Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gringoooo78

ślub kościelny- problem

Polecane posty

Gość jeeejjjjjjjjjjjjjjjj33
Ja mieszkam w Warszawie i to niestety jest smutna prawda ze jak sie nie ma slubu koscielnego to ksieza robia ogromny problem z chrztem dziecka jakby ono cos bylo winne . Moj brat boryka sie z tym samym problemem i fakt jest taki ze dziecko ma juz 5 lat i nadal nie jest ochrzczone bo rodzice zyja wedle kosciola w grzechu. JAK DLA MNIE PARANOJA ale pewnych zasad i regul nazuconych przez kosciol niestety nie przeskoczymy.

nie wiem czy jest sens martwić się na zapas. W mojej podstawówkowej klasie(niewielkie miasto gdzie większość mieszkańców się zna) był jeden chłopak który pochodził z rodziny ateistycznej i jakoś nie przypominam sobie aby ktokolwiek i kiedykolwiek się z niego wyśmiewał. Jak religia była w środku planu to poprostu siedział z nami i słuchał albo zajmował się odrabianiem lakcji na zapas

Gość Kaśka po prostu
Nie wiem jaki macie problem z ochrzczeniem dziecka... My mielismy tylko slub cywilny i dziecko ochrzcilismy. Ksiadz nie ma prawa odmowic udzielenia dziecku sakramentu chrztu.

Gość nie ma prawa
ksiadz mialam podobna sytuacje ksiadz niechial dac chsztu dla dziecka bo nie mamy slubu koscielnego tylko cywilny poszlam do misata do inneg ks. i bez prblemu dal chszet i nic nie mowil i chszet tak jak i kazdy inny sakrament jest co laska kazdy prawdziwy ks. z powolania wie otym i powienien to stosowac odmowić

Gość kozbajaruda
ochrzczenie dziecka jeśli rodzice nie mają ślubu kościelnego nie jest problemem, ale za to masz problem ze swoją kobietą która jak każda w ciąży szuka stabilizacji i takiego zapewnienia ze jej nie zostawisz (i tu nie ma znaczenia że nie do końca wierzący jesteś i przecież możesz ją nawet po kościelnym w tyłek kopnąć, ale ślub kościelny to ślub kościelny) drugą sprawą jest fakt iż twoja ukochana przejmuje się zbytnio tym "co ludzie powiedzą"