Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość podosze34452

CO DAWAC JESC 6 MIESIECZNEMU DZIECKU OPROCZ MLEKA I SLOICZKOW???

Polecane posty

Wiecie co - ja też bym dawała dziecku od czasu do czasu słoiczki, gdybym nie doczytała pewnych faktów i mimo moich początkowych przekonań ja też nie będę dawała dziecku sloiczków. Pozdrawiam

Gość no tak to lepiej faszerowac
chemia te male, biedne malenstwa.

Gość robta co chceta
:D

Gość Tu masz przewodnik z
najbardziej wartościowego serwisu poświęconego pielęgnacji niemowląt na świecie: Age: 6 to 8 months What to feed? • Breast milk or formula, PLUS • Iron-fortified cereals (rice, barley, oats) • Pureed or strained fruits (banana, pears, applesauce, peaches) • Pureed or strained vegetables (avocado, well-cooked carrots, squash, and sweet potato) How much per day? • 3 to 9 tablespoons cereal, in 2 to 3 feedings • 1 teaspoon fruit, gradually increased to ¼ to ½ cup in 2 to 3 feedings • 1 teaspoon vegetables, gradually increased to ¼ to ½ cup in 2 to 3 feedings Feeding tips: • Introduce new foods one at a time, with at least three days in between to make sure your baby's not allergic.

No właśnie - to powiedzcie dziewczyny skąd biorą się składniki słoiczków skoro tam chemii nie ma?

Gość schizof
ja mam 6 miesieczne bliźniaczki i prawdę mówiąc na codzienne "sklepowe" jedzenie mnie nie stac.. gotuje im zupki, robie przeciery, dokarmiam mlekiem modyfikowanym, gotuje kaszki... jedza to co ja i moj maz, i nasza starsza córka tylko nie przyprawione i rozgniecione maksymalnie, do tego daje czasami jakies jogurty, ale niekoniecznie danonki

Gość a co wy chcecie od danonkow

Gość maja papaja
Ten przewodnik jest super! :D Klap! Klap! Klap! Brawo! Nareszcie konkrety! ;)

Gość schizof
nic nie chce od danonków, moje dzieci maja jakis spaczony smak i za bardzo nie lubia danonkow wolą dorosłe jogurty tylko im wyjmuje owoce

Gość lallaananna
oto matki- ofiary reklamy!!!!!!!!!!Oczywiście można urozmaicić dziecku dietę podając mu jedzenie ze słoikaale nikt mi nie wmówi że powinny być one podstawa diety!Tak właśnie działa magia reklamy gigantycznych koncernów :-) ludzie są z natury wygodniccy, ale powiedzcie mamy czy siedzac w domu nie znajdziecie godziny zeby ugotować dziecku obiad?????łatwiej sie usprawiedliwiać że słoiki są najlepszym źródłem witamin w diecie.............. ps jestem mamą, gotuję swojemu synkowi i jestem z tego dumna :-)

Gość jak kiedys zalozylam
topik co do dawania dziecku domowych obiadkow to myslalam ze mnie zazra na tym forum ze pestycydy, ze chemia, ze glupia niedouczona matka jestem a teraz wszyscy sie rzucili na gotowanie samemu i to nie z upraw eko tylko takie warzywa z bazaru :O o co tu chodzi???

Gość kiedys zalozylam tu
topik co do dawania dziecku domowych obiadkow to myslalam ze mnie zazra na tym forum ze pestycydy, ze chemia, ze glupia niedouczona matka jestem a teraz wszyscy sie rzucili na gotowanie samemu i to nie z upraw eko tylko takie warzywa z bazaru :O o co tu chodzi???

Gość tylko nie
Danonki. Na opakowaniu na byk napisane, że od 3 roku życia, a u nas namiętnie mamusie niemowlętom to podają. Tragedia. To już lepiej te słoiczki.

