Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość co mam robić bo nie wiem

Czerwone, suche policzki u dziecka!!!

Polecane posty

Gość co mam robić bo nie wiem

Wiem, oznaka uczulenia. Tylko nie wiem na co - białko krowie czy gluten? Moja córka ma 9 miesięcy. Jakiś tydzień temu zjadał trochę bitej śmietany z tortu. Pisząc "trochę" mam na myśli jakieś pół łyżeczki od herbaty. 4 letni brat się z nią podzielił. :O No i wywaliło jej czerwony rumień na policzku. Później trochę przygasło a wczoraj napiła się mleka krowiego. A dokładniej wylizała i wypiła resztkę mleka z miski po płatkach syna. No i dzisiaj ma dwa policzki czerwone i suche. Niby wskazuje na nietolerancje na białko ale... Ona jest na NANIE (zwykłym!!!) od urodzenia i nie miała żadnych sensacji. Co więcej je słoiczki na mięsie a w nim też jest przecież białko. Opcją jest też gluten bo mała ostatnio podgryzała dupki od chleba. Ale nie słyszałam by nietolerancja glutenu wychodziła suchymi, czerwonymi plamami na policzkach.

Gość izoolda
chetnie sie dowiem co mamy mysla na ten temat.Ja teraz mam 7 miesiecznego synka i nigdy sie do tej pory nie przejmowalam tymi policzkami.Raz ma czerwone raz nie.Róznie reaguje na nowe smaki.Raz po jablku ma czerwone raz nie ma.Innym razem jest czerwony jak burak a nie wprowadzalam nic nowego do diety.

Gość fghjkl
skaza białkowa tak się objawia i jeszcze chropowata skórka za uszkami.

mój syn do tego ma szorstkie, swędzące czoło. Już sama nie wiem z czego zrezygnować, bo nie zauważyłam żeby jakiś posilek szczególnie nasilił te objawy...

Gość BUUUUUUUUUAAAAAHAHAHAHA
Jak mozna dawac 9 miesiecznemu dziecku mleko krowie albo tort.

przeciez napisała że z tortu zjadła odrobinę śmietany i podobnie z tym mlekiem...znowu nie przesadzajcie. Ja byłam z synem u lekarza i bez większych obserwacji małego pacjenta diagnoza była jedna: skaza białkowa. Pediatra kazała metodą prób i błędów eliminować różne rzeczy z diety. Ale tak jak wspomniałam nie zauważyłam aby po czymś szczególnym (no może oprócz czekolady) objawy się nasilały.

Gość ty glupia tyyyyyyyy
Nastepna... Wystarczy wlasnie tak malo alergenu wprowadzic by pojawila sie reakcja na niego.

Gość ty glupia tyyyyyyyy
Ha ha ha! Przeciez dostalo tort a nie sernik:P Ale sie czepiasz, a nie masz czego.

Gość heh a ja bym chciała
Nietolerancja glutenu (celiakia) objawia się różnie u każdego uczulonego.Powiem Ci tylko,że objawem na pewno nie byłaby sama wysypka. Plamki na policzkach,bardziej wyglądają na skazowe.Moja córka ma skazę białkową,ale ona wyszła w pierwszych tygodniach życia,a Ty piszesz że Twoja córka jest na zwykłym NAN-ie.A powiedz czy nie dawałaś jej może czegoś,co zawiera np.cytrusy,owoce leśne,orzechy?

