Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bez siana w glowie

Wózek - doświadczne mamy doradzcie.

Polecane posty

Gość bez siana w glowie

W lipcu urodzę malucha. Jest to moje pierwsze dziecko więc nie mam doświadczeń związanych z wózkami a nad tymi już się zastanawiam. Stąd też proszę mamy o rady. Otóż, na początek chciałabym gondolę (wstepinie Roan Marita) http://www.sklep.urwis.com.pl/show_image.php?pID=2856 . I tu moje pytanie: jak długo gondola mi posłuży? Słyszałam, że ok. pół roku. Moje dziecko pół roku będzie miało w zimie, więc na co zamienić taki wózek? Odrazu na spacerówkę? Chciałabym uniknąć ciężkiej spacerówki, takiej nakładanej na stelaż po gondoli i odrazu wskoczyć na lekką, np. taką http://www.babyelephant.pl/pl/open/catalog/on/product/id/25840/cat/12. Czy taki wózek nadaje się na zimę i to dla kilkumiesięczniaka? Czy lepiej pół roku w gndoli, kilka miesięcy zimą w cięzkiej spacerówce i dopiero potem lekka? Jakie są wasze doświadczenia?

Gość gjsgnsjklgnjrtsk
kup se woz ciągnikowy hehehehe

Gość mama klaudii
ale chyba w kazdej gondoli podnosi sie troche oparcie aby dziecko mogło usiasc ? jak tak to nie ma problemu przejeźdź w niej do wiosny i kup spacerówke jaka chcesz

Gość maja papaja
A ja ci proponuję inne rozwiązanie: kup lekki wózek na pompowanych kołach bez gondoli (bo dziecko przyjdzie na świat o ciepłej porze roku) i przez pierwsze 6 miesięcy wóź malucha w autofoteliku lub rozłożonej na płasko spacerówce jeśli wybrany model będzie miał opcję rozkładania oparcia na płasko lub prawie płasko (na początku wóź dziecko w foteliku, a gdy będzie drzemać na tarasie w spacerówce kładź je na rozłożone na płasko siedzisko spacerówki). Około 5 miesiąca (będzie to grudzień), będziesz mogła spokojnie podnieść oparcie do pozycji półleżącej (dzieci w tym czasie niechętnie już leżą, za to zdecydowanie bardziej wolą obserwować otoczenie), a w styczniu (po 6 miesiącu) posadzisz je już z oparciem ustawionym pionowo. Maluch nie będzie marzł, bo spacerówki na dużych kołach są z reguły nieco bardziej zabudowane od parasolek (np. od takiego małego Silver Crossa z twojego linku) i o wiele lżej się je prowadzi po śniegu (pompowane duże koła), więc nie czuje się tak strasznie wagi dziecka (...a potrafi ono sobie już ładnie ważyć, oj potrafi). Pamiętaj również o dokupieniu śpiworka na zimę do spacerówki (jeżeli nie będzie go w komplecie). Polecam jeden ze starszych modeli Quinny (konkretnitie Speedi SX), albo któryś z modeli Teutonia, bo jako spacerówki są lżejsze w porównaniu z Roanem (mają aluminiowe stelaże). Np. Speedi wygląda tak: http://eurokids.com.ua/images/speedi_chili.jpg Ich ceny często zależą od kolorów tapicerek - czyli im starsza kolekcja tym są one tańsze. (Najtańszy pasujący fotelik do Quinny i Teutonii to Maxi-Cosi Citi).

Gość mamachi
my mielismy roana marite na zmiane z mutsy urban rider, i musze powiedziec ze roan sie super sprawdzil jak dzieciatko bylo male, corka,po mimo ze juz dawno dobrze siedziala i tak lubila jezdzic w gondoli to kolysanie ja uspakajalo i natychmiast zasypiala-i tak jezdzila do 8 miesiaca, potem spacerowka-na szybkie zakupy i na miasto-maclaren parasolka a na dluzszy spacer po lesie z drzemka ta od roana lub mutsy, tyle ze w mutsy sie nie do konca rozklada oparcie

Moje dziecko dużo spało w wózku na spacerach do 4 miesiąca, więc gondola była konieczna, żeby mu było wygodnie, poza tym była zima, więc chroniła go od chłodu. Po 4 m-cu dziecko zaczeło byc ciekawe świata i przez kilka tygodni zapinałam na stelaz siedzisko samochodowe, podniesione do pozycji półleżącej. A od 6 m-ca założyłam spacerówę, bo fotelik był za mały. Co do kół, duże pompowane sprawdzają się świetnie na dziurach w chodniku i zimą (teraz już druga). To moje doświadczenie i wiem na pewno, że zimą gondola jest konieczna, ale latem zastanawiałbym się, bo czasami widziałam biedne noworodki, zgrzane w zasłoniętej gondoli, z postawioną budką, bez mozliwości przewiewu.

