Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość aaaaaaaach

jak się robi buraczki do obiadu?

Polecane posty

Gość aaaaaaaach

ktoś wie?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Burza na Warszawa
gotuje buraki w lupinach ,jak miekkie obieram i tre na najmniejszych oczkach tarki lub przez maszynke do mielenia miesa.Doprawiam:sol,cukier,troche soku z cytryny.Nastepnie robie zasmazke maslo+maka.Dodaje do burakow,chwile gotuje i ok. Mozna dodac chrzan jak ktos lubi.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość bierze sie mrozone tarte
buraczki ( ok 2 zl) po zagotowaniu dodaje troche soli i smietany albo jogurty do smaku. 5 minut a kuchnia nieuswiniona, mrozonki sa zdrowe.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a ja lubię na zimno ugotowane tarkuję, dodaję pokrojoną w drobną kostkę cebulę, odrobinę oliwy, doprawiam sokiem z cytryny, pieprzem i solą i gotowe:-) za wersją na ciepło nie przepadam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja robię podobnie jak Ulotna Chwila, jak postoją z godzinkę w lodówce, to potem są świetne. I jeszcze kminek:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość spróbujcie takich buraczków
ugotowane ,utarte na dużych oczkach, czosnek wyciśnięty, posiekane orzechy włoskie, śliwki suszone pokrojone, majonez sól i pieprz jak postoją dzień są wspaniałe

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość aaaaaaaach
dzięki za odzew

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Na ciepło robię tak, jak podano powyżej- gotuję, ścieram na drobno, doprawiam mąką, sokiem z cytryny, cukrem. Na zimno do ugotowanych buraków (startych a duzych oczkach) dodaję cebulkę i paprykę pokrojoną w kostkę, zaprawia sokiem cytrynowym lub octem, solą, pieprzem, mielonym zielem angielskim. Z takich skłądników robię też sałatkę na zimę, ale wtedy gotuję wszystko w zalewie octowej. Później do obiadu jak znalazł:-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Buraczki uwielbiam tradycyjne.Ugotować,obrać,zetrzeć na drobnych oczkach tarki,dodać sok z cytryny lub ocet i troszkę cukru.Poezja smaku.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ile czasu gotuje sie buraczki
?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość żałośc
az zmiękną. Trzeba sprawdzać.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość uczę się gotować
Mi nie wychodzą buraczki :( używam takich z obakowania startych już, ale po dodaniu tej zasmażki robią się takie gumiaste i galaretowate. jak powinna wyglądać dokładnie ta zasmażka?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Nijak, nie daje się żadnej zasmażki! Jak chcesz to na maśle podsmażasz lekko szalotkę, dodajesz buraczki, podgrzewasz aż odparuje nadmiar wody, doprawiasz, śmietana albo jogurt grecki, jeszcze ze chwila na ogniu (do smaku) i gotowe. O zawsze tak robiło się i u mnie w domu, i u dziadków, i u teściów, pierwsze słyszę o zasmażce...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Ewelina

Jezu! Jaka agresja że ktoś robi zasmażkę do buraczków. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×