Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

magfor

krótkowzrocznosc i ciąża

Polecane posty

Witam Mam pytanie do mam z wadom wzroku a konkretnie z dużą któtkowzrocznocsią .Czy okres ciąży pogorszył i w jakim stopniu widzenie i czy po ciąży wrócił do stanu z przed wiem ze poród odbywa sie przez cesarskie cięcie wtedy kiedy siatkówka jest cięka... Chciałabym za jakis czs zajsc w ciąże ,ale mam bardzo dużą wade wzroku i nie opuszczają mnie obawy.Dziękuję za wszystkie informacje.

Ja mam krótkowzroczność -7.5 i miałam cc a wzrok mi się nie pogorszył w ciąży a nawet co mnie zdziwiło, polepszył troszkę

Gość mnie się
w ciązy pogorszył...:(

A ja w pierwszej ciaży miałam -7 a w trakcie ciaży i po porodzie SN sie pogorszył i po ciaży juz został -10,5 , Ale wnet bede po raz drugi mamusia i zaszłam w ciaze z wadą -12 i -11 ale narazie jest wszystko ok i nic sie nie pogarsza wzrok. Dodam że w styczniu rodze ale tym razem cc :-) POWODZENIA :-D

Ja jestem krótkowidzem, ale z niedużą wadą- 1,75-2. Jestem w 22 tygodniu ciąży i niestety wzrok się troszkę pogorszył, ale nie jakoś diametralnie. Jeśli chcesz się dowiedzieć czegoś więcej, musisz iść do swojego okulisty, bo pogarszanie wzroku w ciąży jest sprawą bardzo indywidualną, zależy od zmian ciśnienia w gałce ocznej itp. Od okulisty możesz w przypadku poważniejszych schorzeń wzroku dostać opinię pomocną do planowania cesarskiego cięcia- niektóre poważne wady wzroku mogą tego wymagać, np. jeśli silne parcie może uszkodzić Ci oczy... Ale nie bój się na zapas, zazwyczaj zwykła, nawet duża krótkowzroczność nie stanowi przeszkody ani w zachodzeniu w ciążę, ani w rodzeniu drogą naturalną...:)