Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gringoooo78

ślub kościelny- problem

Polecane posty

Gość gringoooo78

wlasnie sie poklucilem z zona o to ze... powiedzialem, ze zlodziejowi nawet kutwa zeta nie dam dziecko niedlugo nam sie urodzi i ona mi mowi, ze jesli nie wezmiemy koscielnego, to bedzie nasz synek dyskryminowany sam mam to w dupie, nie wierze i olewam zlodziei handlujacymi sakramentami, ale z 2 strony tez ma racje, bo nie dostanie chrztu (rodzice, grzech i te sprawy) koscielny to koszt samego sakramentu...tysiak...becikowe na to wyjebe, a wolalbym na pieluchy, kolyske czy kurwa spiochy czy bebiko...... kurwa mnie wziela pomoze mi ktos z argumentacja?

Gość a po co ci chrzest dziecka
w takim układzie?

Gość gringoooo78
no wlasnie nie wiem, mamy slub, a koscielnego nie wezme, bo kurrwie kasy na tace nie dam a jesli chce tysiaka to za te pieniadze moge mu dac mojego psa kutasa w dupe, ale ona twierdzi, ze jesli nie bedzie chrztu, to dziecko nie pojdzie do komuny, itd...beda dzieciaka wytykali palcami w szkole (wiem, ze to nie jest argument, ale jednak)

Gość gringoooo78
ajjjj to tak jakby szukac tanszego fotografa do zdjec, gdzie sens sakramentu?

Gość maturka4
Najpierw zmień słownik!!! Nie z powodu księdza, ale dziecka. Ładny ojciec z ciebie. Może nawet z księdzem byś się dogadał... po "łacinie"

podkablujcie księdza do kurii,nie ma prawa żadać 1000 skoro nie robicie wesela,w większych miastach biorą 200-300 zł za ślub.Tylko w małych miejscowościach ludzie boją się księdza i tego co sobie ludzie pomyślą

Gość gringoooo78
maturka4 ?? ty na pewno nie bedziesz mnie moralizowala, jesli chcesz ewangelizowac to zapraszam poki co zegnam 🖐️

ale tak to teraz jest niestety :( wnioskuje że jestem rok młodsza od ciebie,brałam ślub pięć lat temu,ksiądz w mojej parafii już wtedy wołał tysiąć za ślub:( wzieliśmy go w sąsiedniej i zapłaciliśmy 400

Gość gringoooo78
Li-monka ten gnojek ma cennik wywwalony, szkoda slow, to tak jakbys szla do sklepu i wybierala produkty w danej cenie nie napijanaj się tak bo - pozdrow mame swoja ode mnie, wiesz chyba dlaczego ;)

Gość nastepny nawiedzony
ona ma racje, nie ochrzcza wam dziecka jesli nie macie koscielnego. Jest takie prawo w kosciele, ze dopuki jest sznsa ze rodzice dziecka wezma slub koscielny, to beda czekac z chrztem. Moja kumpela sklamala ksiedzu, ze jej cywilny maz rzucil ja i wyjechal do anglii i bedzie sie z nia rozwodzil pewnie bo zyje tam z inna baba. A dlaczego sie z nia nie ozenisz? pojdz do kosciola i powiedz ksiedzu, ze dziadujecie i nie stac cie na 1000 zlotych to moze troche opusci cene. No chyba ze nie jestes swojej baby pewny i zostawiasz slub koscielny dla nastepnej .

jak ma wywalony cennik to zrób fotę i do kurii! nie ma prawa żądać od "młodych" tyle kasy:/ w ogóle nie powinien mieć cennika!! Co to ku...rwa sklep spożywczy?? :/

ludzie co wy za pierdoły gadacie. na wiochach zabitych deskami zyjecie czy gdzie? po pierwsze ja brałam slub rok temu- dałam co łaska 250 zł! i spróbowali by cos powiedziec to wiedziałabym gdzie sie udać. po drugie g... prawda ze nie ochrzczą dziecka których rodzice nie maja kościelnego-wielu moich znajomych chrzciło dzieci a maja tylko slub cywilny! ale najlepiej wejsc na kafe i pisac głupoty!

Gość gringoooo78
nastepny nawiedzony - stary chrzest jest potrzebny dziecku nie mnie, wiem, ze problem bedzie, ale ja nie jestem maszynka od kasy, nie dam z przekory pieniedzy bo nie lubie pieniedzy trwonic Li-monka nie bede rozmawial z handlarzami sakramentami, bo wg mnie to handel i nic innego

Gość nastepny nawiedzony
Mojej kumpeli dziecko mialo 3 miesiace, a jej maz powiedzial, ze nie chrzci dziecka bo jak bedzie mialo 12 lat to samo sobie wybierze religie, no ale tego ona ksiedzu nie powiedziala. Poszla do ksiedza i sklamala, ze maz zyje zagranica z inna i ja rzucil - i ksiadz ochrzcil jej dziecko za plecami meza, ktory rzeczywiscie byl w tym czasie w Anglii. Chrzest byl za 50 zlotych - bo ona byla "biedna, poszkodowana i porzucona zona". Maz po kilku miesiacach dowiedzial sie o tym, ze jego syn juz jest ochrzczony i jakos to przelknal.

