Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Zbychu

Wielka plyta z lat 80 - kupować?

Polecane posty

Mowa o mieszkaniu w bloku z wielkiej płyty z lat 80 tych. Wizualnie sam blok wygląda stabilnie i solidnie, klatka schodowa również. Samo mieszkanie nigdy(!) nie podlegało jakimkolwiek renowacjom czy choćby zwykłemu odświeżeniu i w tym właśnie wg. pośrednika należy upatrywać przyczyn widoku defektów w postaci rys, tzn. w braku dbałości o mieszkanie. Dotyczy to sufitu w kuchni i małym pokoju, rysa w obu pomieszczeniach przebiega w taki sam sposób więc można wnioskować, że to jakieś "połączenie" elementów budowy sufitu. Rysa wygląda na płytką i dotyka głównie tynku. Jej szerokość - myślę do 4 mm. Gdyby nie fakt, że cena mieszkania jest bardzo okazyjna jak na tę lokalizację, pewnie nie zawracalibyśmy sobie ani Wam głowy Co myślicie?

Gość jak cena jest okazyjna
to sie nie zastanawiaj, takie rysy w zaden sposob nie zagrazaja budynkowi. bloki z wielkiej plyty z lat 80 tak ze 20 lat jeszcze powinny spokojnie stac, jak nie 30.

Dziękuję:) Planuję po kilku latach powiększyć metraż, 20 lat to tak naprawdę niewiele dla np. młodych małżeństw na kredycie jakby sie zastanowic

Gość tylko pomysl czy to za 10 lat
sprzedasz i za ile

niech może jakiś murarz oceni tę rysę... Ja bym nie chciał tak poza tym - mieszkać w ohydnym bloku...

to prestiżowa dzielnic sopotu, powinno sie sprzedac, zwlaszcza ze zrobie generalny remont

pupko:), ohydny nie jest ten blok, ocieplony, nowa elewacja, wyglada git.

Gość co do ohydy teraz sie buduje
takie same tylko dokleja kjakis daszek czy kolumienki ni w 5 ni w 9 ,nazywa je aprtamentowcami i kosztuja 10 razy tyle a i w punktach czesto gorszych. Popytaj sasiadów, pewnie cos wiedza o stanie budynku, poza tym, jak sie nmieszka. Idz do administracji czy wspolnoty i pogadaj z kims z dzialu technicznego ,sputaj o instalacje, konstrukcje, jak i kiedy sie co psulo, jak często sa awarie itd.

To chyba nie za wysokie te bloki? Myslałam że jakieś 11- piętrowce. Jak Sopot to już zazdroszczę.

No to jest cenna rada dla kobiety w szpilkach:), ale czy oni mi udzielą takich informacji skoro nie jestem członkiem tej wspólnoty?

Gość a w ktorym miejscu
Brodwino, czy moze te wiezowce w strone opery? Jak w Sopocie to zawsze sprzedasz, nawet na wynajem kupia.

Mieszkanie jest w cenie 30-40 tys ponizej wartosci rynkowej mieszkan w tym rejonie, a nawet na tej ulicy. Plan mój jest taki by je ew. kupić, odpicować, pomieszkać 2-4 lata i zamienic na wieksze z dopłatą.

Gość calineczka że hej
to normalne w tego typu budownictwie i czasem ciezko sie tego pozbyc jednak zawsze mozna podwiesic sufit i jest ok, skoro cena okazyjna i lokalizacja to moze warto zainwestowac. Nie sadze by wielka płyta po 20 -30 latach znikneła z polskich krajobrazów:)

oczywiscie,ze ci powiedza, powiesz co i jak, to nie jest zadna tajemnica. Na budynku masz nazwe administratora. Warto tez sie zorientowac, czy zarzadca jest sensowny, jakie sa oplaty i za co. Jak 4pietrowe w Sopocie to kupuj spoko, jesli jakas ludzka cena. Z tym,ze faktycznie jesli nie wysoka, to moze byc jakis feler

