Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

naeva

badanie poziomu progesteronu - wynik

Polecane posty

Witam Ponieważ wizytę u lekarza mam dopiero za dwa tygodnie, to chciałabym zapytać, co może oznaczać mój wynik. 8 listopada dostałam okres. Badanie wykonałam 27 listopada. Wynik - 1,47 ng/ml (progesteron). Nie jestem pewna do którego zakresu referencyjnego to zakwalifikować: f. folikularna 0,15-1,4 f. owulacyjna 4,44 - 28,08 f.lutealna 3,34-25,56 Przed miesiączką w październiku i listopadzie miałam przez kilka dni plamienia. Od dwóch miesięcy mam zawroty głowy, mdłości, czasem zimno mi mimo uderzeń ciepła. Dziś w ogóle nie funkcjonuję. USG nie wykryło zmian. W ciąży nie jestem. Stąd zalecenie lekarza na zbadanie poziomu progesteronu. Biorąc pod uwagę moje samopoczucie, zastanawiam się czy ten wynik może być z nim związany. Byłabym wdzięczna za pomoc. pozdrawiam

Wynik poniżej normy. Za niski poziom progesteronu i pewnie przepiszą ci syntetyczny

A czy moje złe samopoczucie może wynikać z niskiego poziomu progesteronu?

Nie wiem czy to może wpływać bezpośrednio na samopoczucie. Wiem tylko jak wpływa to na pracę układu rozrodczego. Sama nigdy nie spotkałam się z użalaniem się na złe samopoczucie u koleżanek (obie musiały wyrównywać poziom progesteronu), nawet o tym nie wiedziały dopiero jak zaczęły się problemy z niepłodnością to zaskoczyły je wyniki badań.