Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

marlena1987

kiedy pierwszy spacer

Polecane posty

witam moja corcia ma 2 tygodnie. kiedy powinnam wyjsc z niz na spacer? zwłaszcza ze mamy taka pogode;-/ prosze o rade;-)

Gość moja miala 3tyg jak z
nia na chwile wyszlam na pole ur na poczatku pazdzienika

Gość mamuska123
Witam, Moja córka ma 2,5 miesiąca i ja robiłam tak: przez pierwszy miesiąc tylko "werandowanie" tzn. dziecko ubierałam jak na spacer,otwierałam drzwi balkonowe i "spacerowałam" po pokoju 15 min, potem 20 potem 25-30. Po miesiącu jak był cieplejszy dzień spacer był na tarasie ale tez 20-30 minut gdyz wg mnie jest za zimno zeby chodzic dłuzej. Jeśli temperatura spada ponizej -5 nie wychodzę z dzieckiem nawet na taras, zdarzają sie tez dni ze jest -2, -3 ale jest strasznie sily wiatr więc tez nie wychodzę na zewnątrz ale weranduję córkę. Ważne jest abys sporo przed wyjściem (ok. 25-30 min) posmarowała dziecku buzię kremem żeby mógł się dobrze wchłonac i w pełni chronić twarz. Pozdrawiam i życze przyjemnych spacerów:)

Gość wiesz co mozesz zrobic...
co wy robicie tym dzieciom....jakies werandowania.... a ze szpitala jak je przewiozlyscie do domu? w szczelnym kokonie z folii babelkowej z osobnym dyspozytorem tlenu?

wiesz co mozesz zrobic.. ale sie usmialam jak to napisalas ,ale masz racje hehhe

moja miała 2 tygodnie. było -5 stopni, poszła na 20 minut potem coraz dłuzej

no wiesz co moze jak jest cieplej to werandowanie jest zbedne ale jak tak zimno to chyba lepiej zeby mała sie oswoiła troche z zimnym powietrzem.

krem ktory ma chronic twarz nie moze sie dobrze wchlaniac....ten ktory sie dobrze wchlania jest nawilzajacy....natomiast krem ochronny by chronil musi byc kremem tłustym... i nie chodzi tylko o dzieci... tak samo jest z doroslymi nie posmarujesz sobie kremem nawilzajacym twarzy (nawet na pol godziny) przed wyjsciem na mroz w celu ochrony.... a dlaczego? dowiesz sie jak sprawdzisz...na sobie...

jak jest zimno czyli jest zima i temperatury na minusie to na cholere dziecko zabierac na spacer? bo wszystkie mamusie chodza i trzeba sie pochwalic sąsiadkom jaki mam zajebisty wozek? No ludzie zastanowcie sie... zaczekaj az nie bedzie mrozu i wtedy ubierz dziecko i idz nawet na poczatek na 2 minuty na spacer a nie stawiac w przeciagu w chacie przy otwartym oknie... zreszta 2 miesiecznemu dziecku to chyba wszystko jedno czy bedzie bujane w wozku w domu czy na dworze bo i tak widzi tylko budke od wózka....

wiesz co mi chodzi o to zeby zaczerpneło troche swiezego powietrza bo cały czas w domu to chyba tez nie zdrowo;-( ja nie chce robic tego aby sie pochwalic (bo nie mam czym zreszta bo wozek mam uzywany) tylko dla zdrowia dziecka.

Mam dziecko 3 tygodniowe i neonatolog zalecał zaczynać spacer od miesiąca i jesli będzie 0 stopni. na mrozy nie polecał chodzić. Także czekamy...

tak? hmm wkoncu to rada lekarza wiec moze warto sie zastosowac? moja tesciowa ostro po mnie jedzie czemu nie weranduje ze potem wyjde z dzieckiem i od razu bedzie chore..;-( juz nie wiem co zrobic.

marlena Ty chyba nie powarzna jestes...2 tygodniowe dziecko chcesz opatulic i w minusowej temperaturze w przeciagu postawic....Twojego dziecka w tym momencie nie interesuja spacery...jedyne co je interesuje to cyc bo w nim jest mleko, sucha pielucha i spanie...2 tygodniowe dziecko to jeszcze nowordek a Ty juz o spacerze w zimie i mrozie myslisz mało tego chcesz je w przeciagu stawiac.... http://babyonline.pl/kalendarz_rozwoju_dziecka.html?cac_month=1 poczytaj sobie Troche o rozwoju dziecka moze zrozumiesz ze trzymanie w przeciagach ani wychodzenie w mroz na spacer zeby poszpanowac wozkiem (bo przeciez nie dzieckiem, ktore jeszcze nie do konca wyglada tak jak powinno) z 2 tygodniowym NOWORODKIEM nie jest dziecku potrzebne....

krem ktory ma chronic twarz nie moze sie dobrze wchlaniac....ten ktory sie dobrze wchlania jest nawilzajacy....natomiast krem ochronny by chronil musi byc kremem tłustym... i nie chodzi tylko o dzieci... tak samo jest z doroslymi nie posmarujesz sobie kremem nawilzajacym twarzy (nawet na pol godziny) przed wyjsciem na mroz w celu ochrony.... a dlaczego? dowiesz sie jak sprawdzisz...na sobie... bo ci twarz zamarznie heheh a o kremie na bazie wody to wogole zapomnijcie :)

dociera do ciebie kobieto ze ja chce werandowac nie spacerowac? pozatym okno jedno bedzie otwarte nie dwa! wiec przeciagu nie bedzie bo niby z kad? powietrze sobie bedzie wpływało do pomieszczenia nie wiało! ja mam dom szczelny! chyba ze ty masz dziury w dachu i przy otwarciu jednego okna masz przeciag! wozek mam stary wiec nie mam czym szpanowac nawet mi głupio ze nie jest taki ładny jak maja inne mamy!

