Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość przerażenie total

Naturalnie czy ZZO?

Polecane posty

Gość przerażenie total

Dziewczyny co o tym myślicie? Na co lepiej się zdecydował? Na poród naturalny bez żadnych uśnieżaczy bólu czy na ZZO? W necie dużo o tym piszą. Wiadomo, ze naturalny = koszmarny ból, o którym się szybko zapomina bla bla bla, ale jednak ból. Za to ZZO też różowe nie jest. Można mieć różne problemy po zastrzyku, a już nie wspomnę o tym, ze lekarz może sobie nie trafić w kręgosłup i jesteś kaleką do końca życia. I co w takiej sytuacji wybrać?

Gość bellusia
jak jesteś "przerażona total", to wybierz ZZO, bo podczas porodu będziesz spięta i możesz mieć problemy ze słuchaniem i wykonywaniem poleceń położnej, a mówi on akiedy oddychać, a kiedy przeć i jak i możesz utrudniać, a tym samym wydłużyć poród

Gość mamamama25lat
nie zdecydowalabym sie nigdy na ZZO . Urodzilam jedno dziecko. Naturalnie. I nie twierdze ze jest to ogromny bol. Gorsze skurcze jak sam porod. Nastepne jesli juz rowniez rodze naturalnie. Pozdrawiam

Gość a ja rodzilam
ze znieczuleniem. swietna sprawa. niesamowita ulga, naprawde cudownie-polecam. gdy bede drugi raz rodzic, na pewno znow wezme. ps. zawsze moga byc jakies skutki uboczne- a jesli na przyklad zrobia nieplanowana cesarke- bo podczas porodu naturalnego powiedzmy spadlo cisnienie dziecku- i podczas operacji uszkodza ci np. pecherz? tez tak moze sie zdarzyc, zawsze jest jakies zagrozenie. A w ogole do cesarek tez robia to znieczulenie.

Gość wfefw
Ano właśnie... Chciałam napisać że miałam cesarkę i do niej ZZO, i naprawdę bardzo sobie chwalę. Nie mialam żadnych negatywnych odczuć w czasie znieczulania i zabiegu, szybko wracałam do siebie. Fakt, męczyły mnie bóle głowy pzez jakiś tydzień, no ale ja w ogóle mam do takowych skłonności. I tak jak wcześniej nie chciałam żadnych znieczuleń (cesarki też nie spodziewałam się), tak teraz cieszę się że tak wyszło.

Gość iga ambra
do autorki - chyba Twoje przerazenie zzo wzielo sie z jakis pojedynczych przypadkow opisanych w necie, a wiadomo, ze nawet zwykly porod moze niesc zagorzenie dla matki czy dziecka, podobnie cc, podobnie jak siedzac w domu moze spasc na glowe sufit......skad takie podejscie do zzo ?? To jakis mit, o wielkich zagrozeniach, o kalectwie ze strony zzo.....leczac zeba u dentysty tez mozesz zostac kaleka...... Mam wyksztalcenie medyczne i z cala swiadomoscia pisze, ze zzo jest bezpieczne, wrecz rutynowe w szpitalach i nie tylko przy porodach. To ze sa przypadki zlej reakcji organizmu na znieczulenie jest tak samo czeste jak w innych znieczuleniach. Tak samo to ze trafi sie zly anestezjolog, ktory nie umie sie wkloc.....ale przeciez to zalezy od szpitala i lekarza. Trzeba miec jakiegos pecha, zeby sie lekarz zle wklol. ZZO podaje sie ponizej rdzenia, nie ma mozliwosci jego uszkodznia, jesli anestezjolog umie podac zzo. Poczytaj autorko dokladnie o medycznym aspekcie tego znieczulenia i na pewno zauwazysz, ze to nie jakas masakra po ktorej polowa pacjentke nie wstaje z lozka. W kazdym szpitalu co dzien podaje sie mase znieczulen i jak z kazda praktyka medyczna zdarzaja sie zle przypadki (tak jak pisalam wyzej - u dentysty tez sa zle przypadki ). Wiec bez paniki ! A z zzo rodzi sie o niebo lepiej. Skonczyla sie era cierpien kobiet na porodowkach, sama mialam zzo i wiem jaka to ulga, mnie przyspieszylo porod, moglam sie zdrzemnac przed bolami partymi, bolu partego czulam bardzo niewiele i zakladanie szwow po nacieciu bylo bezbolesne. Wiec polecam schowac to podbudzone internetem przerazenie zzo i serio sie na nie zdecydowac ;)

Sama musisz zdecydowac, my cie w tym raczej nie pomozemy. Ja rodzilam naturalnie, bez znieczulenia i pewnie, ze bolalo, ale moj porod byl w miare szybki (6h), wiec do zniesienia, a o bolu faktycznie szybko sie zapomina. Poza tym ja ci powiem jeszcze, ze wole urodzic jsetke dzieci, niz jeszcze raz przechodzic przez "klatwe faraona", ktora zarazilam sie w Egipcie :o To dopiero byl bol polaczony z roznymi sensacjami :o

Gość activiam
U mnie w szpitalu dają zniczulenie na życzenie każdej rodzącej.Sama nastawiam sie na to, ze jesli ból bedzie koszmarny , na pewno poprosze o ZZO.Natomiast dziewczyny, ktore ze mna chodza do szkoły rodzenia - ani jedna nie chce znieczulenia. Na ostatnich zajeciach położna zapytała nas, ktora w ogole o tym mysli - tylko ja podniosłam ręke i wyszłam na ta "gorszą".

Gość przerażenie total
Ja już rodziłam więc wiem jaki to ból i jak ktoś pisze, ze nie straszny to zazdroszczę bo mi się śni po nocach. ZZO miała sąsiadka do jakiegoś zabiegu i potem długo ją bolała noga i kręgosłup. Nie mogła dojść do siebie. Miała jakieś masaże, leki i dopiero jej przeszło, ale strasznie cierpiała przez prawie pół roku i dlatego teraz się boję. Jednak jestem bardziej nastawiona na ZZO bo jak pomyślę o naturalnym to szczerze na samą myśl mnie boli.

Gość przerażenie total
Ja już rodziłam więc wiem jaki to ból i jak ktoś pisze, ze nie straszny to zazdroszczę bo mi się śni po nocach. ZZO miała sąsiadka do jakiegoś zabiegu i potem długo ją bolała noga i kręgosłup. Nie mogła dojść do siebie. Miała jakieś masaże, leki i dopiero jej przeszło, ale strasznie cierpiała przez prawie pół roku i dlatego teraz się boję. Jednak jestem bardziej nastawiona na ZZO bo jak pomyślę o naturalnym to szczerze na samą myśl mnie boli.

Gość mama klaudii
mój poród zaczął sie sn i tak przez kilkanascie godzin połozna namówiła mnie na zzo i nie żałuję nic nie czułam dla mnie to zbawienne było :) zzo nie jest złe tylko musisz poszukac dobrego anestezjologa ..... po mnie miało jeszcze kilka moich kolezanek i wszystkie sobie chwala i zadna nie miała problemow po ...