynęlo już trochę czasu. Wydaje mi się, że akurat zlecenie rodzaju badań nie zależy od wieku

Gość przyszła mamusia 22
ja chodzę prywatnie do ginekologa i za wszystkie badania płacę,za krew,mocz,kiłę itd. więc za toksoplazmozę też sobie sama zapłacę nie potrzebuję skierowania,tylko chodzi mi o to,że jak ginekolog nie każe tego zrobić badania to czy robić... ???

toxo chyba 60 zł, juz nie pamietam tyle tych badan było ;) a hiv miałam robiony kilka lat tamu wiec nie robiłam na nowo bo nie potrzebowałam

Gość przyszła mamusia 22
Nie wiem dlatego ten mój ginekolog nic mi nie zleca :( jakie badania powinnam wykonać sama od siebie,jak myślicie ? Toksoplazmozę i HIV napewno,czy coś jeszcze ? Cytologii nie mogę mieć zrobionej bo mam dużą nadżerkę i po pobraniu komórek do badań mogę się rozkrwawić co źle wpłynie na dziecko... tak mi powiedział mój ginekolog... hmm...

Lekarz nie kazał robić badania na HIV i na Toxo, ale na toxo poszłam sama, bo i tak chodzę do lekarza prywatnie, więc płace za te badania, a potem przyniosłam wynik, poszłam na te badanie z własnej woli, bo mam Kota w domu, który jest też kotem podwórkowym. Okazało się, że nigdy tej choroby nie przebyłam, więc nie mam na nią przeciwciał, dlatego też będę te badania powtarzać niedługo, też we własnym zakresie w własnego wyboru. Na HIV nie robiłam i robić nie będę.

Gość qwemn
Skierowanie na badania pod kątem hiv i toxoplazmozy dostałam na pierwszej wizycie i na wiele, wiele innych.

surowe mięso, surowe ryby, bród, niemyte warzywa są powodem głównym toxo a nie biedne koty ;) one też ale częściej zatrujemy sie robiąc kanapkę na drewnianej desce na której wcześniej kroiłyśmy mięso na kotlety :) toxo to podstawa dziwne ze nie zlecił

Gość przyszła mamusia 22
zrobię te badania sama,nie będę czekała aż lekarz się obudzi :-/ ale jestem dość spokojna bo kota nigdy nie miałam w domu ani nikt z mojej rodziny też nie miał więc nie za wiele doczynienia miałam z tymi zwierzaczkami,ale nigdy nic nie wiadomo... a wirusa HIV również pewnie nie mam bo mój partner niedawno przechodził operację i był badany pod tym kątem i wynik wyszedł negatywny także jestem spokojna... A jakie jeszcze badania polecacie ? Oczywiście z tych na które nie jest za późno,bo test PAPPA chyba robi się na początku ciąży :-/

Gość koplijoko
a dlaczego na hiv nie będziesz robić?To najbardziej niebezpieczna choroba,bo wirusy są obecne w mleku matki i jak nakarmisz dziecko piersią,to się zarazi...oczywiście nikt nie życzy nikomu ,ale pewnym być nie można,różnie w życiu bywa,można 12 lat z tym chodzić i nie mieć żadnych objawów

Gość przyszła mamusia 22
nie czuje się przez niego olewana,wszystko jest wporządku,jedyne to co mnie dziwi że nie zlecił tych badań... chodzę do niego już 6 miesięcy,i nie wiem czy dobrze zrobiła bym gdybym na ostatnie 3 zmieniła lekarza.. poza tym nie mam do niego żadnych zastrzeżeń,jest naprawdę dobrym fachowcem i do jego gabinetu,choć prywatnie są mega kolejki...

Gość przyszła mamusia 22
ja zrobię i na to i na to badania ale napiszcie na co jeszcze warto było by się przebadać... ??????

Gość przyszła mamusia 22
dziękuję :* :)

Gość przyszła mamusia 22
A napiszcie jeszcze proszę czy podczas ciąży byłyście na konsultacji u internisty ??? Ja muszę iść do okulisty bo coś mi się wzrok pogarsza,a u dentysty OK-zęby zdrowe.

Gość przyszła mamusia 22
A co to za badanie - kardiotokograficzne - jak wygląda i czemu służy ? A powiedzcie jeszcze czy do szpitala na poród trzeba mieć jakieś skierowanie czy bez niczego przyjmują ???

Gość przyszła mamusia 22
dziękuje Wam bardzo,zadbam o wszystko sama jesli on to lekceważy :-/ a napiszcie jeszcze czy do szpitala trzeba mieć skierowanie jak się idzie na poród ???

Gość aakosmos
Ja dwa lata temu urodziłam synka skierowanie pod kątem toxo miałam ok 4 msc ciąży i wyszlo ze zostalam zakazona na samym poczatku ciazy co moglo skutkowac wrodzonymi wadami u dziecka. Przez całą ciąże musiałam brać antybiotyk, żeby toxo nie dostała się do dziecka i na szczęście się udało. Hiv nie robiłam, a do szpitala przyjęli mnie bez problemu.

Ja też miałam na samym początku toxo i hiv, nie miałam tylko cytomegalii, muszę swojego gina zapytać dlaczego...

I lekarz mi powiedział ze mam pilnować tych wyników bo w niektórych szpitalach chcą wyniku hiv i muszę mieć przy sobie przy porodzie... A co do toxoplazmozy to tym gorzej jak ktoś nie miał kontaktu z nią przed ciażą bo zarażenie podczas ciąży grozi powikłaniami!!! Dlatego myślę ze warto się przekonać czy trzeba na siebie uważać bardziej czy może się już przechodziło i w organizmie są przeciwciała...