Gość niech Twoja zona
(biedna kobieta, wspolczuje jej meza) pojdzie do ksiedza i powie jakie masz nastawienie. Normalny ksiadz sie zgodzi na slub bez "co laska" - oczywiscie mieszany, tz Ty jako osoba niewierzaca, prawda?

Pytam ponownie : w jaki sposób oni podają cenę? Mówią po prostu : " No , u nas w parafii to wypadałoby wesprzeć kościół kwotą 1000 zł ?"

Gość ksiadz
mialam podobna sytuacje ksiadz niechial dac chsztu dla dziecka bo nie mamy slubu koscielnego tylko cywilny poszlam do misata do inneg ks. i bez prblemu dal chszet i nic nie mowil i chszet tak jak i kazdy inny sakrament jest co laska kazdy prawdziwy ks. z powolania wie otym i powienien to stosowac

Gość wuddda
gorzka zoladkowa - nie chrzci sie dzieci ludzi po cywilnym, jesli moga wziasc slub koscielny. Parafia poczeka na to az sie zdecyduja na slub koscielny, bo dla kosciola to oni zyja jak kochankowie i maja nieslubne dziecko. Parafia dlatego czeka na slub koscielny czyli zatwierdzenie malzenstwa. Chrzest w parafii dadza tylko takim malzenstwom cywilnym, to znaczy ich dzieciom, tylko tym, ktorzy zyja w nastepnym zwiazku malzenskim, z drugim juz malzonkiem i mieli juz z tym poprzednim slub koscielny. Tacy przeciez nie wezma slubu koscielnego bo juz go brali z kims innym. Dlatego kosciol idzie im na reke i chrzci im te nieslubne dzieci, no bo dla kosciola to sa przeciez nieslubne dzieci.

Gość niech Twoja zona
DO KOlorowe Ptaki Zalezy od parafi niestety. Nam ksiadz powiedzial,ze jesli mozemy to z reguly ludzie daja od 300 zl. 2 lata temu.

nei wyobrażam sobie sytuacjiw której ksiądz woła ode mnie 1000 zł za ślub. u mnie w kościele usłyszałam wyraźne słowa " za ślub można uiścć ofiarę na kościół - oczywiście co łaska" , kilka dni wcześniej czekając w kolejce do kancelarii byłam świadkiem jak babka załatwiała pogrzeb i dała księdzu 5 zł.( drzwi od kancelarii były otwarte, więc wszystko słyszałam :) ) ksiądz bez słowa schował piątaka. tak powinno być w kosciele, a jak nie jest to czas zrobic z tym porządek na tych waszych wiejskich parafiach!

Gość gringoooo78
niech Twoja zona jak mozna z gory narzucac komus cokolwiek (czyt. dziecku religie co dziecko rozumie z tego co ksiadz pierdzieli i daje sakramenty w czasie w ktorym dzieciak nie jest na to przygotowane? ja mam dziecku religie wybierac czy ma ono samo to uczynic bez przymusu? gdzie masz mozg?

wudda- piszesz bzdurty jakich mało! sama znam 4 pary które mają wyłącznie ślub cywilny i ochrzciły dzieci- no chyba że wszystkich okłamali i zrobili fotomontaż fotografii ze chrztu własnych dzieci!!! nie pisz więc bzdur! żadna z tych par o których piszę nie była wcześniej w innym związku małżeńskim!!!

nie nakazuję Ci rozmowy z handlarzami sakramentów,ale ślub możecie wziąć w innej parafii.Przecież za cywilny też się płaci,nie wiem jak jest przy rejestracji dziecka w USC-za darmo czy też jakieś znaczki skarbowe trzeba kupić. My z narzeczonym nie planujemy kościelnego bo oboje jesteśmy anty-religijni.Naszych przyszłych dzieci też nie zamierzamy chrzcić(wbrew całej rodzinie),podczas gdy inne dzieci w szkole będą się chwaliły wypasionymi prezentami komunijnymi(bo zwykle temu służy ta impreza)my postaramy się ze wszystkich sił aby nasze dziecko nie poczuło się gorsze(zabierzemy je np do disneylandu albo innego wypasionego praku rozrywki) Ehh,za daleko wybiegłam w przyszłość :) Tylko że my jesteśmy w bardziej komfortowej sytuacji bo mieszkamy w dużym mieście

co więcej na jednym z tych chrztów byłam osobiście! owszem jednej parze ksiądz nawet zaproponował, że bez żadnych dodatkowych opłat w dniu chrztu chenie udzieli rodzicom sakramentu małżeństwa! rodzice odmówili, a ksiądz dziecko ochrzcił!

Gość To jest tak
Koleżanka niedawno brała i miała zapłacić 300 zł. Okazało się że ma dopłacić jeszcze za kwiaty, chodnik, chór i diablli wiedzą co tam jeszcze. Powiedziała że ona tego nie chce i okazało się że nie można. Gdzie indziej wzięła i taniej było, ale daleko i trzeba było się tłuc sporo czasu. Moi znajomi bez problemu dziecko ochrzcili choć kościelnego nie mają. Powiedzieli księdzu że nie mają zamiaru brać ślubu kościelnego i dzieciaka będzie miał na sumieniu bo jak nie ochrzczony to go w wierze katolickiej nie wychowają. Od razu się ksiądz zgodził.