Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

a tak na marginesie

Sylwester w domu-----Menu?

Polecane posty

Witam. Urządzamy ze znajomymi (3 pary) Sylwestra u nas w domu (mieszkaniu :O ) Zaczynamy o 20-tej. Od czego zacząc?Co podac pierwsze?Ciasto,przekąski czy coś ciepłego? Jak to rozplanowac? A propos ciepłych dań---> Ile (1 czy 2 razy?) i o jakiej porze?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
2 ciepłe dania (22:00 i 02:00). Na początek przekąski (koreczki, krakersy z twarożkiem), później jakieś sałatki. Danie ciepłe to mogą być szaszłyki, pieczona kiełbasa, bigos, zupa gulaszowa, krokiety itp. Ciasto w okolicach północy. Taka jest moja porpozycja.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zupa koło północy
? To się chyba goście porz.... jak im ciasto razem z noworocznym szampanem razem zaserwować :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość no to jak
???????????

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ooIga
dajcie przepis na dobrą zupe gulaszową

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja robie podobnego sylwestra, z ciepłych dań bede robiła karkówkę z pieczarkami cebulą i serem zółtym, potem szaszłyki. Z zimnych przekąsek sałatkę warstwową - mam nowy przepis, śledzie koniecznie i może ryba po grecku a no i ciastko:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość wymyślacie nie wiadomo co
a tyle żarcia po swietach zostalo

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gargammelita
panga??? chcesz gości chwastem karmić??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Do nas też przychodzą znajomi i ja ZAWSZE stawiam na stole wszystko co planuję + na osobnych małym stoliku ciasto + owoce. Robię tak z dwóch powodów ;) Po pierwsze nie każdy lubi przystawki typu sałatki i koreczki,może woli coś konkretnego a po drugie też bym chciała sobie potańczyć,pogadać ze znajomymi a nie non stop znikać w kuchni bo o 21 zaplanowałam szaszłyki a o 22 gar zupy ;) Oczywiście kiedy dania ciepłe wystygną nie ma dla mnie problemu wstawić do piekarnika/mikrofali i podgrzać.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja powiem tak.....
przepis na zupę gulaszową .......uprzedzam jest dość pracochłonna ale się opłaca mięso wieprzowe jak na gulasz kroimy w kostkę i podpiekamy najlepiej w garnku w którym będzie gotowana cała zupa ...solimy... pieprz jak mięso się podpiecze podlewamy wodą i na wolniutkim ogniu gotujemy w między czasie podpiekamy na patelni kiełbaskę kroimy w kostkę ......ziemniaki....warzywa....paprykę czerwoną + żółta...możemy dodać też żółtą fasolkę szparagową lub czerwoną fasolę zależy jak kto lubi jak mięsko będzie prawie miękkie dodajemy całą resztę czyli warzywa kiełbasę podlewamy wodą i gotujemy aż wszytko będzie miękkie na koniec doprawiamy wg upodobań ....można też dodać troszkę mąki żeby zupa nie była taka rosołowa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
my tez robimy w domu ze znajomymi,i robimy tak: na stole bedzie stala wedlina,2 salatki (gyros i jakas z ryzem), sledzie tradycyjne i po kaszubsku,koreczki,pewnie beda tez czipsy i inne tego typu pierdoly,a na cieplo najpierw beda flaczki,potem kurczak z piecarkami,a pewnie juz po polnocy pierogi z barszczem czerwonym.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość vodeczka
U mnie pewnie jak zwykle będą pikantne skrzydełka i udka z kurczaka. ( bo nie trzeba ich pilnować i znikać w kuchni co chwilę) a później na rozgrzanie jakiś gulasz z kaszą- z tego samego powodu- można zrobić wcześniej i tylko odgrzać podczas imprezy. Choć w zeszłym roku robiłam zupę-krem pieczarkową z kuleczkami mięsnymi. I nikt już na to danie nie miał ochoty. Było dużo przystawek i każdy ciągle coś zajadał. Podejrzewam że w tym roku będzie podobnie- ale na wszelki wypadek zrobię gulasz.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość panga jest bardzo smaczna a
a ty swoim gosciom to kawior podawaj!!!gargammelita panga??? chcesz gości chwastem karmić ??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
A ja jakoś mam niemiłe wspomienia z ciepłymi daniami- wiadomo,ze nie wszyscy będa chcieli jeść kiedy jedzenie będzie gotowe a to późniejsze podgrzewanie jest bardzo męczace. Lepiej podać gościom na przykład półmisek wędlin lub jakieś fikuśne przystawki typu szynka serrano( z lap-pol) i dobry alkohol . Ja przynajmniej mam zamiar tak zrobić