Gość maja papaja
Moje najmłodsze przyszło na świat wczesną wiosną i spokojnie wystarczył mi sam autofotelik zapinany na stelażu lekkiej spacerówki parasolki na maleńkich kołach (Zapp). Do tego miałam nosidło na brzuch. Ale kiedy przyszła pora zimowa (a nawet już późno-jesienna), a z nią pierwsze przymrozki i solidniejsze mrozy, byłam zmuszona wyposażyć się dodatkowo w wielki ciepły wózek na pompowanych kołach, mimo że dziecko miało wówczas całe 7 miesięcy - tak się akurat złożyło, że zamieszkujemy okolicę o srogim klimacie, więc nie miałam za specjalnie wyboru.

A spacerówka od Roan Marity się nie nadaje? Ja mam ten wózek w wersji głęboko spacerowej i ze spacerówki również jestem zadowolona. Można ją rozłożyć na płasko, mała ma w niej ciepło, wózek dobrze się prowadzi i nie ma nic z kombajnu. Na lato na pewno zaopatrzę się w coś lżejszego np w Quinny Buzz, ale póki co Roan się sprawdza.

ja rodziłam w czerwcu i miałm graco quattro delux-mały we wkładce jeździł 3 tygodnie bo były upały potem lwzał w spacerówce bo mozna było rozłożyc na płaski a w zimie miał 6 misiecy i juz siedział w spacerówce w kombinezonie i śpiworku :-) a jak skonczył 8 miesiecy kupiłam mu w marcu spacerówke chicco ct04-lekka i duze koła na moje wertepy hihi chodniki jakie mamy kazdy wie

Gość milutka mama-
ja proponuje kupic wozek z tzw trawel systemem, ja mam firmy britax i jestem zadowolona odradzam wozki z jednym kolem na przodzie ,bo sa zbyt zwrotne i przy mocniejszym skrecie sie przechyla na boki.najlepszy wozek bedzie odrazu z fotelikiem ktory bedziesz mogla zamontowac do wozka oczywiscie kupionego z wozkiem.w komplecie z wyjmowana gondola,sa roznej wielkosci-niemowlak powinien miec gondole nawet jesli jest to lato i oczywiscie do kompletu parasolka.gondola przydaje sie tak do 4,5 miesiaca,termin masz na lato ale kto wie jaka bedzie pogoda.takze gondola wyjmowana jest wskazana po wyjeciu gondoli najlepiej zeby dzidzius mial 3 albo wiecej stopni oparcia,zeby mogl lezec na plasko,wyzej i do pozycji siedzacej prostej. nie polecam osobnych tylko po bokach raczek do pchania,najlepsza jest regulowana raczka zeby mozna bylo dostosowac jej wysokosc zeby nie bolaly nadgarstki po wyjeciu gondoli mozesz rowniez dzidzie wozic w krzeselku z kompletu,ktore tez montuje sie w samochodzie do przewozenia dziecka. po wyjeciu gondoli mozna dokupic jesli nie ma w komplecie spiworek do wozka o roznej grubosci,doradza w sklepie bez sensu kupowac osobno spacerowke aha,jesli chodzi o kolka polecam duze,grube i podwojne z przodu,male sie szybko niszcza i sa niepraktyczne i dobrze jesli jest w komplecie folia od deszczu a na lato kup oslonke od muszek itp to wszystko z moich doswiadczen

Gość bez siana w glowie
Z tego co mówicie najlepiej bym kupiła np. taką roan maritę gondolę ze spacerówką. W sumie ona mi odpowiada ale widziałam ją w sklepie. Niby dobrze się prowadzi ale poczułam się przy tym wózku taka mała:) I to mnie trochę przeraża.

Gość milutka mama-
sa najlepsze zawsze sa plusy i minusy-wygoda dziecka jest chyba wazniejsza