Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość licealistkaaa z poznania

musze wymyslec temat i tezy!!pomocy!!!

Polecane posty

sluchajcie prosze was o pomoc. musze napisac temat glowny i do tego tematu 3 tezy, ma to byc zwiazane z takim tematem" literatura wspolczesna a film" czy ktos moglby mi pomoc??? jakies propozycje??? bo ja nie mam zadnego pomyslu, brak weny

pomocy!! :(:(

Gość 2325
i sie dziwisz brakiem weny?

no, to temat już masz a tezy? chodzi o podtytuły? to np 1. czy film może w pełni oddać klimat powieści? 2. film - wróg czy sprzymierzeńca literatury? ( tj czy wzbogaca widza o nowe doświadczenia np wizualizuje czy może jednak spłyca problem, ponieważ siłą rzeczy musi pewne kwestie pominąć a inne uprościć) 3. czy film wzbogaca czy spłyca naszą wyobraźnię 4. dlaczego prawie zawsze film okazuje się gorszy od pierwowzoru? 5. czy w dobie rozwoju techniki - w tym filmowej - słowo pisane ma szansę zachować swoją suwerenność? 6. czy tylko brak czasu i wygoda decydują o tym, że ekranizacje wszelkich powieści - w tym lektur niestety - cieszą się większą popularnością niż literatura? ( a może to kwestia tego, że pochłonięci codziennością nie potrafimy już wczuć się w klimat książki i nie chce się nam lub po prostu nie umiemy sobie już pewnych rzeczy, osób czy zjawisk wyobrazić?)

Nika 33 dziekuje na pewno skorzystam :)

to w nawiasach też przepisać?

no, jeśli to mają być tezy,to tak, bo musisz to uzasadnić, czyli rzucasz hasło i rozwijasz, uzadaniasz te myśl Tylko zdecyduj się czy w formie pytań czy stwierdzeń. I raczej wybrałabym tego kilka, bo niektóre wynikają jedna z drugiej