Gość zyta pyta
czy słoiczki czy domowe obiadki-i to i to ma swoje plusy i minusy.Powiem szczerze ,ze jako matka sama mam metlik w glowie co dawac swojemu szkrabowi.Z jednej strony sloiczki maja dlugie gwarancje-pytanie dzieki czemu???Ale z kolei gotujac domowy obiadek np.z drobiu ze sklepu nalezy sobie uswiadomic ,ze ten drób byl karmiony paszami z dodatkiem antybiotyku i co dawac to malutkiemu dziecku? Marchewki =duze dawki pestycydow.Ktos napisał ,ze nas tez nie karmiono sloiczkami tylko domowym jedzeniem i jest dobrze ,ale wydaje mi sie ze kiedys nie dodawano do wszystkiego az tyle chemi.I tak naprawde nie wiadomo co człowiek ma zrobic zeby bylo dobrze-bo najwazniejsze to aby nasze dzieciaczki byly zdrowe

Gość sloiczki maja dlugi
termin przydatnosci, bo sa robione na zasadzie "wekow". Ktos juz o tym tutaj wspomnial. Chyba robicie jakies przetwory w sloikach prawda? I co? Moga stac latami i nadal sa dobre do spozycia.

Gość jak kiedys sie
podnosze

Gość z mięsa weków nie robię
no i nie stoją mi dłużej niż rok tak samo soki bez cukru się popsują

Gość olesa
A ja Anulke popieram, moja kumpela na studiach badała te całe słoiczki i mi powiedziała, że to sama chemia, że to nawet koło owoca ani warzywa nie stało i żebym w żadnym wypadku mojemu synowi nie dawała. A z resztą dziecko strasznie po nich tyje. Co i rusz słyszę, że przy pierwszym dziecku kobiety dawały słoiczki, a drugie dziecko to nawet nie powąchało, bo tylko same problemy po nich były. Lepiej samej zrobić obiadek- pracy dużo przy tym nie ma.

Gość jhgfghjk
Dawałam słoiczki i nie chorowała na grypy anginy i inne Przestałam dawać bo już za duża była i trzy razy była chora Póki dawałam słoiczki wyglądała tak zdrowo-rumiane policzki a jak przestałam to anemicznej bladości dostała..

Gość Aleks20
Ja również popieram Anule i wszystkie panie które są jej zdania. Mam 6 miesięczna córeczkę od kiedy tylko może jadąc coś innego niż mleko sama gotuje jej obiadki zupki robię deserki...ziemniaczki i marchewki dostaje z pola gdyż mieszkam na wsi i nie kupuje warzyw które mam pod rękach w marketach. Sloiczek kupiłam mojej Anastazji raz, nie chciała go jeść oczywiście jej sie nie dziwię...niby pierwsza marchewka haha kolorem marchewki nie przypominało już nie wspomnę o smaku i zapachu porażka. Jeśli twierdzicie ze sloiczki są zdrowe i bez konserwantow to podziwiam za poglądy i decyzję napychania tym dziecka skoro takie zdrowe to dllaczego mają termin ważności na 3 lata albo dłużej dlaczego obiadki lub deserki nie muszą stać w lodówkach tylko stoją na pulkach w markecie i mimo to sie nie psują i dlaczego niby marchewka ze sloiczka bez konserwantow nie chce sie sprac do dziś z koszulki mojego dziecka a normalna z mojego gotowanego obiadku spiera sie bez problemu. Jestem młoda mama bo mam zaledwie 20 lat mimo to codziennie gotuje mojemu dziecku coś innego na obiad i nie jest to ze sloiczka...nic jej nie jest jest zdrowa i bardzo silną dziewczynka i wygląda lepiej niż nie jedną jej rowiesniczka jadąca wyłącznie na sloiczkach. Moja mama kiedyś tylko gotowala mi sama obiady bo nie było sloiczkow i jak na razie nie narzekam na zdrowie więc sama tez dziecka nie będę szprycowac sloiczkami skoro mogę iść do sąsiadki po jabłka z jej sądu i zetrzec z biszkopcikiem na tarce. Nie mówię ze warzywa czy owoce z marketów są zdrowe i bez konserwantow bo w tych czasach nawet woda jest z konserwantami ale twierdzę ze mój ugotowany obiadek na pewno jest zdrowszy od tego czegoś jak to Anula stwierdziła w sloiczkach i o wiele bardziej smakuje mojemu dziecku. I zdania nie zmienię mimo waszego chamstwa i pojazdów po Anuli na tym forum

