Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość po prostu rewelacja

Wyszła mi w badaniach tarczyca a właśnie straciłam pracę i nie mam ubezpieczen

Polecane posty

Gość po prostu rewelacja

Wyszła mi w badaniach przy okazji grypy "tarczyca" a właśnie z końcem roku straciłam pracę i nie mam ubezpieczenia. Nie mogę się zarejestrować w biurze bezrobotnych, żeby mieć ubepieczenie, nieważne dlaczego, ale nie mogę. Mieliśmy się zacząć starać o dziecko, a tu te problemy ze zdrowiem :-( Po prostu rok zaczął się cudownie... :-P A dupek pracodawca o tym, że nie przedłuży ze mną umowy poinformował mnie wczoraj czy 2 stycznia. Kawał chama 😡 wcześniej cały grudzień było gadanie jaki to ze mnie zadowolony i że będziemy pracować razem.

Gość ugryź się i tak ci nie odpowie
my

jesli masz meza a on pracuje lub jest bezrobotny to musi Cie zglosic i podubezpieczyc- wtedy masz normalne ubezpieczenie.

Gość po prostu rewelacja
ja mam ubezpieczenie tylko wtedy jak pracuję, niestety maż nie może mnie ubezpieczyć, za dużo by tłumaczyć przyjmij że tak jest dwa dni przed sylwestrem dowiedziałam się o wynikach badań a dwa dni po sylwestrze dowiedziałam się, że mi przedłużą umowy w pracy

no cóż...sama sobie utrudniasz życie. Mąż Cię nie może ubezpieczyć, Ty się nie możesz zarejestrować jako bezrobotna. A skoro nie przedłużył Ci umowy, to od poniedziałku załatw sobie L4 i ciągnij ile się da. No ale zapewne zaraz napiszesz,że to też niemożliwe :o

Gość Grand prix
Myślę tak jak koleżanka wyżej :o Więc idz do zusu i sama opłacaj sobie składki.

Dokładnie. Dobrowolne ubezpieczenie zdrowotne, to jakies 300 zł na miesiąc. Można też wykupić pakiet ubezp w jednej z firm ubezpieczeniowych. Coś czuję,że chodzi o zawieszoną działalność gosp, wtedy faktycznie nie można się zarejestrować w PUP ;)

Gość po prostu rewelacja
" skoro nie przedłużył Ci umowy, to od poniedziałku załatw sobie L4 i ciągnij ile się da." skoro umowa była do 31 grudnia to co mi da "L4"??? umowa się skończyła nie, węch cię myli, nie jest zawieszona działalność gospodarcza, nigdy w życiu nie miałam działalności gospodarczej 300zł to jest mój czynsz za mieszkanie a pakiet w firmie ubezpieczeniowej to można wykupić pod warunkiem, że się ma tę podstawową opiekę zdrowotną, jeśli znasz taką firmę, gdzie tego nie trzeba to podaj dokładne namiary

Gość po prostu rewelacja
"Więc idz do zusu i sama opłacaj sobie składki." żeby samemu pozwolili ci opłacac składki to trzeba najpierw uduwodnić zusowi, że ci wolno samemu opłacać składki jak myślisz, że możesz wejść z ulicy zacząć opłacać samemu składki to sie głeboko mylisz lepiej się zapoznać z przepisami niz na slepo wierzyć w to co mówi propaganda w tv "no cóż...sama sobie utrudniasz życie. Mąż Cię nie może ubezpieczyć, Ty się nie możesz zarejestrować jako bezrobotna." taaa, sama się zwolniłam z roboty i sama się rozchorowałam, taaa, sama sobie utrudniam...

Gość jaką datę masz ostatniej
pieczątki w książeczce zdrowia?

Gość hmmmmmmmmmmmmmmmmehhhhhhhhhhhh
A moze po prostu poszukaj nowej pracy.

Gość to po co sie tu żalisz
skoro połowę faktów zatajasz. czego oczekujesz? z tego co się orientuję, to ubezpieczenie jest jeszcze ważne chyba 1 miesiąc po wygaśnięciu umowy o pracę.

Gość alle tekst
"wyszła mi w badaniach tarczyca" ja bez badań wiem że ją mam :P

Gość ironia losu...................
oburzasz się, ale nie chcesz podać żadnych faktów. Więc nam nie pozostaje nic innego jak snuć domysły. Oczekując pomocy należy podać więcej dokładnych danych, albo szukać pomocy na własną rękę, a nie napisać jedno zdanie, reszty trzeba się domyślać i dać jak najlepszą radę...

Gość lkjhgfdessty
alle tekst, a cudzysłów w pierwszym poście to zauważyłaś? czy problemy ze wzrokiem?

Gość czy ty w Polsce jesteś
? Jeśli tak, to przestań wynajdować przeszkody. Niedawno straciłam pracę i ubezpieczam się dobrowolnie sama. Poszłam do NFZ-u, dostałam numer, potem do ZUS i opłacam składki zdrowotne co miesiąc sama. Więc nie pisz głupot, że nie można

Autorko - wybacz, ale faktycznie wymyślasz sama jakieś dziwne komplikacje. po pierwsze - nie bardzo rozumiem dlaczego mąż nie może Cię ubezpieczyć (zacznijmy od tego że ma taki prawny OBOWIĄZEK pod karą grzywny bodajże ok 5tys zł) i dlaczego nie możesz się też zgłosić jako bezrobotna. Mogę jeszcze strzelać w opcję KRUSu, ale wtedy też mąż ma obowiązek Cię zgłosić. Mniejsza o to. Po drugie: TAK - każdy z ulicy może sobie opłacić SAM składkę zdrowotną!! Po trzecie: Jeśli umowa była do 31. grudnia, to ubezpieczenie jest ważne do 31. stycznia (działa zawsze przez miesiąc od ustania umowy)! Po czwarte: tarczycę ma każdy i nie jest to żadna choroba :D :D :D Chyba że chodzi np o powiększoną tarczycę czy coś :D Jeszcze jakieś wyimaginowane problemy??

poza tym skoro pracodawca poinformował cię wczoraj i dał wymówienie, to do 2 lutego jesteś nadal ubezpieczona

Gość to nie sa ubezpieczenia zdrowo
to jest polisa, sama wykup[ilam ja dla meza w celu ubezpieczenia aby mogl isc do lekarza ale okazlo sie to bublem i nie mogl pojsc do lekarza, musisz miec ubezpuiecznie zdrowotne wykupiojne przez zuz

Gość do czy ty w Polsce jesteś
Ile cie wynosza skladki ?

298.57

i radzę to zrobić w przeciągu miesiąca, aby była kontynuacja, bo inaczej karę przywalą