Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kalinnaaaaaaaa

PROSZĘ O SZYBKĄ POMOC 2 letnia córka ma 39,5 gorączki, byłam u lekarki...

Polecane posty

Gość kalinnaaaaaaaa

W nocy ja rozpaliło prawie do 40 stopni :( podaliśmy ibufen, rano czopek. Lekarka stiwerdziła, że ma leciutko czerwone gardło i zapisała leki. Ja mam wątpliwosci czy to nie "trzydniówka"

Gość moj 3 latek ma 38 a lekarka
twierdzi ze zdrowy jak ryba :O bylam dzis rano :O

u Was chociaz cos zapisala a u nas nic a nic jakie macie syropki?bo wnioskuje ,ze antybiotyku brak?

Gość kalinnaaaaaaaa
cosdo psikania na gardło, tantum verde. Euphorbium do noska, nurofen 3 razy dziennie i czopki doraźnie (eferalgan) ale nie wiem czy te leki wykupować czy tylko podawać nurofen...

Gość kalinnaaaaaaaa
acha i coś z lipą i malinami

Gość a ja powiem
kalina, rób okłady na czoło, łydki i brzuch, ale nie na raz. zrób kąpiel, zacznij od temp wody o 1 stopień niższej od temp ciała. i powoli dolewaj chłodniejszej wody, tylko nie zrób za zimnej tej kąpieli. mozesz też podać jak masz pyralginę w czopku, albo rozkruszoną tabletkę. ale najpierw upewnij się u lekarza w jakiej dawce. czopek chyba na pół, albo nawet trochę mniej niż pół i przecinaj wzdłuż. tabletka to też chyba na pół, ale upewnij się u lekarza.

dla mnie najgorsze jest to ,ze ida swieta a ja nie mam pewnosci czy moje dziecko jest zdrowe pomimo naszej wizyty u lekarza ja wykupilam rubital ale to bez rp bo tylko o tym wspomniała

Gość kalinnaaaaaaaa
spróbuje z tymi kąpielami - raz dziennie czy więcej?

Gość kalinnaaaaaaaa
MAmo 3 latka - moze idz do innego leekarza jeszcze dla pewności? Ja bym poszła ale niestety tylko ta jedna dziś przyjmowała a od jutra do niedzieli mają zamkniete wogóle i zaleciła pogotowie w razie czego...

Gość ile dziecko ma
po cholerę chodzicie do lekarzy jak wiecie lepiej:o

Gość pianę z bialek dodaje sie
wypu te leki tym bardziej ze jutro juz nie kupisz nic :O czasami przy 3dniówce , moze się pojawic jakas infekcja , wiec te leki ( to zaden antybiotyk) zaserwuj ;)

Gość a ja powiem
kąpiel to tak na spędzenie temp, to nie terapia tylko środek doraźny. mojej córce pomogła jedna. ale zadbaj, żeby nie było przeciągu. do ile dziecko ma. chodzę do lekarzy, bo nie wszystko jest bez recepty, a przy często chorujących dzieciach potrafisz rozpoznać infekcję i walczyć z nią sama póki można, a nie od razu lecieć do lekarza. wiele jest matek, które jak dziecko tylko kichnie lecą do lekarza. nie mówię tu o niemowlętach i bardzo małych dzieciach. i żeby nie było, że jestem zła matką, no

u nas tez 1 przyjmuje do tego problem z rejestracja-dobrze,ze my podlegamy pod ta ktora miala dyzur bo pani w rejestracji nie rejestrowala dzieci "innych" lekarzy :O kobieta czekała od 5.30 (rejestracja jest od 7ej) byla pierwsza i rejestatorka nie przyjela jej dziecka bo to nie pacjent tej lekarki ktora przyjmuje no paranoja jakas

mi zdarzylo sie isc "za wczesnie"? do lekarza nim choroba sie w pełni rozwineła ale na co mam czekac?to jest przedszkolak-ja chodze do pracy-musze wiedziec czy mały moze isc do przedszkola czy nie poza tym wg mnie przetrzymywanie dziecka 3-4 dni z wysoką temp jest z deka nieodpowiedzialne

Gość miła jak zawsze
Daj małą do wanny z chłodną wodą a jeśli nie masz to okładaj ją zimnymi okładami, jesli gorączka nie spada po podaniu lekarstw jedz na pogotowie bo mała się wykończy;/

Gość miła jak zawsze
Daj małą do wanny z chłodna wodą a jesli nie masz wanny to okładaj zimnymi okładami(czoło i nadgarstki sa najważniejsze).Jeśli podajesz leki i gorączka nie ustępuje jedzcie na pogotowie bo mała się zamęczy;/

Gość kalinnaaaaaaaa
Dzieki za rady :) wieczorem dam małą do chłodniejszej niz zwyle kąpieli. LEKI WYKUPIŁAM :) P.S. JAK MOŻE LEKARKA NIE PRZYJĄĆ ??!!!??!!!?? Mi też kiedyś jedna łaskę zrobiła jak nie było pediatry naszej córki - że nie do niej się zapisałam i mam sobie chodzić do dwojej !!! Nosz kur...wa wtedy POPROSIŁAM O WYPISANIE KARTKI ŻE NIE PRZYJMIE MI DZIECKA Z TEMPERATURĄ/CHOROBĄ ITP. Od razu ton sie jej odmienił...

ja ostatnio na pogotowiu trafilam na takiego bęcwała ,ze głowa mała lekarz dal takie leki ze dobrze ,ze farmaceuta zareagowal bo by mi sie dziecko wykonczylo

Gość a ja powiem
nie no, ja też idę do lekarza, jak mają wysoką gorączkę i nic poza tym, albo jak np będą wolne dni, żeby potem nie jeździć na pogotowie. ja mówię o początkach infekcji, którą można poleczyć domowymi sposobami. a Ty bardzo dobrze robisz, że starasz się, żeby dziecko chore do p-la nie chodziło. ja siedzę w domu i mogę sobie poobserwować swoją młodszą i iść do lekarza, kiedy już jest potrzeba.

