Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość przyszła niemama

Czy wszystkie wiedziałyście na 100?

Polecane posty

Gość przyszła niemama

Witam wszystkie mamy i przyszłe mamy. Być może powtarzam temat, ale jest tu taka masa tego, że nie sposób ogarnąć. Moje pytanie jest krótkie: czy wszystkie byłyście pewne, przed zajściem w ciążę, że to już jest TEN moment? Że już dacie sobie radę, że jesteście gotowe na dziecko i ciążę, że macie wsparcie w partnerze, itd.itp. Ja niby mam 28 lat, stabilną sytuację życiową, finansową w miarę też, wiem, że to dziecko powinnam niedługo mieć, ale nie mam w sobie takiego pędu do macierzyństwa, jak część z użytkowniczek forum... I jestem ciekawa, czy jak już zajdę w ciążę, to się zmieni? Czy powinnam o tym porozmawiać z jakimś specjalistą?

Gość grazynka -
Jaz nie bylam pewna... maialm wszystko o czym piszesz : dobra sytuacje finansowa, wlasne mieszkanie, partnera na ktorego moglam liczyc (18 lat znajomosci i 9 lat malzenstwa :-P) a nie mialam 100% paewnosci ze chce dziecko, ze jestem gotowa ... w sumie to nas byla taka "planowana wpadka" Jeszcze bedac w ciazy na poczatku mialam mieszane uczucia : ciaszylam sie i jednoczesnie balam... A teraz nie wyobrazam sobie zycia bez mojej coreczki :-)

Gość a ja powiem
ja za każdym razem miałam pęd do macierzyństwa, ale powiem Ci szczerze, że ostatnich kilka dni było dla mnie koszmarem. czekałam na @ z utęsknieniem. i doczekałam się właśnie dziś. mam dwójkę w domu i biorę pod uwagę trzecie, ale jeszcze nie teraz, bo chciałabym na trochę chociaż wrócić do roboty. a w ogóle chcesz mieć dzieci? bo może faktycznie nie ma co czekać z tym pierwszym. wbrew temu co piszą zwolenniczki późnego macierzyństwa (jak to teraz modnie się nazywa) wiek jest ważny, niestety. ja w Twoim wieku urodziłam właśnie swoją pierwszą córkę.

Gość przyszła niemama
no właśnie odnoszę wrażenie, że dziecko jak się urodzi, a nawet już w ciąży, to te wszystkie problemy schodzą na drugi plan... A mimo to nie wiem... Może to dziecinne, ale ja się boję nawet ciąży i porodu... Za kilka miesięcy planuję odstawić tabletki i spróbować, zdać się na taką właśnie kontrolowaną wpadkę. Mąż jest jak najbardziej "za", ale też rozumie, że ja mam jakieś swoje wątpliwości. W każdym razie dziękuję za odpowiedź :) Czekam na inne :)

ja myślę że niepewność jest normalna i świadczy w pewnym sensie o dojrzałości. chcesz dziecku stworzyć dobre warunki i kochający dom. ja myślę że mało kto jest pewien na 100%

W ciąży faktycznie zwykle się wszystko zmienia. jedne leki znikają inne się pojawiają. posiadanie dziecka to w ogóle jeden wielki lęk przeplatany z radością:)

Gość przyszła niemama
Chcę mieć dziecko, a ten późny wiek to wynik mojego długiego "szukania drugiej połówki", potem chcieliśmy złapać trochę stabilności finansowej, no i niby teraz już mogłoby być, ale właśnie martwi mnie to, że nie mam takiej wewnętrznej potrzeby posiadania dzieci. Raczej jest to rozsądek.

Gość a ja powiem
niemamo, ja też się bałam. szczerze mówiąc, to bałam się wszystkiego, ale urodziłam i mam dwie córki - synek by sie przydał w tym babińcu naszym.

Gość oczywiście że nie
mam 30 lat, 2 dzieci i każda ciąża to byłą raczej załamka napoczatku i przerażenie, 1000 niewiadomych - jak będzie? czy wszystko będzie w porządku z dzieckiem, ze mną, czyd dam radę, czy starczy pieniędzy... tak zupełnie swiadomie to bym się nigdy na dzieci nie decydowała, całe szczęscie, że troszkę dopomógł los :P mam dwoje pieknych synów, jeden chodzi już do szkoły, drugi ma 6 miesięcy - radzimy sobie super, ja cały czas pracuje, tworzymy fajną rodzinkę.... ale dalej eufori co niektórch kobiet w ciąży - jak to super - nie potrafię zrozumieć- wydaje mi się to głupie i naiwne - liczenie, na śliczną różową, zdrową dzidzię na 100 procent - przeciez zycie jest takie nieprzewidywanlne....

Gość a ja powiem
ja też długo szukałam tej drugiej połówki. no ale dzieci chciałam mieć zawsze. nie załamuj rąk, może ten pęd do bycia mamą zaskoczy Cię pewnego dnia;) to tak trochę miał być żart, bo każdy żyje jak chce i jego sprawa.

Gość a ja powiem
oczywista daj przepis na synka, hihihi

Gość oczywiście że nie
chceiać córkę ;) my 2 azy chcielismy córę, a mamy 2 synków- tak jak pisałam, życie jest nieprzewidywalne, trzeba się nauczyć cieszyć tym co niesie....

je tez nie bylam pewna na 100%. 9 miesiecy ciazy bylo dla mnie poczesci koszmarem. wieczne myslenie czy bedzie ok, jak sobie poradze, czy wszystko gotewe i te ogromne zmiany w zyciu byly dla mnie przerazajace. Gdy juz urodzilam i wrocilam do domu wsyztsko zniknelo caly strach. Co do kwesti finansowej to moim zdaniem nie pieniadze powinny byc motywacja do zdecydowania sie na dziecko, a odwrotnie. To dzicko powinno cie motywoac zeby nic jemu nie brakowalo.

