Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ertertwert

pytanie nt. działalności gosp. i urzędu skarbowego

Polecane posty

Gość ertertwert

Oficjalnie jestem bezrobotna. 3 miesiące temu kolega podsunął mi pomysł jak zarabiać (handel na allegro). Podeszłam sceptycznie. Jako bezrobotna miałabym szansę na dotację z UE, ale nie zakładałam działalności, tylko chciałam wypróbować pomysł - czy się przyjmie.Gdybym wtedy założyła, dostała dotację, a interes by nie wypalił - wpędzilabym się w długi. Przyjęło się i to bardzo. W pierwszym miesiącu zarobek miesieczny 5 tys, w drugim i trzecim po 6 tys. Chcę więc oficjalnie zarejestrować DG. I teraz pytanie - czy US nie zainteresuje się moim kontem? A jesli tak - jak wytłumaczę te duże zarobki z ostatnich miesięcy? Czy starając się o dotację z UE, Urząd Pracy tez zainteresuje się stanem mojego konta, czy ich to nie obchodzi?

Gość asdfdfa
nie możesz np. na początku sprzedawać towar w małych ilościach bez założonej dg? ja tak właśnie robię od paru miesięcy i niedługo mam zamiar założyć dg bo mi idzie towar jak burza ostatnio :D niektórzy to na allegro mają ponad 20000 komentarzy i handlują bez dg:P ryzykanci

Gość nie będzie problemów z kontem
a jak już to se załóż drugi rachunek w obrębie konta i chuj :D

Gość zainterewsuje się
słowo

Gość ertertwert
ale podobno za ukrywanie drugiego konta grozi - w razie gdyby wykryli - kara? asdfdfa >> właśnie wolę odwrotnie - sprzedawać w jeszcze większych ilościach i zarabiać więcej :) DG chcę założyć wcale nie z poczucia lojalności i uczciwości wobec Skarbu Państwa :P Ze zwykłego strachu. Jak się mną zainteresują to się nie pozbieram finansowo.

Gość będą kazali ci dać numery
kont! jeśli oszukasz US to i tak na 80% się wyda jeśli odkryją prawdę będą kazali zapłacić ci podatek od dochodów jeśli się przyznasz- być może dobry doradca prawny wygrzebie cię z tego i zwrócą jeśli się nie przyznasz i się dowiedzą to płacisz podatek i mandat

Gość ertertwert
No właśnie... I cały w tym ambaras :O I co zrobią? Opodatkują moje dotychczasowe zarobki? :O

Gość 4444444444444444444
Podpinam się pod temat, bo mam podobne pytanie. Czy zadziałałoby gdyby najpierw zamknąć stare konto bankowe?

Gość ty się nie martw że cie opo
datkuja gorsza jest sprawa w sadzie znam kogos kto zaplacił do US w ramach kary 100tys.zł

Gość ertertwert
Nie ma "kary" jesli się przyznaję i zakładam DG. Ok, więc pytanie - co powinnam zrobić, żeby ponieść jak najmniej szkód?

Gość pracownik US
Pracuje w urzędzie i powiem Wam, że urząd nie ma prawa interesować się w tym wypadku stanem konta, a nawet jeśli, trudno mu byłoby udowodnić że są to jakieś lewe dochody. Zarejestruj działalność jak najszybxiej, bo ostatnio wykryliśmy sprawę faceta, który 5lat miał firmę transportową (nie wiem jakim cudem nie wydało się to, że nie była zarejestrowana i nie płacił podatków) i dostał 300tys zł odszkodowania, co i tak jest mało, bo groziło mu 500tys. jeżeli mo0gę zapytać z czystej ciekawości, co tak sprzedajesz, że tyle zarabiasz?

Gość ertertwert
Hmm.. No raczej byłoby łatwo osądzić że są to lewe dochody skoro: - nie mam pracy - w przelewach jasne jest napisane za co - w historii moich transakcji na allegro widać że prowadzę sprzedaż zorganizowaną i ciągłą Wolałabym nie pisać co to jest. Jest to rzecz niedostepna w PL, łatwo mnie znaleźć na allegro. Co mi doradzisz? A może mam przerwać sprzedaż na kilka miesięcy - wtedy będzie widać że sprzedaż nie jest ciągła?