sprawdź czy ma podrażnioną skóre pod kolankami i w zgięciach łokci, na nadgarstkach, własnie za uszkami....ja mam 21 lat i mam atopowe zapalenie skóry inaczej zwane skazą białkowa i tak sie to objawia.ja mam np. uczulenie na mięso wieprzowe i na ser żółty a na jogurty czy mleko już nie.idź najlepiej do pediatry to sie troszkę uspokoisz :) pozdrawiam

do autorki - to moze byc skaza bialkowa ale nie musi... mielismy podobny problem, czerwone suche policzki u mojej corki jak miala cos 7-8 mc; poniewaz bylam wtedy w Polsce poradzilam sie pediatry i kazal nam przejsc na Nutramigen; po powrocie do Francji, bo tu mieszkam, pytalam pediatry i powiedzial mi ze jesli dziecko praktycznie od poczatku jest na normalnym mleku modyfikowanym to jest male prawdopodobienstwo ze skaza objawila sie dopiero teraz i ze dzieci czesto tak reaguja na wprowadzane nowosci co nie oznacza od razu uczulenia; przepisal nam test skorny w plasterkach na alergie na bialko krowie - i ten wyszedl negatywny:) wrocilismy z powrotem do normalnego mleka a problem z policzkami zniknal sam z siebie po pewnym czasie... Test nazywa sie Diallertest i jest przeznaczony dla niemowlat i malych dzieci.

Ja powiem tak :) Wiele się naczytałąm o czerwonych, suchych i swedzących policzkach gdyż moj synek miał dokładnie takie. Do tego doszły kolejne plany na czole, rączkach, łydkach, pod kolanami, pleckach. Miał wtedy nie cały roczek. Pił już mleko krowie (bo nie tolerował sztucznego), jadł bułeczki itp. Byliśmy u pediatry, któa nas skierowała na badania z krwi w kierunku alergii. Wyniki wykazały że mały jest uczulony na prawie wszystko, czyli mąka pszenna, żytnia, gluten, marchewka, cytrusy, szpinak. Na mleko krowie nic nie wyszlo, czyli zostały nam do jedzenia jogurty, sezonowe owoce (a byłą wtedy zima), zielone warzywa. Kupowałam chleb bezglutenowy (drogi i strasznie niedobry), smarowałam maslem do tego dobra wędlina również bezglutenowa - też strasznie droga. Za dużo kasy na to jedzenie szło i zaczęląm sama piec chlebek. Piekłam chleb kukurydziany, ciasteczka kukurydziane. Za obiad wiecznie mialam kalafiora lub brokuła, fasolke. Oczywiście dieta to nie wszystko. Trzy razy dziennie musialam smarować całe cialko roznymi specyfikami. Wieczorem lekarstwa. I to wszystko trwało ponad rok. Potem stopniowo musiałam wprowadzać nowe produkty, zaczynając od marchewki a kończąc na chlebie zwykłym (tak jak u niemowlat). I udało sie, alergia zniknęła :) Teraz ma prawie 3 latka i je właściwie już wszystko. Miał powtorzone badania i alergii na gluten już nie ma. Lekko podwyższone miał na kakao. Ograniaczam czekoladę, jak zję za dużo to od razu na rączkach mu wychodzą te plamki. Cóż o Atopowe Zapalenie Skóry trzeba naprawdę dbać i nie lekceważyć najmniejszej nawet plamki. Bo to swędzi a dziecko się drapie aż do krwi i potem moga pozostać szpecące blizny. To na tyle, trochę sie rozpisałam. Pozdrawiam. M.

do autorki - to moze byc skaza bialkowa ale nie musi... mielismy podobny problem, czerwone suche policzki u mojej corki jak miala cos 7-8 mc; poniewaz bylam wtedy w Polsce poradzilam sie pediatry i kazal nam przejsc na Nutramigen; po powrocie do Francji, bo tu mieszkam, pytalam pediatry i powiedzial mi ze jesli dziecko praktycznie od poczatku jest na normalnym mleku modyfikowanym to jest male prawdopodobienstwo ze skaza objawila sie dopiero teraz i ze dzieci czesto tak reaguja na wprowadzane nowosci co nie oznacza od razu uczulenia; przepisal nam test skorny w plasterkach na alergie na bialko krowie - i ten wyszedl negatywny:) wrocilismy z powrotem do normalnego mleka a problem z policzkami zniknal sam z siebie po pewnym czasie... Test nazywa sie Diallertest i jest przeznaczony dla niemowlat i malych dzieci.

Gość bujaczko
up up