Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ot_taka_ja_23

zdrada a dziedziczność

Polecane posty

Gość ot_taka_ja_23

Witam, chciałabym zapytać, czy jeśli ojciec zdradzał matkę (ich syn miał wtedy ok 15 lat), to czy syn będzie zdradzał swoją żonę? Syn widział jak bardzo matka cierpiała przez ojca i twierdzi, że nigdy tego nie zrobi, ale czy takie wzorce się powiela? Co sądzicie?

Gość ot_taka_ja_23
w genach oczywiście nie, dlatego napisałam "we WZORCACH" zachowania. Powszechnie wiadomo, że dzieci uczą się przez naśladownictwo, a pierwszymi wzorami są rodzice... ale czy aż w takim stopniu?

Zależy po kim odziedziczył wzorce zachowania. Jeśli wyrył sobie w mózgu obraz ojca zdradzającego matkę i odebrał to jako swoiste przyzwolenie to nie będzie w przyszłości miał większych z tym problemów. Ale generalnie możemy sobie tylko gdybać ponieważ nie tylko otoczenie nas kształtuje ale też sami w końcu z własnej ludzkiej woli decydujemy co jest w porządku a co nie. Nie jesteś w stanie "wybadać" tego co będzie więc kieruj się tym co jest.

no zgadza się ale skoro syn widział jak bardzo ojciec poprzez swoją zdradę skrzywdził matkę to nie sądzę żeby akurat ten wzór do naśladowania wziął sobie do serca nie tylko rodzice kształtują dzieci ale otoczeni też

Gość ot_taka_ja_23
No kochani dzięki, bardzo chcę w to wierzyć, że właśnie to, co widział uświadamia mu jak wielką krzywdę wyrządza zdrada. Ale tak swoją drogą częstość zdrad w dzisiejszym świecie (i na kafe też) mnie przeraża... :-(

Gość dsjfsfjw
ohhohoho! bedzie, na jakies 75%!! ilez to sie nasluchalam historii tego typu: "Tatus zdradzal mamusie, w zyciu bym tego nie zrobil!" i co? I ROBIA WCZESNIEJ CZY POZNIEJ!!!!Sama to przeszlam... zdradzil jak ojciec jego *ktorego tak nienawidzil za to* ha!

Gość ot_taka_ja_23
ktoś jeszcze coś takiego przeżył? To znaczy jest z mężczyzną, którego ojciec zdradzał matkę? Czy da się coś takiego przewidzieć i temu zapobiec?!

Gość a ja twierdzę że TAK
będzie zdradzał, jeśli jego ojciec zdradzał matkę i mam na to kilkanaście przykładów z zycia moich znajomych. zadnej z tych par, gdzie ojciec albo matka zdradzali , sami też zdradzali. przykład idzie z domu i prawdziwe jest przysłowie, czym skorupka za młodu....... taka prawda.

Gość dsjfsfjw
No niestety, ja bym byla czujna... W zasadzie to raczej to by dyskwalifikowalo owego mezczyzne na wstepie, niestety. Wiele mam na to przykladow, zaslyszanych oraz z wlasnego zycia jeden taki egzemplarz. Moj eks wrecz plakal jak wspominal w jaki sposob ojciec traktowal matke i zdradzal ja. Na to tez sie nie nabierajcie. Faceci potrafia byc niezlymi aktorami byle do seksu doszlo.

Jesli masz watpliwosci spojrz, jaka on ma rodzine. Jesli byla tam zdrada z jakiejkolwiek strony, bedzie i w Twoim zwiazku. Jesli rodzice jego [ojciec lub matka]maja kolejnych partnerow, mozesz byc pewna, ze bedziesz takze kolejna.

Gość ot_taka_ja_23
A da się temu zapobiec? Mój związek jest super, jesteśmy ze sobą 1,5 roku, wszystko jest naprawdę wspaniałe i teraz mam go zostawić, bo jego ojciec zdradzał matkę?! Bez sensu... :-/ przecież to nie jego wina... sama nie wiem :( co byście zrobili?

Hmmm..wiem, ze to nie jego wina ;) tylko jego ojca. Niemniej jednak, jak to juz ktos tu napisal - przyklad idzie z gory. Mam kolezanke[grubo starsza ode mnie], ktora miala meza, nastepnie jeszcze 4.partnerow [ w tym ten ostatni byl kolejnym jej mezem]. Oczywiscie cale jej zycie bylo pelne partnerow, i nie pisze tego bo czegos jej zazdroszcze [uprzedzajac chamskie wpisy], a raczej dlatego, ze zadne z jej dzieci nie moze ulozyc sobie zycia. Jak myslisz, jaki jest tego powod ?

nie zostawiaj tylko bo cos sie wydarzylo w przeszlosci.Jesli ojciec czy matka pila to jest to 100% pewne powielenie tego wzorca?Oczywicie moze tak sie stac, ale nawet jak ojciec nie zdradzal to syn moze zdradzic.Gadanie.Obserwuj owszem ale ciesz sie zyciem a nie zamartwiasz sie na zapas.