Gość kalinnaaaaaaaa
I powiem Wam, ze sama zaczynam czuć się kiepsko, jakieś dreszcze mnie przechodzą, zmino ciepło na zmianę... chyba sie załamie akurat teraz!!! :( :( :(

Gość kalinnaaaaaaaa
A o pogotowiu też mam już swoje zdanie odwodnione dziecko z krwia w kupce odesłali do domu bez żadnych oględzin, konsultacji NIC. Tymczasem mała miała salmonellę !!!!! 2 tygodnie w szpitalu pod kroplówką - tak sie skończyło...

kalinaaaaaaaaaa moze my o tych samych placowkach piszemy,heh

Jesli jedyny problemto 39.5stC, bez żadnych dolegliwości, typu katar, kaszel, duszność, biegunka, wymioty to wystraczy leczenie objawowe- leki p/gorączkowe, pilnowanie by dziecko dużo piło i tyle. Skoro lekarz stwierdził zaczerwienione gardło to proponuję wykupić Tantum Verde, bo to bardzo dobry środek do leczenia miejscowego. Euphorbium to krople na katar- środek homeopatyczny ale działający dobrze. Jeśli macie wątpliwości co do swojego lekarza rodzinnego, to zawsze można zmienić poradnię (należy tylko pamiętac o zabraniu karty szczepień). A jak nie to zaufajcie lekarzowi i słuchajcie jego zaleceń. Nie ma nic gorszego niż pacjent co się nie stosuje do zalecanego sposobu leczenia... Aktualnie panuje masę wirusów, w tym słynna grypa, która ma łagodniejszy wbrew pozorom przebieg niż grypa sezonowa... To co bardzo charakterystyczne w jej przebiegu to to, że zaczyna się nagle, wysoką gorączką, bez żadnych innych objawów. Później dołącza się suchy kaszel, bóle mięśniowe, osłabienie, brak łaknienia jak to w grypie... Jesli dziecko ma katar, kaszel, zaczerwienione gardło to zapewne zwykłą infekcja wirusowa... Jeśli w te wolne dni coś się bedzie niepokojącego działo, to z małym dzieckiem poza wizytą na Pogotowiu, można też pojechać od razu na Izbę Przyjęć szpitala pediatrycznego nie odmówią pomocy o ile stan będzie wymagał interwencji- z temp 37,5C to raczej będą marudzić, ale przy 39stC na pewno nie ...

Gość mkk
moje dziecko mialo 2 rayz juz wysoka gorączkę bez innych objawów i niestety za każdym razem robilismy wynik moczu, bo okazywał się stan zapalny dróg moczowych...

Gość kalinnaaaaaaaa
LEKARZ-PEDIATRA - dziękuję za wypowiedź. Pediatry naszej córki nie było dlatego byłam z małą u drugiej pani doktor a wątpliwości mam bo jak usłyszałam takie słowa "ja nie znam Pani córki i nie wiem" to mnie rozłozyła na łopatki.... Jak już pisałam leki wykupilismy, mała ma ciagle taka wysoką gorączkę. Popołudniu było lepiej ale znowu ma już 39 :( Jutro mieliśmy wyjechać na święta, lodówka pusta prowizoryczne zakupy zrobił mąż żeby co nieco mieć i tak oto spdzimy święta. Szczerze mówiąc liczę, że za parę dni wysypie małą i okaże sie że to była trzydniówka... moj 3 latek ma 38 a lekarka - ja jestem ze śląska ;)

Kalinaaaa, spokojnie dla małego dziecka 39 st to nie taka straszna gorączka... jesli się obawiasz to na noc daj koniecznie coś p/gorączkowego. Poobserwuj maluszka, czy nie płacze przy siusianiu, nie kaszle, nie boli go np uszko itd... matka jest najlepszym obserwatorem i zapewne jutro uda Ci się znaleźć przyczynę :) Życze spokojnej nocy i Wesołych Świąt... Pocieszę, ze u nas na oddziale też zostało kliku maluszków, więc to że Swięta w domu to już coś :) Będą następne... a Wigilia wśród najbliższych będzie na pewno cudowna... Tylko proszę jutro nie szczędzic dziecku leków p/gorączkowych święta będą wtedy spokojniejsze :) jeśli jest problem ze zbiciem temp lub leki pomagają na krótko, można podawać naprzemiennie- Ibuprofen z paracetamolem w systemie- np. Paracetamol - po 3 godzinach Ibuprofn- po 3 godz paracetamol -po kolejnych 3 Ibuprofen itd... dzieki temu odstęp między kolejnymi dawkami tego samego leku bedzie zachowany (6 godzin) a leki p/gorączkowe podawane na tyle często, ze temp powinna ustąpić ... mam nadzieję że jasno to napisałam :)

Gość kalinnaaaaaaaa
Mam podawać nurofen 3x6ml w razie potrzeby czopek eferalgan. Mała niedawno usnęła ale wiem, ze jak ją rozpali to nie bedzie znowu spała - dam czopek. Czy gdybym stosowała zamiennie jak radzisz to coś zmieni oprócz tego ze szybko i czesto zbije goraczke?? Jak długo mogę jej to podawać zeby było bezpiecznie?

Gość kalinnaaaaaaaa
aż jej burczy w brzuszku, praktycznie nic dzis nie jadła :( wypiła mleczko i wciskamy jej płyny zeby sie nie odwodniła bo pić też nie chce.