Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość syliwa1232

czy pozwolic dziecku ssac kciuka

Polecane posty

Gość syliwa1232

syn ma 2 miesiace i ciagle wklada kciuka do buzi i tak z nim spi smoczka nei chce wogole probowalismy rozne ksztalty ale on go wypluwa ostatnio zeby nie ssal kciuka zalozylam mu niedrabki a gdy tesciowa to zobaczyla powiedziala mi ze jestem nienormalna bo kazde dziecko ssie kciuka to jets natuiralny odrucha ja go pozbawiam tego jets to moje 1 dziecko ale nie chce zbey w wieku 4 lat ssal kciuka bo wiem ze ciezko jest od tego dziekco oduczyc

Gość syliwa1232
jets tu ktos

a czemu nie chcesz mu na to pozwolić. Mój kciuka nie ssie, ale wszystko wkłada do buzi (rączki, nożki, zabawki) i nawet nie przyszło mi do głowy żeby mu tego zabraniać.

ja pozwalałam swojej córci. Z czasem zaczęła wkładać całe rączki. Teraz ma skończone 4 miesiące, i co raz rzadziej to robi. To taki odruch. Po prostu ma duża potrzebę ssania. Dzięki temu się pewnie uspokaja i wycisza. W brzuszku też ssał paluszek :) Z czasem zaczynaj odwracać jego uwagę. Jak zobaczysz, że wkłada pokazuj grzechotkę itp.

Pozwól. Ssanie to naturalna potrzeba Twojego dziecka. Uspokaja sie w ten sposb i ma poczucie bezpieczeństwa. Czy to kciuk, czy smoczek - w tym wieku to jedna z najważniejszych potrzeb.

Gość ojojojoojojojo
3 miesiace temu mialam podobny dylemat...teraz gdy Mala ma 5 miesiecy kciuka ssie rzadko(woli cala dlon), za to wszytsko co ma w rekach od razu wedruje do buzi

Gość syliwa1232
w gazecie pisalo twoj maluch wypowaiadal sie pediatra zeby nie pozwalac dziecku tylko dawac smoczek bo on smoczka jest latwo oduczyc a od kciuka nie

Gość syliwa1232
acha czyli wedlug waszych wypowiedzi moge pozwolic to dobrze bo jego paluszek zawsze go uspokaja

Gość mamachi
moja bratowa jest stomatologiem dzieciecym i mowi ze jezeli to chwilowa potreba to ok, ale jak sie przedluza to lepiej zeby dziecko ssalo smoczek bo od ssania kciuka dzieje sie cos ze zgryzem i podniebieniem, chyba sie jakos znieksztalca, ale dokladnie o co chodzi to nie pamietam, bo rozmowa miezy mani na ten temat odbyla sie juz jakis czas temu

Gość ttyer
nie pozwalac

ja wam powiem, że ssałam kciuk i to bardzo długo :O masakra wolę żeby moje dzieci ciągnęły smoczki

Gość sylwia8445t
nie pzowalaj mu ssac nie sluchaj innych maja dzieci kilku miesieczne zobacza jaki to problem jak dziecko bedzie wieksze moj syn ma 2 latka i nie umimy go oduczyc od palca zaluje ze nie robilam tak jak ty od pocztaku bo teraz nei mialabym tego problemu jak nie chce smoczka to nie dwaj an sile ale nie zdejmuj niedrapek bo naprawde jak dziecko dorosnei bedziesz miala problem z tym kciukiem

zdecydowanie nie pozwalaj , moja corka ssała kciuk , mi się wydawało że to lepsze niż smoczek , i co się okazało od smoczka dziecko odzwyczaisz , a palca nie utniesz , teraz ma 16 lat , 3 lata nosiła aparat ortodontyczny bo miała tak wypchane zęby , że nie wspomnę o problemach z mówieniem co w efekcie skończyło się 4 letnimi wizytami u logopedy , więc jak najszybciej postaraj się aby dziecko nie ssało palca , bo konsekwencje tego są pozniej na lata

dokładnie tak jak amelka mam w rodzinie dziecko, które ma teraz 7 lat i do tej pory czasami ssie kciuka po kryjomu, do tego ma wadę zgryzu i sepleni.

Gość nie pozwalaj
moja corka w marcu skonczy 5 lat i dalej ssie kciuka, nie mozna jej w zaden sposob oduczyc, ma juz krzywe zabki:(

Ja ci powiem tak: moj synus tez ssie kciuka, ale mniej niz 2 miesiace temu dlatego, ze z mezem reagujemy (wyjmujemy paluszka z buzi, a wkladamy smoka i tak czasem 5 razy pod rzad). Zauwazylam, ze i smoka zaczyna ssac mniej i kciuka. Jesli nie chcesz, zeby twoj maluch ssal kciuka to musisz byc konsekwentna. Ja jestem dlatego, poniewaz brat mojego meza ma 24 lata i nadal ssie kciuka gdy wydaje mu sie, ze nikt nie widzi lub jest zestresowany, gdyz nikt nigdy na to nie reagowal i uwazal, ze to slodkie :o i my z mezem naprawde chcemy tego uniknac... Straszny Kocurze - ale to jest ZUPELNIE co innego. Moj synek tez wszystko wklada co buzi, ale jest to zwiazane z procesem poznawczym i zabkami, wiec pobudki wkladania grzechotek, nozek itd. sa zupelnie inne niz kciuka czy smoka.

Gość Nie pozwalaj .....
Moj syn ma 11 lat i nadal ssie kciuka np jak oglada tv lub przy zasypianiu ..i teraz nic na to nic poradze..

Gość syliwa1232
dziekuje za porady ja pozwalam synowi ssac kciuka wczoraj caly dzien i on doslownie wyciagal go z buzi jak dawalam mu piers a tak to mial co ciagle w buzi jak spalk a mu wyciaglam to ladowal z powrotem musze mu zakladac jednak te niedrapki bo nie chce zeby w wieku 11 lat ssal palca