Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kaja-siostra

Pełnosprawne rodzeństwo niepełnosprawnych

Polecane posty

Gość Kaja-siostra

Hej:) Wiem,że takie wątki poruszane były już na forum. Jednak chce zapytać o coś innego. Jestem siostra chłopca z ZD, studiuje pedagogie specjalna. Pisze aktualnie prace o problemach rodzeństwa osób niepełnosprawnych (głownie z ZD). Mam wielki problem z znalezieniem osób które anonimowo chciałyby porozmawiać ze mną na ten temat i opowiedzieć mi o swojej sytuacji. Może TU znajdę kogoś kto jednak opowie mi o tym co to znaczy dla Ciebie być siostra/bratem niepełnosprawnej osoby? Proszę o kontakt. Uważam,że jakby nie było my tak jak nasi rodzice tez mamy problemy by odnaleźć się w sytuacji gdy rodzi się niepełnosprawne rodzeństwo oraz podczas całego życia z taką osoba. Składa się na to wiele problemów o których czasem nie potrafimy opowiedzieć koleżance/innym bo jeśli nie doświadcza tego co my to ciężko będzie jej zrozumieć. Dlaczego tak trudno nam o tym mówić? czy uważacie że powinno istnieć jakieś wsparcie również dla rodzeństwa? Przejrzałam dostępna literaturę i teraz jestem już pewna że pomija się temat rodzeństwa a chyba warto podkreślić nasz role w życiu rodziny bo przecież do niej należymy, przezywamy swoje smutki i radości. Czy możecie jakoś mi pomóc?

Gość Atr
Doszłam do tego wątku przez przypadek, szukając jakiejś grupy wsparcia, dla rodzeństwa pełnosprawnego posiadające niepełnosprawnego brata/ siostrę. Nie wiem czy teraz jestem wstanie ci jakoś pomóc, jeżeli tak, to chętnie

Gość gość
Nie wiem czy jakimś cudem jeszcze ktoś to przeczyta.. ale jestem w podobnej sytuacji. Potrzebuję rodzeństwa osób niepełnosprawnych intelektualnie do napisania mojej pracy magisterskiej.