Apropo's płyty samej, powiem Wam kochani, że w moim odczuciu, lakika co prawda, płyt nie jest takim złym rozwiązaniem.. Nowe bloki z jakichś dziwnych kombinacji materialów mają na ścianach rysy takie same, a co gorsza ruchy tektoniczne odczuwa sie silniej. Przykładem jest mieszkanie w nowym pustaku moich przyjaciół gdzie na balkonie przy ruchliwej ulicy czlowiek czuje sie jak na trampolinie:)

uwazam ze to dobry plan, Sopot za 2-4 lata nawet z rysa sprzedasz ( no chyba,ze faktycznie sie wali)

to racja teraz deweloperzy potrafia wciskac straszna tandete, akustyka jest przerazajaca, poza tym sypie sie, przecieka, robi sie najtaniej zeby sprzadac najdrozej, samowolka niekontrolowana, w 80tych chociaz biednie,a le jakis nadzor budowlany byl.

Nie nie wali się, to mieszkanei wymaga remontu, aczkoliwek gdybym chciała się wprowadzić jutro i żyć tam nie ma problemu. Nie jest to ruina. Moge odczekać z zawołaniem ekipy. Zwłaszcza, że zakup znacznie uszczupli mój budżet. Poza tą rysa na suficie wszystko jest w sanie można by rzec "poprawnym". Choć kafle w łazience sprzed 20 lat nie są zbyt estetyczne i nie budzą dobrych wrażeń, wolę takie rozwiązanie niż kupno mieszkania za cenę dwa rzy wyższą z kompleksowym remontem nie trafiającym w mój specyficzny gust i smak.

Gość jak ula brzydula
a jak można spytać to czemu jest aż taka różnica cenowa? Z doświadczenia znajomych mogę podpowiedzieć byś sprawdziła czy przy oknach nie czai się żaden grzyb...

różnica cenowa jest standardowo efektem pośpiechu. Wiąże sie z wyjazdem zagranicznym sprzedającego.

sprawdz jeszcze czy sasiedzi nad toba ( o ile tacy sa) nie robili tam przebudowy (miozesz sie podpytac u zarzadcy), nie ruszali scian nosnych, bo to tez trzeba zbadac. Poza tym, jesli to okazja, koniecznie sama sprawdz ksiegi wieczyste ( moze to zrobic kazdy) czy nie ma jakiegos zadluzenia albo innych hakow, kto jest faktycznym wlascicielem

Gość ruchy tektoniczne
? w Sopocie? :D

Powiem Wam, ze mam mieszane uczucia jeśli chodzi o to PRL owskie budownictwo, rozwinięte na potękę:). Biorąc pod uwagę fakt, że więszość zainteresowanych młodych ludzi decysuje się na kredyty wiellllllloletnie, jak ich zabezpieczyć przez "katastrofą budowlaną", co się stanie gdy założą rodziny a wymarzone M zacznie się sypać?

Gość grizzzliii
pewnie autorka nie wie co oznacza termin 'ruchy tektoniczne' :D:D:D

co do ohydy teraz sie buduje > dzięuję, Twe uwagi są bardzo cenne, musisz być mężczyzną:). Jeśłi chodzi o stan techniczny, postąpię wg Twoich wskazówek, natomiast kwestie formalno -prawne mam opanowane z racji wykonywanego zawodu i tu wpadke nie bedzie:)

Gość jak ula brzydula
hmmm to dobrze, chociaż dalej by mnie to zastanawiało czemu aż tyle taniej... pośpiech pośpiechem ale 30 - 40 tyś to już równowartość średniej klasy samochodu, rozumiem 10 -15 tyś... i to jeszcze w Sopocie... chociaż może przesadzam z tą podejrzliwością ;)

Niedźwiedź grizzzliii przerwał sen i postanowił sięprzyłączyć, witamy!:) Może faktycznie ruchy skorupy ziemskiej to nie moja działka, improwizuję i staram się brac pod uwagę każdą ewentualność:)

ula nie brzydula, rzecz w tym że transakcja ma sie zmiecić w jednym miesiacu bo to tranzakcja wiązana. stad ta cena

Gość jak ula brzydula
To w takim razie ok. :) To się nie zastanawiaj i kupuj :) Powodzenia