Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

ajka82

Sprawa spadkowa

Polecane posty

witam, mam pytanie dotyczące samochodu i jego podzialu po śmierci właściciela. we wrześniu zmarła moja ciotka- siostra mojego ojca była posiadaczką samochodu z roku 2001 ja figuruje w dokumentach jako współwłaściciel oraz FV była również na mnie i na ciotkę, ponieważ zakupiłam go też za swoje pieniądze. i okazuje się, że po jej śmierci auto jest w połowie moją własnością a w drugiej połowie wszystkich, którzy dziedziczą czyli jakies około 8 osób. chciałabym się zapytać jak to jest naprawdę i co można zrobić? dodatkowo słyszałam, że jeśli auto bedzie warte grosze to mi go zabiorą? czy to prawda? niestety ciotka nie zostawila zadnego testamentu. dodatkowo rodzina ciotki założyła już sprawę o dział spadku, ponieważ poprzez ten samochód są niezgodności i rozprawa wkrótce się ma odbyć, chciałam się zapytać: 1. jeśli samochód jest na FV i na dowodzie rejestracyjnym na mnie czy mogą mi go zabrac? 2. jeśli złożyłam wniosek do sądu wyjaśniający o samochód, to czy muszę być na rozprawie? (nie mam ochoty oglądać rodziny), czy będę musiała złożyc jakies zeznania? bo jest niezgodnosc z wycena samochodu. ile taka sprawa moze trwac? czy wszyscy spadkobiercy musza sie stawic na sprawe? 3. jak można podzielić samochód? 4. we wniosku napisałam wszystkie rzeczy, które przywłaszczyła sobie jedna z rodziny zmarłej wraz z kopią rachunków za te rzeczy, czy ta osoba spłaci innych za to, że zabrała rzeczy? 5. czy jeśli jedna ze spadkobierców mieszkała razem z ciotka czy po zmarłej wszystkie rzeczy typu agd, sztucce i inne bedą wchodziły do spadku? tamta kobieta moze przeciez powiedziec ze sama to kupila. Jak to załatwic? 6. ile kosztuje rzeczoznawca do wyceny samochodu? i czy wycenia na dzień śmierci ciotki czy na dzisiejszy dzień? jak to wygląda? Bardzo proszę o pomoc

tak, samochód nalezy w połowie do Ciebie, w połowie do "ciotki" czyli teraz jej spadkoboierców samochodu, rzecz oczywiste, podzielić nie można, ale można go spłacić, czyli wg wyroku - w odpowiednich procentach spłacisz go tym 8 osobom i wtedy będzie Twój Drugie rozwiązanie - trzeba samochód sprzedać i podzielić kasę wg wyroku, czyli połowa dla Ciebie - reszta do podziału dla spadkobierców Cały majątek ciotki wchodzi w skład masy spadkowe (oprócz darowizn i spadków z grubsza rzecz biorąc - ale oczywiście udokumentowanych), więc wszystkie rzeczy powinny podlegać podziałowi. Udowodnienie tego, że ktoś coś zabrał, to inna sprawa.... To, jaka rzecz do kogo nalezy - wg rachunków (faktur imiennych) - jeśli nie ma dokumentów to - co w domu zmarłego - to jego.

Gość masz pecha kobieto
ciotka troche nierozsadna, ze testamentu nie zostawila. I Ty nierozsadna, ze tak "spolkujesz"... Teraz albo splacisz ta polowe samochodu albo sprzedasz i podzielicie kase miedzy wszystkich...

a zebym to ja tak wiedziala, że się to tak potoczy... mądry polak po szkodzie a jesli chodzi o tego rzeczoznawce to wyceni auto na dzien smierci? bo to byloby moim zdaniem niewporzadku ze mam placic za samochod wiecej niz jest obecnie warty