Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość przyszlamama

samotna matka i chrzest dziecka

Polecane posty

Gość przyszlamama

Zyje w zwiazku bez slubu i spodziewam sie dziecka, czy to prawda, ze w takich przypadkach czy tez w przypadku samotnych matek ksieza odmawiaja chrztu dziecku? Jestem w 4. miesiacu i strasznie sie tym martwie.

Gość ccc - to dla mnie
ksiądz nie ma prawa odmówić ci chrztu dziecka ..... jeśli oboje bylibyście samotni -panna - kawaler może zasugerować ślub , ale TY nie musisz sie na to godzić !!!!! gdyby marudził piszesz skargę do kurii ! ale idziesz do innego kościoła , na chrzestnych żyjących w wolnym związku ma prawo się nie zgodzić, ale to też zależy od księdza .... wiesz są księża i parapety..........

Gość kochana uszy do gory
ja tez zyje w zwiazku bez slubu syn ma juz prawie 2 lata, ksiadz nam nie odmowil chrztu (nawet o tym wtedy nie pomyslalam), nie martw sie!

Gość ewelinay25
wszytsko jkuz zalezy od ksiedza, nie cztalam wszyttskich wypoiwedzi wyzej, ale jesli mieszkasz na wiosce to jasne ze moze, moim koloezankom odmowil, ale zglosuily to wyzej do kurii, naglosnily sprawe poprzez jakis artykul w gazecie i wtedy juz sam przyszedl je prosic aby ochrzcila dziecko hah

Gość przyszlamama
dzieki dziewczyny, a czy rodzice musza wczesniej isc do spowiedzi? przeciez ten moj chlopak nie wyspowiada sie za chiny ludowe!

Gość bbfdbfrbg
Nie trzeba, a co sprawdzi ktoś? A poza tym jeśli nie ten ksiądz to w innym ochrzczą, spoko. Ja swoje dziecko ochrzciłam bardzo późno, bez ojca dziecka, bez spowiedzi ani mojej ani chrzestnych, bez problemu.

wstyd sie przyznac ale my nie bylismy;) z tego co pamietam chrzesni mieli obowiazek dostarczenia karteczki z informacja o spowiedzi, my-rodzice nie

chrzestni***

Gość zlosliwabrunetka88
Witam. Jestem samotną matką 6 miesięcznego Jasia. Chcę go w końcu ochrzcić, ale w mojej parafii nie jest to możliwe, ponieważ ksiądz mi odmówił. Co mogę zrobić w takiej sytuacji? Proszę o pomoc...

Gość Jeżeli jesteś samotną
matką (nie mylić ze związkiem bez ślubu) ksiądz nie może odmówić chrztu twojemu dziecku, sama byłam w tej sytuacji. jeżeli ksiądz odmówił chrztu, a nie ma do tego podstaw, idź do innej parafii, albo jeszcze raz z nim porozmawiaj i poproś o konkretne uzasadnienie. Co do wypowiedzi poprzednich wypowiedzi- Co to za podejście, że nikogo nie powinno obchodzić, ze żyjecie bez ślubu, albo, że nikt nie sprawdzi, czy ojciec dziecka się wyspowiadał? jesteście wierzący i chcecie, aby Wasze dziecko było katolikiem? CZy robicie to ze względu na prezenty z okazji chrztu? Jak ktoś jest wierzący, to niesie dziecko do chrztu, bo wierzy i chce wychowywać dziecko w wierze. Własnie na to zwraca uwagę ksiądz udzielając chrztu- bo dziecko nie potrafi samo złożyć deklaracji (mozna przeczytać w "drodze do nieba") i powinni to zrobić z przekonaniem jego rodzice i rodzice chrzestni. Więc jeżeli komuś nie chce się pójść do spowiedzi, bo nie lubi, albo uważa, ze ślub jest niepotrzebny- to wybaczcie, ale dziecko nie ma szans na katolickie wychowanie. I nie jestem jakąś starą dewotą, a osobą wierząca i praktykującą, tak dla uprzedzenia komentarzy.

Gość gość
Ludzie, po co Wam ten Sakrament?! Dla zabawy, tradycji, czy to powód do imprezy? Nie rozumiecie niczego, to jak dziecku przekażecie wiarę?

Gość gość
Do tej, co założyła temat: Czemu kłamiesz, pisząc "samotna matka", skoro żyjesz w "związku"? Nazwij rzeczy po imieniu, żyjecie na "kocią łapę" i nie chcecie tego zmienić, dlatego chrztu nie powinniście dostać.

Ja jestem samotną matką, z moim narzeczonym się rozstałam podczas ciąży. W przypadku chrztu, ksiądz nie chciał go udzielić, ale jednak pozwolił pod warunkiem, że będzie to w sobotę po wieczornej mszy. Wszystko zależy od księdza.

Nie martw się ,stres źle wpływa na dziecko ! Zakichanym obowiązkiem księdza jest ochrzcić dziecko ! Jeśli Tobie odmówi , powiesz że napiszesz do kurii lub pójdziesz gdzie indziej.