Gość przyszła niemama
oczywiście że nie - otóż to, życie niesie tyle niespodzianek, a ja mam chyba zbyt rozwiniętą wyobraźnię, albo za dużo o tym myślę i wymyślam możliwe (w tym również czarne) scenariusze... Ale dobrze widzieć, że te wątpliwości nie tylko ja mam :)

Ja zawsze była anty, nie chciałam mieć dzieci. Wydaje mi się, że odkąd jestem z moim aktualnym mężem poczułam silny instynkt. A może dojrzałam i nie miało to wpływu? Mam 25lat, średnio stabilną sytuację finansową (kredyt hipoteczny jeszcze przez 27lat :) ), ale nie wyobrażam sobie czekać. Mimo to rozumiem kobiety, które odkładają macierzyństwo :) Gdybym miała czekać na odpowiedni czas, pewnie nie byłoby mi dane zostać matką. Zawsze są jakieś przeszkody

Gość grazynka -
ja powiem ---> nie bede z Toba polemizowac;-) ale napisze tak : nie tyle wiek jest wazny ile ogolny stan zdrowia i psychiczne nastawianie do ciazy ...

Gość przyszła niemama
Ewa - oczywiście, że z tą kasą masz racę, zresztą patrzę na różnych dzieciatych znajomych i widzę, w jak różnych sytuacjach finansowych te dzieci im się rodziły, a jednak radość zawsze była i nawet ci, co słabiej sobie radzą nie wyobrażają sobie życia bez dziecka, które już mają. Jednak jest coś takiego z tyłu głowy, że chciałoby się temu dziecku zapewnić jakiś godny poziom. Ale nie chciałam tu dyskutować o finansach, raczej o tej emocjonalnej stronie tego wszystkiego.

Gość a ja powiem
zawsze są wątpliwości, różnej natury ale są. a to, że myślisz jak to będzie, świadczy jedynie o Twojej dojrzałości. oczywista, to mi pomogłaś;) wiem, ze życie to pasmo niespodzianek. a i jeszcze żeby nie było - ja bardzo cieszę sie, ze mam córy, bo mam komu warkocze czesać. i w końcu mam kilka barbie, które mogę przebierać (mam na myśli lalki, których nie miałam w dzieciństwie, a tak bardzo chciałam)

wiec co do emocjonalnej moje strony. jak dowiedzialam sie o ciazy moje pierwsze mysli bylo "o boze jak sobie poradze" a teraz mojej smrfetki nie zamienila bym na nic innego :)

Gość oczywiście że nie
przyszła- ja do tego podchodzę tak- skoro nie mogę nad wszystkim zapanować/przewidzieć - to po co się tym przejmować? martwię się jak już coś się dzieje, a nie "na zapas"... mnie życie nie rozpiściło pod tym względem - mama nagle zachorowała na góza mózgu - z dnie na dzień włąsciwie, tato zmarł podczas operacji serca- to mnie nauczyło pokory do zycia i cieszenia się każdym dniem...

Gość a ja powiem
grażynko ja nie twierdzę, że wiek jest najważniejszy, ale nie możesz powiedzieć, że ważny nie jest. z resztą nie ważne, nie będziemy się o to spierać. a Ty niemamo, bierz się do roboty;)

Gość przyszła niemama
a ja powiem - ;) myślę nad tym intensywnie.

Gość a ja powiem
tak na przyszłość, jak już sie zdecydujesz to daj znać

Gość oczywiście że nie
ja też swoich synów na nic bym nie zamieniła - są zupełnie różni, choć fizycznie podobni - strszy jest taki spokojny, grzeczny, delikatny, a ten mały to taka iskierka, ma w sobie tyle radości, taki błysk w oczku - że aż ludzie mnie zaczepiają na ulicy, a ja sama się zastanawiam skąd to się wzięło u niego? dodam tylko, że moje dzieci rodziły się w bardzo trudnych sytuacjach finansowych...tzn było fajnie- nawet sporo ponad przecietną - to zaczynaliśmy sobie gadanie o dzieciach i wtedy nic.... sytuacja się zmieniała diametralnie i pach - ciąża - oczywiście załamka, jak sobie poradzimy i ogromna motywacja do działania - smiało moge powiedzieć, że to co mam, zawdzięczam moim dzieciom - gdyby nie koniecznośc starania się dla nich, pewnie połowy rzeczy które osiągnęłam nie chciałoby mi się zaczynać, bądź bałabym się zaryzykować....

Gość a ja powiem
no widzisz oczywista, ja mam trochę odwrotnie. starsza to istny diabełek, młodsza trochę bardziej zrównoważona, chociaż próbuje dorównać siostrzyce.

Gość przyszla mamuska
ja jestem w trzecim miesiacu ciazy... mam mnostwo obaw, ale sadze, ze to jest normalne i mam nadzieje, ze to wszystko zniknie, kiedy nasz malenstwo sie urodzi. Finansowo mogloby byc lepiej, ale bedziemy sie starac, aby bylo lepiej Pozdrawiam wszystkie mamuski i nie - mamuski :)