Gość gość
Krytykują te mamuśki słoiczki,które nie stać na kupno.Wstyd się przyznać do biedy.Wiadomo że za marne grosze kupi się 2 kg marchewki i gotuje się dziecku przez 3 tyg niby zdrowe obiadki:)Wielkie Matki Polki

Gość Matula92
Anulkka26 popieram Ciebie w 100%,ze obiadki sie gotuje swojemu dziecku. Ja raz kupilam ten sloiczek i dalam mojemu synkowi ktory ma 6miesiecy i powiem,ze wszystko wymiotowal. I jeszcze jedno koszulka mu sie ubrudzila pralam ale plama nie zeszla...I co tam niby CHEMII nie ma. To przeczytajcie sklad tej zupki niby z cieleciny jest,a tu az 8% Mniam. A rodzice ida na latwizne i dlatego je kupuja. A tak szczerze jaki to problem obrac jednego ziemniaka jedna mrchewke,troszke kalafiora wrzucic I kawelek kurczaka..???Ile to zajmie 10 min do wody i masz ugotowane bez zadnych przypraw.Wrzucasz do blendera miksujesz i obiadek masz na dwa dni. Bo ja zawsze na tyle gotuje. A SYNEK JE I NIE WYMIOTUJE TEJ CHEMII WIE CO JEST DOBRE;);)

Gość gość
żal was czytać leniwe matki, jeszcze jak sie troską o dziecko zasłaniają:/ niedawno była afera, że w słoikach z paróweczkami gerbera było MOM!!!! wow sama pychotka i zdrowe bo ze słoika!!! a ta co pisze o karmieniu codziennie innym miesem, jegnięciną, królikiem itp to chyba czytać nie umie- proponuje przeczytać ile w słoiku jest tego miesa, a ile marchewki i innych zapychaczy.

Gość capiroska
moj maly wlasnie skonczyl 6 mcy i oprocz mleka (jest na mm) dostaje codziennie jakas zupke (warzywa ugotowane na wodzie i zblendowane ) co drugi dzien z miesem. Na deser zblendowane owoce (jablka, brzoskwinie, banany it same lub w kombinacjach) na kolacje kasza manna na wodzie i wymieszana z mm. Chrupek ani biszkoptow nie je bo nie ma jeszcze zebow no i dopiero co wprowadzam gluten. A sloiczek zjadl raz w zyciu- przecier ze sliwek od 4mca jak mial problemy z wyproznieniem. Nie powiem-pomoglo, ale teraz juz wiem jak to wyglada wiec jakby co to zrobie sama :) Aha na studiach mialam przyjemnosc badac sloiczki i kubusie, sklad pozostawia wiele do zyczenia...

Gość gość
A ja znam babkę która pracowała w firmie która dokladnie jest od waszych ZDROWYCH SLOICZKÓW. Dostala wylotkę z pracy bo nie chciala przepuscic serii "słoiczków" do sprzedaży .Ona wyleciała a na jej miejsce przyszedł ktoś kto mial inne zdanie niż ona !! Pyszne zdrowe - lepiej zalewajcie gorący kubek i dajcie dziecku na to samo wyjdzie hahaha Smacznego

Gość gość
kiedyś większość ludiz miała swoje działki i swoje warzywa owoce, pamiętam to okładnie z dzieciństwa. Anulka piszesz ze pamiętasz ze jadłas normalnie jako dziecko czyli musialas mieć ze 2-3 latka a nie pół roku skoro to pamiętasz! takiemu maluszkowi kiedyś to sie dawało startą gotowaną marchewkę z własnego ogródka, albo starte jabłko z własnej jabłonki. w życiu nie dałabym sklepowego jabłka, wiem bo pracowalam w rolnictwie, jak wiesz co to jest np karencja to domyśl sie o co mi chodzi.

Gość PAULa321
Ja porostu nie rozumiem ludzi każdy pisze o tym co sam podaję. Ci co podają słoiczki chwalą je a Ci którzy sami gotują chwalą swoje. Moja 6 miesięczna córcia jest alergikiem od urodzenia i jakbym miała jej sama gotować obiadki z tych naturalnych warzyw z marketu i tego mieska które jest myte w jakimś dziadostwie żeby dłużej leżało to by caly czas była w kostkach i plamach