Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość moniczka999

dni plodne nieodne!!! pomocy!!!!

Polecane posty

Gość moniczka999

Witam mam wazne pytanie!!!!!! i bardzo sie matrwie wiec prosze o inteligentne odp i pomoc! otoz czy jelsi kochalam sie 2 dni przed miesiaczka to moge zajsc w ciaze?????????? i drugie mega wanz epytanie dla mnie... Jesli moj okres trwa ok 7-8dni i pojawia sie co 32 dni (ostatnio dostalam 6 grudnia) to kiedy mam dni plodne a kidy nieplodne????????? ! mogla by mi jakas madra Pani konkretnie napisac;PP wszedzie pisza inaczej mam juz tego dosc! chcialabym znac prawdziwa odp jak to policzyc i kiedy mam a kiedy nie:(

Gość askdjaskdfjj
tez zauwazylm ze wszedzie pisze inaczej. to tak samo jesli chodzi o seks w czasie cizy mozna/ nie mozna;/ kazdy mowi inaczej

wiesz co wiekszosc kobiet ma 9 dnia od pierwszego dnia miesiaczki i utrzymuje sie do ok15 stego idź do ginekologa on ci wszystko wyjasni ja właśnie w te dni zaciążyłam sie !

Gość wielkie bzdury
masz długi cykl to może sprawiać problem z obliczeniem dni płodnych podejrzewam też że nie masz zbyt regularnych miesiaczek, jedne cykle dłuższe inne krótsze poszukaj w necie kalkulatora dni płodnych zawsze zapisuj sobie kiedy zaczął się okres by móc sprawdzić jak długie są cykle

Przecież dni płodnych się nie liczy:( Musicie kilka cykli(co najmniej 3) obserwować swój organizm(temp., śluz), a potem na podstawie pomiarów temperatury możecie szacować. Jeśli nie znacie swoich organizmów, obliczenia są niewiarygodne

na fazę płodną składają się: dzień prawdopodobnej owulacji, 5 dni przed nią (max.przeżywalność plemników) i 3 dni po niej, a więc łącznie 9 dni. Faza poowulacyjna trwa 10-16 dni i zazwyczaj jest stała u danej kobiety (z tym że trzeba pamiętać, że wchodzą do niej te 3 dni płodne). Po tych 3 dniach od owulacji zaczyna się okres niepłodności bezwzględnej i trwa do następnej miesiączki. Co do nieplodności względnej (przedowulacyjnej), to bez obserwacji nie jesteś w stanie jej prawidłowo wyznaczyć. Przy dłuższych cyklach można z pewną dozą ostrożności założyć, że do 7-8 dc są dni niepłodne. Przy cyklach 32 dniowych można "na oko" założyć, że fazę płodną masz gdzieś pomiędzy 10 a 24 dniem cyklu. Obserwacje pozwolą Ci zawężyć ten okres.

Gość Opinia....
Po pierwsze - konkretna odpowiedź na Twoje pierwsze pytanie -> NIE ZACHODZI SIĘ W CIĄŻĘ KOCHAJĄC SIĘ NA 2 DNI PRZED OKRESEM. I odpowiedź na drugą część pytania: Dni płodne zależą od tego kiedy masz owulację. A tego nikt Ci na oko nie powie. Jedynie codzienne badanie USG jest w stanie podać Ci informację o tym w jakim dniu miałaś owulację, jeśli w ogóle do niej doszło i na podstawie tej informacji i badaniu do końca cyklu - ustalić długość fazy lutealnej, czyli tej bezpłodnej. Niestety cały problem polega na tym, że nie ma jednoznacznych sygnałów obserwowalnych przez osobę, które świadczą o przebytej bądź zbliżającej się owulacji. Stąd masz tyle niejednoznacznych odpowiedzi. Ogólna zasada jest taka: Przy cyklu 28dniowym i fazie lutealnej 14dniowej owulacja występuje między 13 a 15 dniem cyklu (uśrednia sie jako 14 dc). Dwa dni po owulacji są jeszcze dniami płodnymi, a niepłodne dni zaczynają się wieczorem dnia 16ego. W drugą stronę - czyli przed owulacją - dni płodne liczy się na ok 5 dni przed owulacją (ze względu na maksymalny czas życia plemników) plus 6 dzień to owulacja. Zatem od 9ego dnia cyklu do końca 16ego szacuje się dni jako płodne, a pozostałe jako niepłodne. Przy czym ważnymi wytycznymi są - wiedza jaka jest długość fazy lutealnej (która u kobiety jest w miarę stała i wynosi od 10 do 16 dni, z wahaniami +/-1 dzień) i przeciętna długość cyklu wyliczona na podstawie ostatnich 12 cykli - przy czym pierwszy dzień płodności oblicza się jako dzień owulacji - 6 dni w najkrótszym cyklu, a ostatni dzień płodności jako dzień owulacji + 2 dni w najdłuższym cyklu z ostatnich 12 miesięcy. Jak oznaczyć długość fazy lutealnej? Musiałabyś prowadzić zapiski temperatury mierzonej co rano o stałej porze, zaraz po przebudzeniu, w tym samym miejscu (najlepiej w waginie), bądź przeprowadzić badania USG przez dwa, trzy cykle. Dla przykładu: Zakładając, że u Ciebie najkrótszy cykl trwał dni 29, a najdłuższy 34 dni, Twoja faza lutealna może trwać ok 14 dni, to Twoja płodność kształtuje się mniej więcej tak: Owulacja w najkrótszym cyklu = 29-14 = 15 Owulacja w najdłuższym cyklu = 34-14 = 20 Dni płodne przed owulacją = 15-6 = od 9 dnia Dni płodne po owulacji = 20+2 = od wieczora dnia 22ego dni niepłodne Podsumowując: 1 do 8 dc dni niepłodne 9 do 22 dc dni płodne 23 do 34 dc dni niepłodne To są najlepsze wyliczenia, ale najlepiej jest dobrze znać długość swojej fazy lutealnej, bo jeśli Twoja faza lutealna trwa 12 dni, a nie 14, to sytuacja wygląda tak: 1 do 10 dc dni niepłodne 11 do 24 dc dni płodne 25 do 34 dc dni niepłodne Mam nadzieję, że wyjaśniłam temat, a jeśli potrzebujesz więcej informacji, to znajdziesz je tutaj: http://pl.wikipedia.org/wiki/Cykl_miesi%C4%85czkowy i innych tego typu, jesli poszukasz na google.pl pod hasłem np 'cykl owulacyjny', 'dni płodne +wyliczanie', etc... Pozdrawiam!