Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość agawww121

Torbiel w piersi - prosze o radę

Polecane posty

Gość agawww121

Gość agawww121
Byłam wczoraj na usg i wykryto u mnie torbiel w piersi Dokładnie napisane jest tak: Na granicy KZ przy otoczce hypoechogeniczna dobrze ograniczona zmiana o wym 6x3 mm - gęsta torbiel/FA?. Węzły chłonne pachowe obustronnie bez zmian chorobowych Mam iść po niedzieli z tym do lekarza ale chciałabym wiedzieć czego mam sie spodziewac, czy to się leczy hormonami , czy zabieg, czy gin mnie bedzie prowadził bo mnie kierował na usg czy do onkologa wyśle? I może ktoś wie co to znaczy te FA? Bardzo prosze o podzielenie się wiedza i doświadczeniem

Gość obym tylko przesadzała
ile masz lat?

FA fibroadenoma, gruczolakowłókniak. Łagodna zmiana. Pewno będą chcieli zrobić biobsję zaby dokładnie sprawdzić co to własciwie jest.

Gość agawww121
dzięki za odp lat mam 39, piszcie co jeszcze wiecie A jak robią ta biopsję? miał ktos może? To w gabinecie normalnie czy do szpitala trzeba się położyć? boli to?

Gość kpaumalika
przestań czerpać wiedzę z durnowatego forum....wszystkiego dowiesz się od lekarza

Gość miranda1976
Biopsja kosztowała prywatnie 100zl 2 lata temu.Doktórka nakłówa guzek igłą i pobiera zwarty w nich płyn.(mało bolesne),Na wyniki czekasz 2 tyg.W moim przypadku wszystko skończyło się oki.Dzis juz guzka nie mam-wchłonął sie.To nie było nic powaznego-tego samego tobie życzę. A-ha badanie wykonała mi u siebie w gabinecie:)

Gość agawww121
miranda czy to był onkolog co robił Ci biopsję? i czy miałaś też gruczolakowłókniak ? Fajnie że sam sie wchłonął Tak zupełnie sam czy po lekach? Chciałabym żeby u mnie tez tak było Jak dobrze rozumiem to u mnie biopsja ma na celu dokładnie ustalić czy to torbiel czy ten własnie gruczolakowłókniak ehhh...wolałabym żeby torbiel Dzięki za odzew

nie stresuj sie gruczalowlokniaki sa lagodne(co nie znaczy, ze nalezy je lekcewazyc!). moja mama i babcia mialy biopsje, raczej nieprzyjemne, ale da sie przezyc:)

Gość agawww121
kwasek dzięki Mam nadzieję ze nie będa mi go wycinac, czytałam że jak sie nie powiększa to można go po prostu mieć i tylko kontrolować

Gość agawww121

Gość miranda1976
agawww121......badanie robiła mi radiolog(specjalista).Miałam torbiel z gęstą treścią pd-włókniak. guzek znikł sam.Nie brałam żadnych leków.Tą specjalistkę polecił mi mój prywatny ginekolog-to była jego żona:) Będzie dobrze-trzymam kciuki.Najwazniejsze ze miałas odwage isc bo tak duzo kobiet sie boi a w niektórych przypadkach moze okazac sie to za pózno:(I nie mart sie jak by to były zmiany złośliwe to by wyszło w badaniu. Daj znac jak juz będziesz po wszystkim:)

Gość miranda1976
a-ha i biopsja ma na celu wykryć-ustalić czy to faktycznie jest gruczalowłókniak.Ale nie martw sie na zapas.Ja tez 2 tyg zyłam w stresie ,a było dobrze.

Gość agawww121
miranda dzięki uspokoiłas mnie Zdaje sobie sprawe że to nie jest powód do jaiejś paniki bo najwazniejsze że zmiana jest niezłośliwa Chciałam po prostu pogadać zeby wiedziec co mnie czeka Podobna sytuacja u mnie jak u Ciebie więc sie pocieszyłam

Gość agawww121
no u mnie juz usg wykazało torbiel ale moę też byc gruczolakowłókniak bo to 'FA?" chyba o tym mówi, bo gdyby była torbiel na 100% to bym nie musiała miec tej biopsji tak rozumiem, no ale na usg widocznie wszystkiego tak dokładnie nie widac

Gość agawww121
miranda--- a są może jakies sposoby żeby pomóc mu zniknąć np zioła, dieta czy coś w tym rodzaju.... skąd to sie wogóle dziadostwo bierza tabsów nie brałam nigdy...

Gość miranda1976
agawww.........nie wiem skad to sie bierze,i lekarz tez mi na to pytanie nie odpowiedział dosłownie-czasem sie zdarza-to wszystko. ja nie robiłam nic aby przyspieszyć wchłoniecie guzka.Ucieszyłam sie gdy do mnie zadzwonili i powiedzieli że wszystko ok.Kazali obserwowac i samoistnie badac pierś.Po pół roku miałam wizyte u ginekologa.Sam zbadał mi piersi i stwierdził ze guzka juz nie ma-ja całkowicie o nim przestałam mysleć po usłyszeniu pozytywnego wyniku:)

Gość agawww121
miranda dzięki za pomoc Też bym chciała żeby mi mi znikł:-)

Gość agawww121
witam byłam wczoraj u lekarza z wynikiem usg, dostałam skierowanie na biopsję bo na usg nie było widac jednoznacznie czy to torbiel czy włókniak Zapisałam sie na biopsję i miałam ją już od razu wczoraj I pani co mi ją robiła była bardzo miła i powiedziała mi od razu w trakcie że to jest torbiel bo sie rusza, do tego wyssała mi z niej ta galaretkę, tak że praktycznie już jest po wszystkim, chociaz mam sie zgłosić jeszcze za tydzien do lekarza jak bedzie wynik biopsji, ale myślę ze w tej sytuacji to juz jest formalność, tak ze mi ulżyło Aha, i mogę teraz powiedziec na przykładzie własnym że BIOPSJI NIE MA SIĘ CZEGO BAĆ zupełnie nic nie boli, zwykły zastrzyk czuje się dużo bardziej

Gość czarnakawaoporanku
agawww121 - torbiele powstają w wyniku zaburzeń hormonów kobiecych lub/i przysadki mózgowej, odwiedź lekarza ginekologa-endokrynologa niech Cię zbada i wyleczy, wtedy masz duże szanse, że torbiele się wchłoną. P.S. Dzięki za info o biopsji, mniej się będę jej bała. Pozdrawiam