Gość ot_taka_ja_23
Dzięki Elena50, Twoje słowa podtrzymały mnie na duchu! Trochę pocieszam się tym, że kiedy ojciec zdradzał jego matkę, on o tym nie wiedział, dowiedział się w trakcie rozwodu. Więc jeśli mówimy o wzorcach, to owszem były, ale takie trochę ukryte... Libido libidem, ale jesteśmy ludźmi a nie zwierzętami i powinniśmy panować nad popędami ;-/

dokladnie.Jak jest swietnym facetem to ciesz sie kazda chwila i czerp z zycia pelna garscia.Powodzenia.

To zalezy od moralnosci, sposobu wychowania, tym czy kocha i jeszcze innych czynnikach. Sa przeciez osoby gdzie zdrady nie bylo w rodzinie a mimo to zdradzaja na prawo i lewo ;)

Gość dsjfsfjw
No w sumie jakby sie dluzej nad tym zastanowic to i tak wiekszosc zdradza, a nie wszyscy przeciez mieli ojcow zdradzajacych matke... a moze mieli? Co za roznica. Zdrada jest wszechobecna.

Gość to sie zdziwisz boje
czytalam arytkul ze jest mozliwe cos takiego, w 30 % przypadkow. ale wiexcej, jeslki np syn nie nawiazal blizszych wiezi z rodzina - wtedy ryzyko wzrasta do 70 % bo boi sie intymnosci czy cos w tym stylu i ucieka od tego w zdrady dlatego lepiej szukac takiego, co nie jest maminsynkiem, ale mamusie kocha

Gość ot_taka_ja_23
Mirabella ja także uwielbiam seks! U mnie też zależy od cyklu ale mogę nawet codziennie, a mimo to nie rzucam się na przystojniaków w tramwajach, czy na uczelni....

Gość to ja Ci powiem tak
Ojciec mojego byłego faceta też strasznie zdradzał ich matkę i to nawet na oczach dzieci ... też powtarzał że nigdy nie zrobi takiego świństwa i ... 2 tyg temu się rozstaliśmy bo mnie zdradził! I zostawił z małym dzieckiem ... więc według mnie coś w tym jest. Niestety.

Gość to ja Ci powiem tak
aha mój mnie zdradził po ponad 7-letnim związku ... a przynajmniej dopiero ta jego zdrada wyszła na jaw .

Gość ot_taka_ja_23
przesrane z tym wszystkim! :(

Gość ot_taka_ja_23
Mirabella, podejrzewam, że przeżyłaś coś takiego... Powiedz, czy zanim to wyszło na jaw, powiedziałabyś, że jest dobrym człowiekiem? Tylko tak szczerze?

Gość ot_taka_ja_23
Rozumiem. Ale jednak mam wrażenie, że mój facet nie jest tego typu mężczyzną... Nie określiłabym go jako młodego gniewnego. Jest raczej outsiderem, przy mnie zaczął się nieco otwierać...

Gość 12375
ha ha, ale klamstwa Mirabello.Czyzbys juz zapomniala jak sama ordynarnie swoich dwoch chloptasiow po rogasz walisz.Jestes obludnica.Na dodatek biednej autorce w glowie robisz zamieszanie.Fuj.

Gość ot_taka_ja_23
Spokojnie nikt mi zamieszania w głowie nie robi, ale to nieco wyjaśnia, dlaczego twierdzisz, że to wszystko, te zdrady, są wynikiem biologii i hormonów. Mimo wszystko nadal uważam, że jesteśmy LUDŹMI a nie pn PSAMI, jak gdzieś porównałaś, i nad popędami powinniśmy panować, ewentualnie zwalić sobie konia/palcówkę zrobić (przepraszam za kolokwializmy)

Gość ot_taka_ja_23
poprzednie to oczywiście do Mirabelli, nie napisałam, sry.

Gość janeczka1234
ojciec mojego byłęgo jest strasznym kobieciarzem, zdradzał jego matke czeęsto, niedawno sie dopiero roziwedli mając 47 lat, myślałam ze mój byly taki nie jest, ale sie myliłam. Jego bracia też sa tacy:/ przykre ale prawdziwe, słabosc do kobiet sie dziedziczy a zachowania nieświadomie powiela. Juz nie ejsteśmy razem..