Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lalajkaa

Nie mam pomysłu na obiad... Jakieś propozycje?

Polecane posty

Gość lalajkaa

Już nie mam pomysłów na obiad. Ciągle gotuję to samo, do znudzenia. Pierogi, kurczak, piersi z kurczaka, filety rybne, spagetti, naleśniki, jakis gulasz... Bardzo proszę o ciekawe, tanie pomysły na obiad. Na pewno wypróbuję. Pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość demika
z wczoraj: kotlety z karkowki przyprawic:sol, pieprz, majeranek, czosnek, ewentualnie papryka, obtoczyc w mace , obsmazyc z cebula dolac wody na patelnie, wrzucic pokrojona papryke kolorowa i pieczarki i podusic troche, az warzywa beda lekko miekkie mniam:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lalajkaa
brzmi zachęcająco... czekam na dalsze propozycje

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Polecam zapiekankę z brokułami: gotujemy makaron napół twardo, tak samo brokuł, śmietane mieszamy z 20 dag sera żółtego i 2 ząbkami czosnku oraz solą i pieprzem. Układamy makaron, brokuł, wykładamy śmietane z serem i czosnkiem - zapiekamy ok 20 min pycha i szybkie:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a ja robię tak
kiełbasa z pomidorami - kiełbasę typu podwawelska kroję w cienkie plasterki, podsmażam na oleju aż się lekko zrumieni, wrzucam na nią przelaną wrzątkiem cebulę w krążkach - dużo i kilka ząbków czosnku w plasterkach. Chwilę podsmażam żeby cebula się zeszkliła (czosnek nie może się zrumienić!) , wrzucam na to latem pokrojone pomidory bez skóry a zimą pomidory z puszki. Duszę na małym ogniu aż pomidory się rozgotują a cebula będzie miękka. Doprawić na ostro. Pycha z bagietką na kolację albo na obiad z ryżem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość może nie na temat
ja tez skorzystam z podpowiedzi i zrobię dziś obiad według tego ostatniego pomysłu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
albo zapiekanka ryżowa z salami podsmażasz pokrojoną w kostkę marchewkę, dusisz prawie do miękkości, dorzucasz cebulę, później pieczarki. Dusisz kilkanaście minut. Dodajesz kukurydzę, ugotowany ryż, pokrojone w kostkę salami i trochę koncentratu pomidorowego. Dusisz chwilę razem i przekładasz do naczynia żaroodpornego i kładziesz kilka plasterków salami (albo juz nie jak wolisz) i plasterki sera. W wersji oryginalnej przepisu nie wkrajało się salami tylko kładło się na wierzchu, ale o wiele lepiej smakuje jak jest w środku. Wbrew pozorom przepyszna zapiekanka, bo salami nadaje specyficzny smak. A do tego pożywna i jaka odmiana od tradycyjnych obiadów. ja tez mam ciągle problem z tymi obiadami możesz tez zrobić chili con carne: podsmażasz mięso mielone, cebulę, smażysz jak do spaghetti, jak już bedzie prawie prawie, dorzucasz fasolę czerwoną z puszki i pomidory (opcjonalnie lub z puszki), trochę koncentratu, przypraw, ziół.. Dusisz chwię razem i gotowe. Ja podaję z ryżem lub z chlebkiem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
albo zapiekanka ryżowa z salami podsmażasz pokrojoną w kostkę marchewkę, dusisz prawie do miękkości, dorzucasz cebulę, później pieczarki. Dusisz kilkanaście minut. Dodajesz kukurydzę, ugotowany ryż, pokrojone w kostkę salami i trochę koncentratu pomidorowego. Dusisz chwilę razem i przekładasz do naczynia żaroodpornego i kładziesz kilka plasterków salami (albo juz nie jak wolisz) i plasterki sera. W wersji oryginalnej przepisu nie wkrajało się salami tylko kładło się na wierzchu, ale o wiele lepiej smakuje jak jest w środku. Wbrew pozorom przepyszna zapiekanka, bo salami nadaje specyficzny smak. A do tego pożywna i jaka odmiana od tradycyjnych obiadów. ja tez mam ciągle problem z tymi obiadami możesz tez zrobić chili con carne: podsmażasz mięso mielone, cebulę, smażysz jak do spaghetti, jak już bedzie prawie prawie, dorzucasz fasolę czerwoną z puszki i pomidory (opcjonalnie lub z puszki), trochę koncentratu, przypraw, ziół.. Dusisz chwię razem i gotowe. Ja podaję z ryżem lub z chlebkiem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
albo coś wyczaruj z mąki? np. pierogi, kopytka i do tego gulasz, knedle owocowe lub inne, placki ziemniaczane? albo naleśniki z farszami np. pieczarkowy z cebulką , mięsny z pomidorami, na słodko z dżemem, serem białym i cynamonem itp? wychodzi dużo, a nie drogo;) raz na jakiś czas jakaś fasolka po bretońsku, ryż z warzywami po chińsku..

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ghjkl
ja dzisiaj robiłam polędwiczki wieprzowe usmazone na masełku a na nie wyłożone smażone pieczarki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a ja robię tak
a mnie się przypomniały jeszcze poczciwe gołąbki ;) czasem robię po prostu zupę krem pieczarkową, brokułową albo cebulową na topionym serku a do tego grzanki z serem, szynką i cebulką w środku - bardzo szybkie i pożywne jedzenie ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a ja robię tak
może jeszcze kurczak z rosołu w potrawce - pycha :) Ale to popularne danie pewnie czasem robisz.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×