Słuchaj... mroz to nie jest dobry pomysł... dla Noworodka.... tesciowa swoje dzieci mogla wychowywac jak chciala....w Polsce masz spokojnie miesiac mrozów wiec tak szybko dziecko Ci nie zachoruje nie martw sie... Jezeli tak bardzo chcesz to moze zrob tak... W pokoju w ktorym nie ma dziecka wywietrz (porzadnie zeby sie trche wychlodzilo tylko wylacz kaloryfery najpierw) jak skonczysz wietrzyc i okna beda pozamykane wejdz do tego pokoju z dzieckiem... okryj kocykiem zeby bylo mu cieplo ale nie ubieraj jak na syberie...dzieciaczek dostanie swiezego powietrza (chociaz gdybys poczytala co w tym swiezym powietrzu jest to zmienilabys zdanie co do jego korzystnego wplywu na zdrowie) a nie bedzie stal w przeciagu.... jak dla mnie noworodek w zimie wystawiany na mroz to jest hardcore...

ja wyszłam z małym pierwszy raz jak miał 2,5 tygodnia na 20 minut na spacer. przedtem przez tydzień werandowałam go. jak był mróz też wychodziłam. dziecko ubrałam ciepło, przykryłam kocem i już. sobie założyłam spodnie narciarskie, ciepłą kurtkę i buty trekingowe żaden śnieg i mróz nie był nam straszny. nie wyobrażam sobie siedzieć z dzieckiem do wiosny w domu! przeciez to i dla dziecka niedobrze i dla matki! mi już przez te 2 tyg siedzenia w domu palma odbijała dosłownie! ale wyjsć sama nie mogłam. a jak juz mogłam sie z domu ruszyć to dziecko w wózek zapakowałam i juz. a co zrobisz jak do lekarza będzie trzeba jechać a na dworze mróz będzie? od razu sie dziecko przeziębi jak takie nieprzyzwyczajone wyjmiesz na dwór!

do mała agatka: własnie ja chce werandowac tylko słysze głosy sprzeciwu wiec juz sama nie wiem co lepsze..

już nie przesadzajmy. nasze babki werandowały, matki werandowały wiec i my werandujmy! żadnego przeciągu dziecko mieć nie będzie. ubierz czapeczkę, kombinezon i połóż do wózka, otwórz okno/ balkon i już. pokój się porządnie przewietrzy, ty się lepiej poczujesz i dziecko będzie lepiej jadło jak świeżego powietrza złapie. przeciez ze szpitala tez jakoś z dzieckiem wyszłaś prawda?

mi pediatra mówił że po dwoch tygodniach można zacząć wychodzić na spacery. Drugie dziecko urodziłam w styczniu więc było zimno i pediatra mówił że do -5 stopni trzeba z dzieckiem wyjść do - 10 można

no tak wyszłam ze szpitala i juz nawet u tesciowej bylismy mala wpakowalismy do autka no i jakos nic sie nie stało. ja jestem jak najbardziej za werandowaniem tylko nastraszyły mnie to co niektore panie..;-(

Gość mamuska123
http://babyonline.pl/niemowle_noworodek_artykul,1655.html 1.Krem niezbędny, prosze "zejść ze mnie" przezciez nie napisałam jaki. 2. Moje dziecko po wyjścu ze szpitala nie było na dworze bo szpital ma parking podziemy. 3. Nie ma sie i komu chwalić bo mieszakm na środku pola a do najbliższego sąsiada mam ok 0,5km... Forumowiczki powinny nauczyć się że jeśli ktoś tu zadaje pytania to tylko po to by otrzmać pomoc a nie wciaż czytać czyjeś pretensje po co, dlaczego i jakieś nieprzyjemne przepychanki. p.s.Ktoś tu chyba przesadza wciąż powtarzając o tym szpanowaniu....

Gość mamuska123
Zapomniałam dopisać, moja córka (2 mies.) od początku miała problem z noskiem, tzn zatkany nie pozwalał jej spać i często budziła się z płaczem. Kupiliśmy czujnik wilgotności i nawailżacz powietrza który nie zawsze jej pomaga. Odkąd z nią wychodzę nawet na mróz z noskiem nie ma problemu:) i to jest dla mnie najważniejsze.

no widzisz więc śmiało weranduj :D mamuśka - szpital ma parking podziemny a do domu tez do salonu wjechałaś? :P tak tylko żartuję :D a szczerze to mój synek pierwszy raz poczuł powietrze zimne jak miał 2 dni, jeszcze w szpitalu. mąż otworzył okno bo już wytrzymać nie mogłam! 30 stopni, ja w ciepłej koszuli i przykuta do łózka. ugotowac sie można było! ani sie wykąpać ani nic. ehhhh więc chociaż to okno ratowało sprawę :)

mamuska- bo zimne powietrze świetnie na nosek dział! synek na początku grudnia złapał katar. potem była fala tych mrozów, u nas ok -15 stopni. po 2 dniach na takim mrozie (spacer ok 15-25 minut) katar zanikł!