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kurczaka pieke w piekarniku,a pieczarki pokrojone na patelni,dodaje troche cebulki,przyprawiam sola i pieprzem,troche wegety tez mozna dodac,a potem wykladam kurczaka na polmisek,a na wierzch daje pieczarki:) Czasamipieczarki obsmazam w calosci,jak sa mniejsze to nie ma potrzeby ich kroic.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Ludowa
Hej! a'propo macie może jakieś przepisy na takie fajne niecodzienne kanapeczki które będą jako przystawki ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sok pomidorowy z pieprzem
ja na ostatnią impreze (jakieś imieniny , urodziny - nie ważne) robiłam roladki z naleśników zamiast kanapek. Naleśnik na to sałata sos czosnkowy na bazie jogurtu i majonezu, szynka, ogórek konserwowy, oliwki. Zwinąć w rulon przekroić po skosie. układać na talerzu wyłożonym liśćmi sałaty. Ładnie wygląda, smakuje również i nie jest nudne jak codzienne kanapki :) Tutaj jest podobny przepis i zdjęcia :) http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_francuska/nalesniki/roladki_z_nalesnikow/przepis.html

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gargammelita
Nie popadajmy w skrajności! Między takim śmieciowiskiem jak panga, a takim wykwintem jak kawior są dorsze, morszczuki, halibuty, makrele, ryby maślane... i masa innych, którymi mozna uraczyć zgromadzoną brać. Droga koleżanko od pangi.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja zamiast pierogow w koncu zdecydowalam sie na krokiety - mniej roboty,i dostalamfajny przepis,do farszu miesnego dodaje troche sera zoltego startego,ponoc pyszne:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja niewiem przeciez
panga to bardzo dobra ryba tylko sa dwa rodzaje biała i rozowa nie pamiętam ktora jest lepsza ale jest przepyszna :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Temat juz koze nieco starawy, ale moze sie jeszcze komuś przyda (jak uzyje opcji "szukaj" :P ) W tym roku sprawdziło sie cisto francuskie- zrobiłam farsz (pieczarki, cebula, szynka konserwowa, ser, zioła, trochę koncentratu pom) zawinęłam w kwadraty ciasta, ułożyłam na blachach do pieczenia - i tak czekały sobie na swoją kolej w lodówce. W odpowiednim czasiu siup do piekarnika- 15 min i gorące danie/przekąska gotowa :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gosc82y3i
Sylwester i święta Zakopane, Kościelisko od 60zł/os Pokoje Gościnne u Agaty. Zapraszamy na sylwester i święta w góry i na narty. Lokalizacja: Kościelisko- Rysulówka, 5min samochodem od Zakopanego. Noclegi w cenie 60 zł za osobę. Mamy jeszcze wolne miejsca na sylwestra! Adres naszej strony: http://koscielisko.website.pl

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Rosół i pieczone udka - samo się robi i nie trzeba stać ciągle w kuchni a na stół sałatki, koreczki, sledziki, ogórcy. Po północy szampan, frukty, tort. To zawsze sie sprawdza.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Wystarczy szampan i tort śmietanowy :) i ferrari roszer mniam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja ze znajomymi zawsze sie dzielimy co kto robi itp. I zawsze sylwek u mnie,sporo miejsca mam :D ja robie bigos jajka w majonezie,szynka ogorki pomidorki,inni salatke z ryzem,gyros,schab pieczony. Do tego jakies chipsy paluszki itp.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×